LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Akkor ez a téma már nem Stepconfig kategória:)
Ezt már hal komponensekkel és hálózattal lehet megoldani. Ha eljutsz odáig, hogy az útmérő jeleit tudja fogadni a PC, akkor ezt megbeszéljük.

a86ifm7g5

Az útmérő teljesen független a PC-től. Az egy fizikai hosszmérő lesz, amit a relatív null ponton nullázni lehet. Tehát az alkatrész koordinátáinak elmozdulását fogja mérni.

Ez az egész kalibráció onnan jutott eszembe, mert a mach3-ban van egy olyan funkció (Axis calibration) amibe be kell írni, hogy mennyit menjen az aktuális tengely, majd elindítja a tengelyt, és ha elment a megadott hosszra, akkor megkérdezi, hogy tényleg annyi e. (Be kell írni a mért távolságot, és ehhez mérten állítja a step/mm értéket.

besirkyjh

Gyakorlatbol tudom hogy 10mm-t mérve pl 0.01mm pontos beállitással az 400mm-en már 0.4mm eltérést fog mutatni de ekkora indikátor nekünk nincs .
Van az asztalosoknak egy profi méröszallagjuk ( a nevét nem tudom ) ami nagyon pontos ( ha jol emlékszem 0.2mm 3000mm-en a legnagyobb eltérés ) ezzel mérve pontosabb beállitást tudsz elérni mert pl ennek a szalagnak a vonal vastagsága nem több mint 0,2mm és ezt szemmel is jol lehet látni .Ezt visszaszámolva 10mm-re joval pontosabb értékket kapsz mint 0.01mm ( persze a linearitás ide is bele szol .Türelem játék de nagy munkaterületü gépeknél nekem ez bevált .

w987wzmm

Én úgy gondolom, hogy ha a tengelyeket figyeled, az nem ad mindig pontos elmozdulás értékeket. A hőmérséklet is befolyásolja, illetve idővel az orsók kopása is befolyásolja. Inkább, kéne csinálnod  két referencia pontot, ami között mérnéd az elmozdulást. Ha változik az érték, akkor korrekciózná a gépet. Bár fogalmam sincs, hogyan lehetne a pogromban azt az értéket változtatni, valami visszacsatolás által. Vagy a végállás kapcsolókat felhasználni... bár az sem ad mindig pontos pozíciót. Az abszolút útmérő lenne a megoldás számodra.

a86ifm7g5

Gyakorlatilag erre a kalibrációra azért volna szükség, mert én 12x3-as trapézorsót használok, és a menetpontosság miatt elképzelhető, hogy szükség lesz korrekcióra.

x4rhew5r3

Majd a talin elmondod, mert így nem áll össze a kép, hogy mit is szeretnél....

w987wzmm

Klavionak van mágnesszalagos útmérője. Szerintem, ezzel jobban jársz.

http://webaruhaz.klavio.hu/pictures/f387_xl.jpg" border=0>

x4rhew5r3

Itt még elég sok kérdés nyitott. A részletek ismerete nélkül nem lehet mélyebben belemenni a dolgokba. Nem tudni mekkora az elvárt pontosság. A linearitás hibák korrekciója akkor lehetséges, ha a motor meg is tudja lépni a korrekciót.  
De ne szaladjunk előre, majd mindenre fény derül:)

3wc337ax5

EMC friss telepítés utáni teendőket röviden össze tudná egy hozzáértő foglalni számomra? Unexpected realtime deley: check dmesg for details. Ez a hibaüzenet a megfelelő beállítás hiánya miatt fogad, vagy eleve el van fuserálva az egész és kezdhetem elölről telepíteni?  
10.04 LTS  - Sherline-lathe mm

4utepsca

Szia!

Első lépésként javaslom az http://linuxcnc.hu/elso-lepesek-a-linuxcnc-vel/" TARGET=_fnew>Első lépések a LinuxCNC-vel nevű dokumentáció elolvasását, különös tekintettel a 4.2.1 fejezetre.

Aztán a http://linuxcnc.hu/linuxcnc-kesleltetesi-tesztek-intel-d525mw-alaplappal/" TARGET=_fnew>további késleltetési tesztek is jól jöhetnek.

A lényeg, nem kell újratelepíteni, de be kell  állítani a rendszert e megfelelő késleltetéshez.

Ha még ezután is van kérdés akkor tedd fel bátran.

3wc337ax5

Szia! A 4.2.1 az a kezelőfelület - tipikus munkamenet... Itt még nem tartok. Van latency test-em és max.jitter érték birtokomban. Alkalmazásokból CNC/emc2-t elinditom, Kiválasztom az eszterga-mm-t, felkínálja, hogy másolja-e a felhasználó könyvtárába, kezelőfelületére - elfogadom. Gondolom ezután stepconf wizard jöhet, a beállítással. Hogyan is kerül a kezelőfelületem kapcsolatba ezzel? Modosítást válaszva nem talál semmit vagy rossz helyen keresem, ha újat választok akkor mintha létrehozna mégegyet?

4utepsca

Szia!

Akkor fussunk neki mégegyszer!

Az előbb azt írtam, hogy az "Első lépések a LinuxCNC-vel" nevű olvasmányt érdemes elolvasni. Ebben a 4.2.1 fejezet így kezdődik:

"4.2.1 Késleltetési Teszt
A teszt futtatása során meg kell „dolgoztatnia” a számítógépet. Mozgassa az ablakokat a képernyőn, böngésszen az Interneten, másoljon nagy állományokat a merevlemezen, játsszon le zenét, futtasson OpenGL programot pl.: a glxgears-t! A cél, hogy kiderüljön mire képes a rendszer, miközben a Késleltetési Teszt feljegyzi a legrosszabb esetre vonatkozó adatokat."

Amire Te hivatkoztál az az "EMC 2.4 felhasználói kézikönyv, ahol persze a 4.2.1 fejezet az "Egy tipikus munkamenet"

Az előbb linkelt doksi (Első lépések....) végigvezet a kezdő lépéseken, telepítés, konfigurálás, első futtatás

4utepsca

http://linuxcnc.hu/linkek/" TARGET=_fnew>Innen letöltheted a doksikat PDF-ben, na nem akarod vagy nem tudod online olvasni.

3wc337ax5

Szia!
Köszönöm szépen! Elolvastam és nekifutottam mégegyszer. Teljes a siker. Kiterítve deszkamodellként minden működik, hibaüzenet nincs. Mehet a végleges helyére minden, ahol élesben tesztelhető, ill. még biztosan finomítani kell rajta...
Viszont van amit nem értek, de ez már nem függ össze az EMC-vel. További kérdés a léptetőmotoros topikban.

3ztiz2p39

Egyszer már kiszórtam az analóg szervoimat, de már megint gyűlnek.
Valamit venni kellene....
Ha jól gondolom akkor két variáció van:

- 7i43 + 7i48, ekkor a PC-vel LPT kábelen csatlakozom, kb. 220 euro

- 7i25 + 7i77, ekkor a 7i25-ös kártya PCI-os, azaz a PC-be kerül közvetlen, kb. 300 euro

Mivel tud többet a második, újabb variáció?