LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

w987wzmm

Nem a gyengeség volt a lényeg, csak leragadtál annál a pillanatnál. Ha teljes nyomatékkal dolgozott volna, meg sem tudtad volna fogni. Kefe nélküli motoroké a jövő. Ne becsüld le a léptecset sem.  

Linkelek egy videot nektek. Talán már volt linkelve: http://www.youtube.com/watch?v=2SozZ7af3wg" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=2SozZ7af3wg

x4rhew5r3

Csak hangosan gondolkodom...
A kísérlet sikerült, de csak azt láttuk, hogy a stepgen-t sebesség módba kapcsolva szépen adja a léptetővezérlőnek a megfelelő irányú step impulzusokat a pozíció hiba csökkentésére.
De a gond itt is a részletekben van. Az enkóder felbontásából adódó diszkrét pozícióknak és a motor lépéseinek - nincs jobb szó - harmonikusnak kell lenni. Ezzel azt akarom mondani, ha a motor valamely pozícióját az enkóder nem tudja pontosan jelenteni a pid-nek, akkor a motor a két szomszédos pozíció között fog oszcillálni, mert mindig lesz valamekkora hiba. Érzésem szerint ez akkor lehet gond, ha egész, vagy féllépéses a vezérlő és a mechanikai felbontás összemérhető az enkóder felbontásával.  
Más a helyzet, ha mikrólépéses a vezérlő és jó nagy értékre állítjuk a mikrólépést. Ebben az esetben a motor eléggé meg tudja közelíteni az elméleti értéket, és már-már "szervóként" is viselkedhetne a rendszer. De a nagyszámú mikrólépéshez nagyobb step-freki kell, ezt meg csak plusz hardverrel, pl. Mesa kártyával tudjuk teljesíteni. Ennek is határt szab a vezérlő max. step-frekvenciája. Szóval nem olyan egyszerű a helyzet.

Viszont megoldást nyújt egy tipikus mikrólépéses problémára, mégpedig arra, hogy a mikrólépésben a pozíciótartás a közbenső szakaszokon drasztikusan lecsökkenhet. A motor tartónyomatéka az egész lépésekre igaz. Ha mondjuk valahol két egész lépés között van a motor, akkor a két szomszédos mikrólépéshez tartozó áram értékei rossz esetben milliamper, vagy még ennél is kisebb mértékben térnek el egymástól. Tehát a tartó nyomaték itt nagyon kicsi. A zárt hurok ezen segít, mert ezt a tartónyomatékot a körerősítéssel arányosan megnöveli. Persze mindez csak akkor érdekes, ha a mikrólépést nem a rezonancia csökkentésére és a simább járás miatt használjuk, hanem a mikrólépés is értékes pozíciót képvisel.

000000000

Úgy látszik a hőség nehezíti egymás megértését.
Elejétől fogva csak annyit írtam, ez a demo nekem így túl gyenge, lassú, ezért dinamikátlan motor benyomását kelti. Így számomra sokat veszít az értékéből.
Ennyi.... Azt is leírtam már, hogy:
"Féreértés pedig ne essék, a Linux CNC-nek ezen visszacsatolási lehetősége jó dolog, klassz lehetőség, csak nem ilyen "látvány" videók mellett".
Gratulálok mindenkinek, aki játszadozik, és veszi a fáradságot egy ilyen teszthez. Mégha utána saját bevallása szerint ki is dobja. Részemről befejeztem.

000000000

Leadshine visszacsatolt léptető /2Nm/ próba videó.
http://www.youtube.com/watch?v=ZMZdCcLQc4M" TARGET=_fnew>Video

w987wzmm

Szia, bjam28!

Kb.: mennyibe fog kerülni ez a leválasztó kártya?

4utepsca

Hali!

A kártya legdrágább része a csavaros csatlakozók.
Lehetne ezt helyettesíteni valami filléres dologgal, de például nekem nagyon nem jön be a szalagkábeles megoldás, mert azt utána nagyon macerás kezelni. Ez tűnik számomra praktikusnak.

Szóval az ár így valahol 5500Ft körül lesz.
A végleges verzión lesznek majd feliratok/sorszámok is természetesen.

Ha esetleg megoldható, hogy a csavarozós csatlakozó helyére valami más kerüljön opcionálisan vagy szabadon legyen csak hagyva akkor persze ez is működhet.

4utepsca

Sziasztok!

Elindult a Mesa kártyákat bemuatató sorozat LinuxCNC.hu-n.
http://linuxcnc.hu/mesa-i-altalanos-attekintes-a-kartyakrol/" TARGET=_fnew>Az első rész elérhető itt !

k439jucz4

a86ifm7g5

Az Aspire - ahogy néztem - EMC2-be tud G kódot generálni. Konkrétan LinuxCNC-hez nem találtam semmi hozzáférést. (Az EMC2-be generált G kódot lehet futtatni a linuxCNC programmal is?  

Még elég tudatlan vagyok e téren, nézzétek el nekem, ha egyértelmű dolgokra esetleg rákérdezek.

znyj7btbe

Szia! A LinuxCNC régi neve az EMC2.

4ybj8h3c8

Üdv

Kérdezném a hozzáértőket. Belenéztem a LinuxCNC leírásába, és találtam egy olyan részt, ahol be lehet állítani az impulzusok hosszát, követési időt, egyebeket.
A kérdés az lenne, hogy van valami felső határ mint a Mach3-nál az 5 us, vagy szabadon konfigurálhatók az idők?

ffibr3g7v

4ybj8h3c8

Igen, itt olvastam.
A kérdésem az lenne, hogy van felső határa az impulzusoknak, mint pl. a Mach3-nál az 5 usec, vagy aránylag szabadon konfigurálható, hosszabb impulzusszélesség irányába?
Azért kérdezném, ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata, tudása, akkor elég azt mondani, hogy igen, be lehet állítani 300 usec szélességet is akár, vagy nem lehet.
Ki tudom próbálni, de ez teljes Linux telepítéssel jár, ha meg nem jó, akkor utána Windows vissza a helyére, ezt szeretném elkerülni.

Köszi.

x4rhew5r3

Elvileg nincs felső határ, mert ami az előjel nélküli 32 biten ábrázolható nanosec mértékben, az bőven több mint az értelmes érték.
Gyakorlati határt szab a maximális step-frekvencia. Ha pl. 20 kHz a legnagyobb freki, akkor ennek a periódus ideje 50 usec, tehát a step_time és a step_space összege kisebb legyen mint 50 usec.
300 + 300 = 600 usec periódus értékkel a legnagyobb lépésfreki kevesebb mint 1,66... kHz. Ez nem túl gyors.

4ybj8h3c8

Köszi, akkor nekiugrok a telepítésnek.
Ami nekem lényeges az inkább a Dir pulzus és a Step közötti idő beállíthatósága. Mach3 fix. idejével irányváltásnál téveszt a rendszerem. Step szélességnek úgy tűnik elég lesz 50-100 usec.
A munkasebesség nem tud izgatni, ha mérleg másik serpenyőjében a pontosság szerepel. Most sokat érek azzal, hogy "gyors", de millimétereket téveszt. Működjön, az fontosabb.

Kösz az infót.