LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Korábban volt egy módosított Axis, ahol az ini fájlban lehetett beállítani a geometriát hátsó késtartóhoz, de nem találom hirtelen. Amit Fman kolléga talált, ez is működik szépen.

k439jucz4

Köszi!

Én azt hittem, hogy a .axisrc az egy kiterjesztés, de ezek szerint ez a teljes file neve...
A főorsót egy servomotor hajtja és most úgy van beállítva, hogy alapból pozícióvezérelt és ha programból indítom a főorsót (m3/m4) akkor kapcsolja át speed üzemmódba egy relével és PWM-el szabályozom a fordulatot.

Na majd próbálkozom...  

k439jucz4

Köszi a választ neked is!

Mostmár valamivel tisztább a kép MESA ügyben. Akkor azthiszem egyelőre megleszek nélküle...

A linuxcnc.hu-t már egy ideje napi szinten csekkolom. [#awink]

4utepsca

az "rc" fájlok általában konfigurációs állományok (.axisrc, .bashrc, etc..)  
és általában http://sugo.ubuntu.hu/11.10/files-hidden.html" TARGET=_fnew>rejtett fájlok

x4rhew5r3

Nálam a főorsó vezérlőt csak soros porton lehetne átkapcsolni sebesség módba, így én a stepgen-t kapcsolom át pozíció módból velocity módba.

k439jucz4

Á, így már világos. Tehát ha jól értem ezek igazából kiterjesztés nélküli fileok, csak ha pontot teszünk eléjük akkor válnak rejtett filokká.

k439jucz4

Ez mit takar, hogy a "stepgen"-t kapcsolod át?
Nekem az volt a problémám a simán step/dir-es főorsóval, hogy vagy nem volt elég nagy a felbontás pozíciótartásnál, vagy a fordulatszám túl alacsony esztergáláshoz.

Esetleg ezen segítene egy ilyen MESA kártya, amivel ha jól értem a step jelek sűrűsége megsokszorozható?

x4rhew5r3

Igen, egy 7i43-as van, és nincs gond a frekvenciával.

7snm9r7t

Úgy tudom, a cnc esztergákon C tengely a főorsó! nem pedig A!

x4rhew5r3

@LittleSV kollégával levelezve szóba került a léptetőmotorral hajtott tengely pozíció visszacsatolása a Linuxcnc-be témakör.

Ha a motorra szerelt enkóder, vagy a tengelyre szerelt útmérő AB jeleit dekódoljuk, és az így kapott pozíciót használjuk fel a visszacsatolásra, akkor a legkevesebb amit nyerhetünk, hogy lépésvesztés esetén leállítja a megmunkálást, ha a hiba eléri a beállított hibahatárt. Ebben az esetben a DRO a tényleges pozíciót mutatja.

Gábor megkérdezte, hogy lehet-e az MSDD vezérlővel pozíció-hurkos vezérlést kialakítani. Már korábban is szó volt erről, és nemleges volt a válasz. Most az az ötletem támadt, hogy stepgen és stepmotor vezérlővel is ki lehet alakítani zárt pozícióhurkot. A stepgen hal komponens control-type paraméterét 1-re állítva a stepgen velocity módban dolgozik. Tehát egy pid, stepgen és encoder hal komponenssel elvileg kialakítható egy zárt pozíció kör.

Nincs itthon léptecs vezérlőm, ezért nem tudom kipróbálni. Ha valaki kedvet érez, kipróbálhatná.

7snm9r7t

Szia! Bjam!
ez a http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/at-speed%20hiba%fc.png" TARGET=_fnew>hibaüzenet
A módosított hal file http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/Eszterga%20at-speed.hal" TARGET=_fnew>itt, ez a fájl csak az at-speed változtatásokkal tér el a működőtől!
Próbáltam igyekezni de a mai #2440-ben leírt segítség még nincs benne!
A legsürgősebb probléma az hogy M4 alatt miért nem mükszik a PWM-s főorsó vezérlés?

7snm9r7t

A hal fájlt nem tudtam megnyitni itt van mégegyszer http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/Eszterga%20at-speed.hal" TARGET=_fnew>at-speed hal

x4rhew5r3

Kicsit belekotyogok:)
A 41.sorban madzag másik végét.
net spindle-cmd =>near.0.in1
helyet:
net spindle-cmd motion.spindle-speed-out => near.0.in1

Az M4-hez...a frekiváltón a ccw-hez be van kötve az lpt 9-es lába?

x4rhew5r3

Juj!
A 41. sorban hiányolja a ...
...helyett...

4utepsca

Hát nekem az a gyanúm, hogy a StepConf féle HAL file össze lett keverve egy másikkal.
Mindenesetre ahogy az előbb a fájlnévben sok volt a szóköz (minek szóköz a fájl nevébe egyébként?)
itt meg kevés a szóköz:

Ezt:
"net spindle-at-speed motion.spindle-at-speed<=near.0.out"
átírnám erre:
"net spindle-at-speed motion.spindle-at-speed <= near.0.out"
Nyilacska előtt és után szóköz!

Ez a hiba többször is előfordul.