LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

A StepConf jó, de az csak egy alapbeállítás. Van akinek azzal megvan minden beállítása. Általában azonban kézzel kell még finomhangolni a HAL fájlt.  

Amit feltettem az előbb az benne van az Integrátori Kézikönyvben.

http://www.linuxcnc.org/docs/LinuxCNC_Integrator_Manual.pdf" TARGET=_fnew>Itt található: 33.6.2 Spindle At Speed (233. oldal)

Szerintem mennie kell a gépeden, mivel van enkóder jel a főorsódról. Már készül a 7i43 leírása, azon érdemes majd beállítani.

w987wzmm

Sziasztok!

Van lehetőség a # paraméterek értékeinek a kiolvasására?
Változókkal programozok, és jól jönne, ha látnám, hogy valóban a kívánt értékkel töltődik-e fel a változó.  
Más gépeken tartományokra van osztva a változó használata. Vannak olyanok is, amik eltárolhatók.
Program futása közben szeretném figyelni.

w987wzmm

Még egy gondolat. Lehet-e felugró ablakot programozni G-kódban? Például egy eldöntendő kérdés... folytassa-e, vagy abbahagyjon egy folyamatot.  

4utepsca

Hali !

A Béni által linkelt oldalon minden kérdésedre ott a válasz ;)

w987wzmm

Köszi! Nézem! [#vigyor4]

w987wzmm

Valamit, nem vettem észre... hova írja ki a paramétert?
Hiba nélkül lefut, de hova írja?

w987wzmm

Már belefájdult a fejem. Fogalmam sincs, hogy mi volt a gond. Most bezzeg működik.

w987wzmm

http://www.webanswers.com/post-images/E/E9/D1114D45-08E4-4892-9908592F3AE5C78E.gif" border=0>

7snm9r7t

Ma volt egy kis időm kipróbálni az at-speed beállításait!
Nem igazán bíztam benne hogy sikerül mert már az első dolgot sem tudtam hogyan kell? "motion.spindle-at-speed” paramétert “true” (igaz) értékre kell beállítani"
Aztán még az is bejött hogy van már egy near komponens4 és nem tudtam hogyan kel beállítani ezt:Önnek már van “near” komponens a HAL fájlban, akkor csak meg kell növelni annak előfordulását eggyel."
Mindenesetre, tettem egy két próbát ezzel az öt sorral hogy mi lesz! de csak hiba üzenet lett belőle indításkor!
Más!
Aztán elővettem egy kódot ami M4 alatt működik!az esztergán! csakhogy  az egész PWM-s cucc nem reagál rá semmit!!!
Ha átírom M3-ra működik! ha M4, akkor csak a legkisebb fordulatot tudja! mit csinálok rosszul?

4utepsca

Szia KoLa!

Bővítettem magyarázatokkal a http://linuxcnc.hu/a-foorso-a-kivant-sebessegen/" TARGET=_fnew>leírást a LinuxCNC.hu-n.

Sokadszor kértük: írjátok le a hibaüzenetet, anélkül nem lehet segíteni!

M3/M4-es PWM hiba esetén úgyszintén kell a HAL fájl részlete. (nem reagál semmit vagy mégis elindul, csak a legkisebb fordulaton??)

k439jucz4

Sziasztok!

Úgy döntöttem én is megpróbálok megismerkedni a Linuxcnc-vel, azon belül is az eszterga üzemmóddal.  
Odáig már eljutottam, hogy meg tudom mozgatni a tengelyeket a stepconf beállítása után.
Két kérdésem lenne a mélyen tisztelt gurukhoz:
1. Nekem az x tengely a másik irányba mutat, tehát a késtartó a túloldalon van. Az AXIS felületen lehet ennek megfelelően kijeleztetni a tengelyeket?

2. Nekem a főorsó forgatóként is funkcionál egyben ami az A tengely lenne. Gondolom ezt csak manuálisan lehet beállítani valahogy, mert a Stepconfban csak csak maró (XYZ) vagy eszterga (XZ) közül tudtam választani, de nekem XZA kéne...

Előre is köszönök minden segítséget! [#worship]

U.i: A MESA kártyára csak akkor van szükség, ha kevés a ki-bemenet vagy van más előnye is? (pl. ha jó a latency test és elég az LPT-n lévő pin)

k439jucz4

Az első kérdésemre találtam megoldást http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?BackToolLathe" TARGET=_fnew>ITT

Azt írja, hogy hozzak létre egy .axisrc filet és másoljam bele az ott található kódot...
Vajon az mindegy , hogy mi a file neve? A gedit szerkesztővel gondolom majd megoldani...

A nap folyamán kipróbálom, bár a linux még egy picit kínai nekem...

x4rhew5r3

Fontos a file neve, .axisrc legyen.

A 2. kérdésedre is van megoldás, a hal fájlban kell majd bűvészkedni egy kicsit:) Közeljövőben megcsinálom a magamét és közzéteszem. Ehhez step/dir-es főorsó hajtás kell természetesen.

4utepsca

Szia!

A ".axisrc" fájlt a gedit-tel javaslom én is létrehozni. Vigyázz, a neve előtt a pont (.) lényeges, ahogy a név többi része is, pontosan ezen a néven kell lementeni saját home könyvtáradba.

Az előző kérdéseidre:
van lehetőség XZA geometria megadására is, de ezzel nem kísérleteztem. Talán Sneci tudja a tutit.

Mesa ügyben: ha most minden szempontból jó a számítógép és az LPT port, akkor nem kell más.  
A Mesa vagy hasonló kártyák nem csak megnövelik a vezérelhető be/kimenetek számát, de nagyon jelentős számítási kapacitást képviselnek, léptetőkhöz egyenletes léptetési impulzusokat generálnak, szervó vezérlő jeleket küldenek és enkóder bemeneteket kezelnek. Gyakorlatilag tehermentesítik a PC-t. Nemsokára indul egy Mesa cikk sorozat a LinuxCNC.hu-n, majd nézz be!