LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Sneci te aztán nagyon ráérsz, jó gyorsan megírtad. :)

a86ifm7g5

Szia Tibi!

Igen, eddig így csináltam, SL-ből drl-t, majd excellon to G kód. Csakhogy a LinuxCNC nem ismeri a cnc kiterjesztést, amit az excellon csinál. A LinuxCNC *.ngc-t vár. Hogyan csinálok ngc-t?

a86ifm7g5

Jujj! :) Ez engem érdekel nagyon, ugyanis ha ezt sikerül megoldani, hogy a LinuxCNC-vel tudjam fúrni a nyákot is, akkor erősen elgondolkodom, hogy át álljak a linux vezérlésre.

3ztiz2p39

Nagy valószínűséggel egyszerűen átírod a kiterjesztést, szerintem mindkettő mezei G-kód, gyakorlatilag text file.

a86ifm7g5

Már addig eljutottam, hogy - igen pontosan ahogy mondod, átneveztem - *.ngc kiterjesztéssé az escellon által átkonvertált *.cnc fájlt.  

No de kicsit még pofozni kell ám a kódot. Gyakorlatilag az összes vesszőt ki kell cserélni pont-ra, mert a tizedes vesszőt ismeretlen karakterként kezeli. (CTRL+C majd CTRL+H) A program végére M2 és % jel kell. No így megy a fúrás.

Kézi, - a felhasználó által definiált - home pozíció felvehető? Mert ahogy nézem, a home pozíció az, ami a configban be van állítva. Ettől el lehet térni?

a86ifm7g5

Közben rájöttem, illetve elolvastam, hogy tulajdonképpen akárhol lehet a home pozíció, csak ez belül kell hogy legyen a munkaterületen és a végállásokon. No de ez picit csalóka, mert a valós fizikai munkaterület is ehhez képest változik, a szoftver által mutatott munkaterület viszont a home pozícióhoz képest van ábrázolva, ami viszont nem változik. Tehát ha én a gép közepén veszem fel a null pontot, akkor valójában csak fele munkaterület használhatom az egyik irányban. (A szoftverben ehhez képest a nullpont úgy van ábrázolva, mint ami a stepconfban be van állítva. Tehát ő azt látja, mintha az egész munkaterület a rendelkezésre állna, pedig nem. (A nullpont gyakorlatilag el van tolva egy tetszőleges pontba, csak a szoftver ezt nem tudja. Hacsak a touch off-al nem megyek a körülbelűli közelébe.)

Talán egy kicsit komplikáltan fogalmazok, remélem ki lehet hámozni, mit is szeretnék mondani.

x4rhew5r3

Rossz logikával közelíted a problémát:)
Először nagy-vonalakban:
A home pozíció a gép-koordináta rendszerben (G53) értelmezett. Bekapcsolás után ezt egyszer kell felvenni, és a későbbiekben ezzel nem foglalkozunk. Az alapértelmezett munka koordináta-rendszer (G54) origója az ini fájlban megadott limiteken belül akárhol lehet. Ezt a "Touch Off" gombbal tudod beállítani. A munkadarab nullpontját (amire a G kód generálódott) azt bárhol felveheted.

Részletesen:
- Bekapcsolás után "homing", azaz ha van referencia kapcsoló és az ini-ben be van állítva a tengelyekre a homing, akkor "Home All" gomb, ha nincs, akkor kézzel tengelyenként "Home" gomb.
- Munkadarabot felrögzíteni, és tengelyenként manuálisan ráállni a munkadarab nullpontjára, majd "Touch Off" gomb után az ablakban az érték 0.0.

a86ifm7g5

Sneci!

Köszönöm, hogy helyre raktad a logikát a fejemben. :) Így már teljesen világos. Azt be lehet állítani a konfigban, hogy egy LPT pin-hez több kapcsoló is hozzá legyen rendlve? Például az összes végállás egy Pin-hez. (A kapcsolók párhuzamosan kötve)

x4rhew5r3

Igen, mehet 1 pinen az összes végállás, és a ha be lesz kötve, akkor a homing is mehet az egyik végállás alapján.
Csak egy megjegyzés, ha sorosan vannak kötve és a kapcsolók alapban zártak, akkor kevésbé zavarérzékeny.

a86ifm7g5

Értem, tökéletesen. Megint hamarabb jár a kezem, mint ahogy megnézném a konkrét dolgot. "All limit" illetve "All home" Beállítva.

x4rhew5r3

Küldtem levelet...mellékeltem a fájlokat.

x4rhew5r3

Addig is amíg rendesen kirakjuk a Excelon filtert, http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Linuxcnc/drl2ngc/" TARGET=_fnew>ebben a könyvtárban van az anyag. A README még nagyon vázlatos, de kicsit értők már eligazodnak rajta:)
Most ennyire futotta, majd vasárnap lesz időm befejezni.

a86ifm7g5

Tulajdonképpen az excellon által gyártott *.CNC fájlt ha átnevezem *.ngc-re, akkor meg tudom nyitni és működik is.

x4rhew5r3

Nem is kell átnevezni, csak alul a szűrőnél válaszd az All files(*) szűrőt.

a86ifm7g5

Értem. Azt, hogy teljesen üres képernyő fogadjon, mikor megnyitom a programot, az lehetséges? Most ugye a "LinuxCNC" munkafájl fogad.

Köszönöm!