LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Van! már egy éve! de csak 'sunyítok' itt vele!
Olyan szép, és olyan picike hogy nem nagyon merek hozzányúlni!
Kell még hozzá egy illesztő kártya, a számítógép irányában,és némi tudás magyarul leírva! aztán teszt!
Eddig mindent megoldottam nélküle is! kicsit lassabban, de nagyon stabilan!

svejk

Milyen számú?
Mire beüzemeled elavulttá válik. :)

7snm9r7t

Ez olyan hülyeség!"Mire beüzemeled elavulttá válik"
Miért?
Ez olyan mint a mobiltelefon! nekem most van olyan,mint ami két évvel ezelőtt volt a nagymenőknek!
Na és! így is többet tud mint amire szükségem van!
Így van ez az esztergánál is! mint írtam mindent meg tudok oldani a LinuxCnc-vel is, Mesa kártya nélkül is!csak lassabban!

svejk

Nyögd már ki mi a kártya típusa, engem az érdekel nem, hogy milyen mobiltelefonod van...

7snm9r7t

Nem tudom! ha hazaérek megnézem!

svejk

Dolgozol?
Akkor bocsi.

svejk

Jól gondolom hogy az 5I25 önmagában is használható lenne step dir-re, de lehet hozzá venni 7I76-ot amin már eleve van step/dir mrgoldás, vagy 7I77-et ami analóg kimenetet illeszt?

No de ahogy elnézem, egy alap 5I25 konfigurálása, illesztése a LinuxCNC-hez sem fehér embernek való.

Ki fog ezekben segítséget nyújtani a magamfajtáknak?

7snm9r7t

Ha dolgozok, akkor nem tudok netezni!csak el kellett mennem!megjöttem!

7I43-U-4-ROHS

w987wzmm

Jó lett a routered?

7snm9r7t

Nem! kaptam kölcsön egy TPLinket próbára a boltból, azzal nyertem még tíz métert, de nem jó!még kevés , pedig maximumon volt a beállítás!
Egyelőre, nem érdekel tovább ez a dolog![#wave]

4utepsca

Hali Svejk!

Lesz egy rövid ismertető a Mesa kártyákról, milyen rendszerhez mit és hogyan lehetséges illeszteni.  

A 7i77 kártya kezel 6 enkódert, 6 +-10V szervó motort, meg egy rakat I/O-t. A 7i76 hasonló csak stepperekhez.  

Alapbeállítás egy kis gyakorlattal fél óra, finomhangolás pár óra. Vannak kész minták, abból érdemes elindulni.

A magadfajta ha kérdez, akkor megkapja a választ is :)

Az meg tévhit hogy jobb a PCI mint az LPT.
Amire kitalálták az LPT-s kártyát arra tökéletes.

4utepsca

Használd a Wireless Ethernet Brdige-t amit vettél. Azzal a maradék távolságot áthidalhatod és nem kell beruházni.

svejk

Azt nem tudhatom melyik a jobb, de a PCI-os szimpibb, odaviszem a PC-ig a 24V-os jeleket, megcsinálom az illesztést és bemegy a PC-be.

Persze használhatnék 5 cm-es LPT kábelt is és akkor majdnem ott vagyok. :)

A kérdés még az lehet, hogy vajon melyik fog hamarabb eltűnni az új alaplapokról teljesen, az LPT vagy a PCI?

4utepsca

Nekem is egy 15cm-es szalagkábellel van összekötve a PC alaplapja a 7i43-al.  

PCI(E)-s LPT bővítőkártya van/lesz mindig, ha az alaplapon már nincs is LPT. De az Ethernet is egy jó irány.

x4rhew5r3

Pár nappal ezelőtt egy Zsigabá B75M...valami (Gigabyte) alaplap volt az asztalon, LPT nélkül, de tüskesoron azért ott volt az LPT. Megörültem, hogy akkor csak egy rövid 26 eres szalagkábel, és elegánsan csatlakozik a 7i43-ra. Oly annyira biztos voltam a dolgomban, hogy bekapcsolás után nem is nagyon figyeltem az eseményeket. De mikor füst szállt a 7i43-ból, azért csak oda kaptam a fejem. Még láttam, hogy a tápfesz zavarszűrő fojtója egy utolsó fényjelet küld, hogy én voltam az:) Nem kísérleteztem tovább. Szerencsére a fojtó cseréje után hiba nélkül működött a kártya egy másik gépen.
Ekkor erősödött meg bennem az az elhatározás, nem várom meg, hogy mind pci, mind az LPT eltűnik az alaplapokról. Tegnap meg is rendeltem a 7i80HD jelű kártyát, ami utp-n kapcsolódik a pc-re. Ez kb. vagy teljesen az 5i20-nak felel meg, remélem nem csak lábszámra:)

Biztos nagyobb kihívás lesz mint a Tecsóban a kocsitologatás - volt egy ilyen hirdetésük, hogy gyere hozzánk kocsitologatónak, ha szereted a kihívásokat -, de jó játék lesz. Sajnos más szoftver környezetben működik, mint mostani hivatalos distro, de a hírek szerint a Xenomai nevű realtime kernelnek jobb valósidejű tulajdonságai vannak mit az RTAI-nak. Nem mintha az RTAI-nak éreztem volna a korlátait, de tény hogy régi téma a Linuxcnc-nél a tcp/ip, és az is tény, hogy eddig nem született megoldás. A Xenomai-val meg igen. Meglátjuk...  

Szerintem az utp még jó ideig alaptartozéka lesz az alaplapoknak.