LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

A frekiváltón jól van bekötve, mert működik az m4 évek óta!csak most jött elő ez a probléma hogy m4 alatt nincs főorsó fordulatszám szabályzás, se klaviatúráról, se mdi-b,ől se kódból!

7snm9r7t

Persze ez a config a stepconf-al indult aztán elkezdtem szerkesztgetni a PWM-hez,és mostmár nem lehet visszatérni a sepconfra vele!
Ezeket a szóközöket nem tudom néha eldönteni, hogy kell vagy nem, van vagy nincs!
Küldj egy javított változatot, ezekkel a javításokkal! és eldől hogy ez volt-e a hiba, vagy nem!
Olyan bizonytalan vagyok mostanában! vagy nem?

7snm9r7t

Sneci,Bjam!
Köszönöm az infókat!kijavítottam a hibákat és elindult a config egyből!nem volt hibaüzi!
Csak! mostmár M3-al sem működik a főorsó vezérlés!
Nem reagál semmire sem, csak az indításra forgásirány szerint!
Gyorsan vissza töltöttem a mentett hal file-t, és jó lett egyből!vagyis olyan mint két napja volt! nem müködik az at-speed és semmi szabályzás m4 alatt!

x4rhew5r3

Igazad lehet, én csak formálisan néztem.

Azt írja valahol, hogy a => és <= megléte nem kötelező, csak az olvashatóság miatt hagyták meg. Az irányítottságot sem figyeli.

4utepsca

A nyilacskák csak arra jók, hogy könnyebb legyen egy kezdőnek megérteni a dolgok logikáját. Nem tudtam eldönteni, mi a jobb: kitöröltetni a nyilakat és akkor nem tudja merre megy a jel de akkor látszik a szóköz hiánya, vagy meghagyni és figyelni a szóközökre.

Mondjuk a HAL doksi nagyon világosan leírja mindezt.

xe44memnh

"control-type paraméterét 1-re állítva"
Helyesen: "control-type paraméterét v-re állítva"

http://www.youtube.com/watch?v=GqRy9XU4uWs&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=GqRy9XU4uWs&feature=youtu.be

x4rhew5r3

Igazad van, az eredeti hal-ban úgy van a paraméterezés, ahogy mondod. A hostmot2-ben 1-re kell állítani, mert máshogy van a paraméterezés.

w987wzmm

Szia, bjam28!

Említetted, hogy készül a 7I43-hoz valami leválasztó kártya. Van valami infód róla?

7snm9r7t

Ez nagyon jónak látszik![#eljen]
Akkor nem kell hozzá drága vezérlő? hanem, csak ami van! és egy jó config az encoderre! és a linux cnc megoldja, az MSDD vezérlővel is?

x4rhew5r3

Laci ez az?!
Újabban nagyon felületes vagyok, nem néztem meg a linket. Ha Lajos most nem mondja, elsiklok felette:) Tehát működik a zárt hurok stepperrel is. Szuper vagy!

xe44memnh

Ez is egy MSDD30-2.0 vezérlő volt.
Bármilyen StepDir –es vezérlővel működik, csak encoder vagy útmérő kel.
De akár egy chopperes végfokkal is megoldható, hiszen a Linuxcnc tudja a fázisvezérlést.
Elvileg a BLDC szervó motorokat is hadra fogható, mert tudja kezelni a HAL jeladókat és a 3fázist is tudja szabályozni zárt hurkú rendszerben, csak a PC bírja frekivel, no meg legyen elég ki-be menet.
Analóg AC szervót is használtam már ott ismeri a PWM-es és UP/DOWN szabályzást, ill. azok keverékét.
DC szervóhoz 2-3000 Ft-ból kihozható egy végfok (2-300 W-os motorokhoz.).

3ztiz2p39

Kár, hogy ezeket a kísérleteidet nem publikálod. :(
Tudod-tudom, ez a fórum nem minden esetben pozitívan reagál ezekre a dolgokra...

xe44memnh

Majd ha felcímkézem a vezetékeket !... :)

3ztiz2p39

[#csodalk]

xe44memnh

Ha nagyon ráérsz, akkor tervezhetnél egy Linuxcnc vezérlő családot.
Léptetőhöz chopperes fázis vezérelt 2 fázisú bipoláris és 5 fázisúhoz. Igaz hogy a Linuxcnc csak egész és fél lépésben tuja a fázisvezérlést, de encoderrel szerelve jó lehet.
Dc szervóhoz PWM szabályozott végfok.
BLDC szervó végfok,  
Az encodereknek lehetne külön feltétet készíteni így azok egy kaptafára készülhetnének. USB-ről kaphatnák a tápot így nem kellene külön galvanikus leválasztás.
És akár Birkanyíró motorhoz is lehetne végfokot készíteni, mert a 3fázisú szinuszos vezérlést is tudja a Linuxcnc.
Biztos sokk hobbistát érdekelne!!! :)