Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

[#eljen]
...elküdhetnéd nekem is "tesztelésre":-)

x4rhew5r3

A hozzászólásod második feléhez lenne pár gondolatom.
Nem biztos hogy jól gondold, hogy személyes alapja van a dolgok alakulásának. Aki tudna egy ilyen fejlesztésben érdemben is közreműködni, az vagy nem ért egyet a koncepcióval, vagy arra sincs ideje, hogy saját dolgait véghez vigye. Rám mindkét indok érvényes, a második kizárólag az én gyengeségem, ezt ne is firtassuk. A koncepcióval meg azért nem értek egyet, mert az elérhető eredmény nem áll arányban a befektetett munkával. Az ördög a részletekben rejlik. Az, hogy a G0 és G1 (stb...) kódokat grafikusan választhatja ki, vagy magyarul sokkal több billentyűvel írhatja le, vagy egy gombnyomásra ott a magyarázó szöveg, a tanulási folyamat kezdeti szakaszán biztosan segít, de ezen gyorsan túllép a "tanuló" és nyűg lesz a megvezetés. A részletek meg ott jönnek elő, hogy milyen platformra írja az ember? Mach, Linuxcnc, ...? A részletek itt jönnek be a képbe. Ehhez meg ismerni kellene mindegyiket, az apró finomságokig bezárólag. Na ez nem áll arányban...

Ha valaki cnc-zni akar, nincs mese, rá kell szánni az időt és energiát, meg tanulni az alapokat. Nem kell egyszerre, elég ahogy a feladat diktálja. Gondolom sokan vannak így ezzel, hogy menet közben vették fel a fonalat. Nem árt, ha keres egy magyar nyelvű régi könyvet, és legalább átlapozza, hogy milyen fejezetek vannak. Ezt felesleges lenne gépesíteni, mert a tudás a programban marad, és csak egy kis része megy át a fejbe:)

Itt is igaz a mondás, ha magasabb akarsz lenni, akkor az óriások vállára kell állni. Ha pl. az esztergához akarnál egy G kódban leírt kontúr nagyoló-simító varázslót, az más tészta...

Sajnos mennem kell, pedig még lenne mit mondanom:(

svejk

a #2270-ben azt írtad műxik.. akkor lehet mégsem?

000000000

Biztosan mindenkinek megvannak a szempontjai, ami természetesen méltányolandó is.

Magam részéről én DOS, vagy Windows-ban gondolkodtam. Részben, mert én azt jobban ismerem. Ráadásul, a potenciális célközönség is.
Lehet írni olyan környezetre, amit rajtam kívül senki nem ismer, csak ennek egy "közösségben" semmi értelme.

Én egy rugalmas felületet képzeltem el. Nagyjából úgy néz ki, kezdőként a G-kós leírásával találkozik és abból választva a program helyettesíti be a megfelelő kódot. Mikor már jobban megy a dolog, akkor hagyja a "szamárvezetőt" és írja a maga kódjait, amihez bármikor segítséget kaphat a programtól. Mert azért a profi is találkozik néha olyan művelettel (pl ciklus, amit ritkán használ.)

Régebben én is estem abba a hibába, hogy a PC-hez más programnyelvet kell tanulgatni, mint amit éppen használok, mert a nyelv korlátaiba ütköztem. Gondolván, hogy egy más nyelv alkalmasabb lenne a feladat megoldásához. Kis tanulgatás után rájöttem, hogy nem a nyelv korlátaiba ütköztem. Hanem az enyémbe.

"Ezt felesleges lenne gépesíteni, mert a tudás a programban marad, és csak egy kis része megy át a fejbe:)"

Ez kétségtelen. Tényleg elkényelmesedik az ember.
Én arra gondoltam, hogy egy hobbista sok esetben csak hatékonyan akatja használni az eszközt, de nincsen ideje, vagy kedve belemélyedni a részletekbe, okokba. Mert mondjuk a CNC-zés csak eszköz az aktuális hobbijához és nem az a cél, hogy azt teljes mélységében elsajátítsa.
Én próbáltam a hobbista fejével gondolkodni.
Vesz, csinál egy gépet, mert azzal akar bizbaszokat csinálgatni a saját dolgaihoz. Viszont, ha a CNC-t nem tudja használni, mert sokat kéne tanulnia hozzá, akkor már nem is érdekli annyira.
Ez persze, lehet hogy csak az én bogaram.
De hát, tényleg nem érdemes azon rágódni, hogy valamit miért nem?

"Itt is igaz a mondás, ha magasabb akarsz lenni, akkor az óriások vállára kell állni. Ha pl. az esztergához akarnál egy G kódban leírt kontúr nagyoló-simító varázslót, az más tészta...  "

Én nem akartam magasabb lenni.
A "varázslókra" nem igaz, hogy a tudás a programban marad?
Szerintem igaz.

Szóval, én meg abba nem ölnék időt.
Valóban alapvetően különbözik a szemléletünk.

x4rhew5r3

De műkszik az, csak jó lenne számadatokkal látni, hogy olyasmit csinál, vagy pontosan azt csinálja:)

svejk

Nem működik még az esztergád??

x4rhew5r3

De már régen nyúzom, de még nincs dobrevolverem, egy olaszt raktam fel ideiglenesen.

x4rhew5r3

Megírtam az adatgyűjtőt és linuxos excellel megnéztem a g95-g96 pontosságát. Meg lehet nyugodni:) A S/F hányados állandó a teljes tartományban. (mailben küldtem grafikont meg adatfájlt).

svejk

svejk

http://www.linuxcnc.org/docs/html/gcode/gcode.html#sec:G93-G94-G95-Mode" TARGET=_fnew>Ejj, de szép, rendezett, példákkal tűzdelt G-kód listája van ennek a LinuxCNC-nek.
Ez is le lett fordítva a Kola féle gyűjtésben?
(én is részvényes voltam, de hirtelen azt se tudom hova mentettem :( )

lari

svejk

http://linuxcnc.hu/linuxcnc-felhasznaloi-kezikonyv/" TARGET=_fnew>Jééé..., ott a nevem a fedőlapon! :))

svejk

Van egy pár név akikkel alig találkozunk manapság. :(
Vbodi neve meg el lett írva! [#ejnye1]

7snm9r7t

Laci! nem kell megvédeni a bizonyítványt!itt egy hobby cnc oldal van!ami már néha kezdi súrolni a profibb gépek színvonalát is, az esztergálás mint már írtam, elég tág határok között is működik! amikor fogy a technika, akkor már számolgatni kell! semmi baj! ha megvan a határ, tudjuk hogy mit lehet a gépünkkel megcsinálni, és ahhoz alkalmazkodunk!
Ha kedvező kiépítettség van, és csak irányítani kell a rendszert akkor a LinuxCnc megállja a helyét, mint a #2284-ben a Servo által linkelt gép!
A nálam tapasztalható eltérés a főorsó fordulatszám szabályzásában, számomra nem vészes! mert így is jobb körülmények vannak a forgácsolásra, mint amikor kapcsolgattam a frekiváltót!
Profi, vagy hobbi, ez itt a kérdés!

7snm9r7t

Nekem is az van a gépen, olasz késtartó![#smile]
Potyalínó! de nem az! kemény forintokba került! de pontos szerszámcserét biztosít a hobbi cnc esztergán!