Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Haladó linux CNC-t használó esztergályosoktól kérdezném, hogy jól működik-e a G95-G96 páros a Linuxnál.
Azaz ha az előtolás mm/fordulatban van megadva és oldalazásnál bekapcsoljuk G96-al az állandó vágósebességet, akkor tudja-e folyamatosan változtatni a főorsó fordulatszámát és az x tengely sebességét egyszerre?  

000000000

Hogy állítod programból a főorsó fordulatszámot, meg az előtolást?

2dbfy8y

Szerintem Kolát kérdezd meg, ő tud rá válaszolni biztosan, ő használ programból vezérelt főorsóhajtást! De szerintem működni kellene neki!

000000000

A HPGL vs. Gkód témában nem lehet egyértelműen állást foglalni.
Én ha gravírozok, COREL-DOS-os HPGL gravírozó párost használom, ennél az adott feladatra nincs hatékonyabb és gyorsabb megoldás.
A grafika a corel-ből plt exporttal közvetlenül a gravírozó programba kerül, nincs gkód, nincs b@szakodás.
A program a plt file-t színek szerint szerszámpályákhoz rendeli.
Az előtolást, marási mélységet, üresjárati magasságot stb. szerszámpályánként be lehet állítani...

3D-s és "összetettebb" marásoknál előkerül a MACH3.

Nem is értem miért nem írt még senki normális plugint MACH3-hoz hpgl feldolgozásra...

000000000

Szerintem, vagy mellébeszélsz, vagy csak most jössz rá, hogy igazából a hpgl nem tudja kiváltani a "G-kódot".
A hpgl nyomtatókra lett kitalálva.
A nyomtató fej azonos sebességgel végig megy egy egyenes mentén. Közben, két információt kaphat. Vagy nyomtat, vagy nem nyomtat. Ez a gravírozónál úgy néz ki, hogy vagy karcolja az anyagot egy kézzel beállított mélységben, vagy nem karcolj.
A CNC program végrehajtása közben a Z-tengely magassága (mélysége) folyamatosan változtatható.
Ilyet a hpgl nem tud, mert ilyen infóra a nyomtatónak semmi szüksége.
Egyvonalas rajzokhoz biztosan jó. Az igazán 3D-hez azért messzire van. Egy domborulat nem programozható a hpgl segítségével. Mivel, nem erre szánták.
Szóval a tükörgravírozás, csak példa volt.
Vagyis.
Egy dolog a gravírozás és más dolog a marás.
Erre írtam, hogy a "G-kódokat" nehéz volna kiváltani.
Lehetne "bőbeszédűbb" a programnyelv. Akár párbeszédesen is lehetne "értekezni" a géppel.
Léteznek egyébként ilyen nyelvek CNC-re.

Akár magyarul is lehetne társalogni vele.
Nem nagy mutatvány megoldani, hogy pl.
Cserélj szerszámot.
Váltsad be a hármas jelűt.
Ekkor a "késtartó", marógép asztala elmegy a szerszámcsere pontra, hogy az anyag ne legyen útban és a program szerszámot vált. Utána visszaáll forgácsoláshoz, fordulatszámot, előtolást vált ha kell. Fogást vesz és forgácsolni kezd.
Értelmező program kérdése az egész.
Amikor kialakult a "címlánc" szerkezet, gondolom, még nagyon kis operatív tárral rendelkeztek a gépek. Ezért megegyeztek magukban, hogy a mozgás legyen "G" és hogy mit tegyen, az legyen egy szám. A paramétereket szintén csak betűvel (S = fordulatszám stb) a műveletet meg egy kóddal felölték. Ha G után 1, vagy 01, akkor előtolás.
Régebben ilyen könnyen kezelhető vezérlés közös megírására buzdítottam a társaságot.
Erre az volt a reakció, hogy nehogy nekem segítsenek.
Én azért vetettem fel akkor, mert én már hasonlókat csinálgatta. Szóval, nem nekem kellett volna segíteni. Hanem, közös "alkotásnak" gondoltam. Hogy aki csak olvassa, de a programozás nem érdekli, legalább megértse, hogy mit és miért úgy és nem másképpen.
Nem volt rá igény.

x4rhew5r3

De jókat tudsz kérdezni![#rinya]
Értelmét ugyan nem látom, de megnéztem:)

G0 X30
G95 F0.02
G96 S80 D3000
G01 X0

Az X előtolás is folyamatosan növekszik a fordulattal.

x4rhew5r3

Francba!
Most olvastam a másik topicban hogy mi a bánat:)
Én esztergára koncentráltam.

svejk

Szuper!  
No ezt állítólag nem tudja a Mach3, de azért valaki kipróbálhatná.

svejk

Tökéletesen koncentráltál és meg is adtad a kielégítő választ, köszönöm!
Erre voltam kíványcsi, tehát a Linux tudja.

svejk

a G96 sorában az S az induló, a D pedig a max. fordulatszámot írja le?

x4rhew5r3

S - kívánt vágósebesség,
D - max. fordulat.

svejk

w987wzmm

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9buc4tRfZkY" TARGET=_fnew>Ez, egy videó: G96 hallható váltózása az átmérő csökkenésével.

7snm9r7t

"De jó kérdés" én is ezt mondom mint Sneci!
Hogy jutott ez eszedbe?
Amióta sikerült újra beállítani a PWM-s főorsó vezérlést ,azóta ezzel 'élvezkedek'!
Annó a Mach3-nál is így kezdtem, de el kellett felejteni, a tudott okok miatt!
Itt a Linuxcnc-vel most jutottam odáig hogy, van egy kis idő bíbelődni vele! nem bántam meg!
Nagyon jól működik! köszönöm a segítséget Snecinek! az az igazság, hogy nem igazán kell kijavítani a fordulatszám eltérést, valami programozással nagyon pontosra, mert az esztergálás, ezt nem igényli, elég tág határok között tud működni!
De!ha g95 f0.2
g96 s100 d1200, akkor elég durva megmunkálás van x15-től x0-ig, ezért én inkább a g94 f120-ra állítom a kódot, így a percenkénti előtolás állandó, a fordulatszám viszont egyenletesen növekszik az s szó értelmében mindaddig míg el nem éri a d szó max fordulatszám értékét!Tehát a fordulatonkénti előtolás folyamatosan csökken!
Szóval nem tudom hogyan oldják ezt meg a profi gépeken? (de majd egy igazi cnc esztergályos megmondja!)mármint, hogy x80 átmérőnél még jó 0.2 előtolás de x15-től kezdve már nem az igazi!
Hagyományos gépen sem engedem végig előtolásban, a végén, inkább kézzel lassabban tekerve fejezem be az oldalazást!
Jó hogy itt meg lehet adni g96 alatt a max elérhető fordulatszámot d szóval!így egy bizonyos átmérőnél beáll a fordulatszám és ezzel megy végig!( a Mach-nál mintha nem lett volna ilyen lehetőség!)

7snm9r7t

Ez Linuxcnc? vagy valami más?