LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xe44memnh

Csináltam egy tesztet, a motort rászereltem egy mechanikára függöleges tengely.
Direct hajtás, orsó egy több bekezdéses preciziós menetes orsó, 10mm -es menetemelkedéssel, tömeg amit mozgat ~5Kg.
Vezérlő MSDD30-2.0 , 28V táp.
Motor:  http://picclick.com/SAKW-PACSCI-POWERMAX-P21NRXD-LDS-M1-02-STEP-271132152799.html" TARGET=_fnew>POWERMAX II P21NRXD-LDS-M1-02 Bibpoláris, .76A Vs(dc):65V, 500-as encoderrel.  
Vezérlő 2A-ra microstep 64 azaz 12800step/fordra állitva.
Linuxcnc stepdires üzemmodban 1500mm/min sebeséget engedet gyorsulás 2000, 1280step/mm.
PID üzemmodben, encoder mode 1-re állitva azaz 2000 osztás/fordulat (200 jel/mm).
Így 2100mm/min a sebesség, és 5000 a gyorsulás.
Nyilván nagyobb feszültségröl és nagyobb frekin  mindkét esetben jobb eredmény születet volna, de a különbség már így is jól látszik.

4utepsca

Sziasztok!

Elkészült a leválasztó a Mesa kártyákhoz.
A képek https://plus.google.com/photos/107559566258579188695/albums/5890870868698712161" TARGET=_fnew>itt megtekinthetőek.

3db. 74HCT245D nagysebességű buszmeghajtó került a kártyára.
Optikai leválasztás nincs!

A kártyán 24 I/O port van.  
A bemenet egy szabványos 50 eres szalagkábel (IDE/ATA merevlemezeknél használatos, szinte ingyen elérhető minden számtech. üzletben.)
A Mesa kártyákon minden második láb GND a zavarszűrés miatt, ezt itt is figyelembe vettük.
Mesa 5i20, 7i43 kártyával is használható.  
8-as csoportokban lehet konfigurálni a lábakat bemenetre vagy kimenetre.  

Tápellátás történhet a Mesa kártyáról a szalagkábelen keresztül vagy külső 5V  
tápról.

Egy kis tesztelés még ráfér, de elvileg nem lehet nagy gond.
Ha lesz elég jelentkező akkor érdemes meggondolni hol és hogyan legyen legyártva, az ár is erősen függ ettől.

t5jvxzhgc

gfvbk036

(A normál ATA kábel 40 eres ...)

7snm9r7t

7snm9r7t

7snm9r7t

Szia! megnéztem a képeket! ez csak csatik-ból áll vagy van alatta elektronika is?

7snm9r7t

Arra gondolok hogy! csak kivűlről van 3 foto

7snm9r7t

Kár hogy nem értek hozzá! sok tapasztalatom van, a Linux cnc-vel!de amiket Te írsz arról, még csak sejtésem sem volt! hol van ez leírva?

4utepsca

Köszi Béni, jogos a pont, hülyeséget írtam.
Szóval itt 50 eres a kábel, az ATA pedig 40.

4utepsca

Szia KoLa!

Lemaradt egy kép, pótoltam. A nyák oldaláról is tettem fel képet, így látszik hogy van rajt elektronika is :)

4utepsca

Itt az angol doksi:

http://www.linuxcnc.org/docs/html/hal/rtcomps.html" TARGET=_fnew>HAL valós idejű komponens dokumentáció.

4utepsca

Szia Laci!

Jó hogy leírtad ezeket, mert ugyan a dokumentáció ír a stepgen beállításairól de Te a gyakorlatban is megmutattad, hogyan lehet használni.

000000000

Az hogy lehetséges, hogy kézzel ilyen lazán el tudod forgatni a motortengelyt az alaphelyzetből? Ugyanis normál hajtásnál egy ekkora motornál ezt nem tudnád megtenni így.
Ennyire kevésre állítottad be a motoráramot? Mekkora a fázisáram maximuma?

xe44memnh

2A-ra állítottam, ez a max.
Normál hajtás esetén is eltekerem.
32mm átmérőjű tárcsa van rajta. Nyilván, ha a PID „keményebbre” van alítva akkor nehezebb kimozdítani, de így látható hogy hogyan dolgozik a PID, különben lazán lehetne mondani, hogy csak csalás és ámítás, mert a tárcsát csak simogatom. :)