Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Bizony , épp tegnap tapasztaltam  hasonlót.
Az én vezérlésemnek 0.25A-t kellett adnom ,hogy erőlködés nélkül ki tudjam mozdítani.
Egyébként egy 1Nm moci unipolárisan bekötve-> tehát 0.6Nm csúcs nyomaték.

wcsxp0uxa

ja 28mm -es tárcsa

D.Laci

Az a baj hogy konkrét példákat nem nagyon találni. Így egy kezdőnek nehéz beállítania.

000000000

Hát nem tudom, ennyire lazán el lehet-e tekerni ...
De értem én, a látvány kedvéért a hajtás minősége feláldozva. Ugyanis így ez a hajtás dinamikailag igencsak gyengécske (rosszabb, mint egy normálhajtás), engem az győzne meg, ha egységugrás teszttel 10 Hz fölé tusz menni +- 180 fok elmozdulás tartományban. És akkor nem kell tekergetni, elég ha ezt tudja.:)

000000000

tusz -> tudsz

D.Laci

Ha 30KHz-es kernelfrekin és 64. microstep (12800step/ford) 28V táppal bemutatod… Ígérem, hogy űberelni fogom! :)

x4rhew5r3

Lehet hogy egy kicsit célt tévesztettél:)
Te sem gondolod komolyan, hogy léptetőmotorral olyan dinamikát lehet csinálni, mint szervomotorral.
Az ötletem csak annyi volt, hogy lehet-e léptetőmotoros zárt pozíció hurkot csinálni a Linuxcnc-vel. Mint kiderült, másnak is eszébe jutott, János talált a youtube-n működő demókat. Ez ha másra nem, de arra jó, hogy totálisan megoldja a lépésvesztés problémáját. A jelek szerint a dinamikán is képes javítani, de csodákra ez sem képes. Laci az elvet próbálta ki gyakorlatban, és az tökéletesen sikerült.

000000000

Bocs, de ha egy ilyen videót látok, ahol kézzel lazán ki lehet téríteni egy olyan léptetőt, amit már egyébként mezei normál hajtással nem lehet, akkor ez számomra visszacsatolás ide vagy oda nem meggyőző, és dinamikailag rosszabb műszaki megoldás. Ezen kár vitáznunk, egy hajtásban lévő maximális nyomaték az szerintem nagyon fontos, annak rovására feláldozni bármit meggondolandó.
Féreértés pedig ne essék, a Linux CNC-nek ezen visszacsatolási lehetősége jó dolog, klassz lehetőség, csak nem ilyen "látvány" videók mellett, és a korlátozott szovtveres encoder sebességek erős határt jelentenek az igazi cél HW megoldással szemben.

LittleSV

Bocs, hogy belekontárkodom, Snecit én kerestem meg ezen ötletemmel (léptetőmotoros hajtás, lineáris encoderrel visszacsatolva), mert a gépeket amiket használunk ilyen megoldással vannak ellátva, és ott nincs lépésvesztés. Ezért gondoltam ilyen megoldást a cnc-mre is.
D.Laci az én kérdésem, hogy akkor linuxcnc-n zárthurkú vezérléssel (MSDD50-5,6) és 3,1Nm motorokkal elérhető ugyanaz a dinamika, mint nyílt hurkú vezérléssel? Bocs lehet a kezdő vagyok topic jobban megfelelne a kérdésnek..

w987wzmm

Sziasztok!

Szerintem, tökéletes volt a bemutató. Léptecs egy egészen más világ.
A vezérlő, egészem másként viselkedik, mint egy szervo. Nem fog egyre nagyobb nyomatékkal dolgozni, hogy visszatérjen az eredeti pozícióba. Adja a léptecsnek a fix Ampert.  
Ha, nem hajtod meg a motort a kellő árammal és feszültséggel, persze, hogy könnyedén el tudod tekerni.

Motoros

Légy üdvözölve a Linuxcnc-sek világába!
Várjuk építő jellegű hozzászólásaidat is

000000000

Neked tökéletes volt, mert egy gyenge léptető motor látványa is kielégített, amiben nincs elég nyomaték. Én meg hiányolom az erőt, és a dinamikát. Ennyi a különbség csak köztünk.:)

000000000

Építem én rendesen, hiszen csak azért mert Linuxra kötitek léptetőt, ne rontsátok le a nyomatékát a kézi tekerős videóhoz. Így aztán ne legyen olyan gyenge, mint egy szervomotor, ha már az Isten "megáldotta" a léptetőt nagyobb tartónyamatékkal a hasonló szervomotor névlegeséhez képest, és kicsit "pattanósabb" visszaállást várok el, ha már "szervósítjuk" szegényt.:)

D.Laci

Elvben megoldható, de ahoz ismerni kel a rendszer összes paraméterét, és mi az elvárt eredmény.
Attól tartok, hogy MESA kártya nélkül nem lesz jobb, de egy encoderel már most azt elérheted Zárthurkú vezérlés nélkül, hogy egy megadot hiba határt átlépve  leálitja a rendszert.

D.Laci

Nem értel te semit!!! sajnos....
Leirtam konkrétan mi állt a rendelkezésemre, ebből ennyi hozható ki. Pusztán csak szemléltetés volt a cél hogy a LinuxCNC-t be lehet így is állitani. Érted? csak szoftveres oldal volt a kérdés. :)
Én meg a léptető motor... Dobom kifelé ezt is :)
A következő Debreceni talin szivesen megnéznék egy általad készitet zárthurkú léptetős rendszert.