Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

gfvbk036

Elindítod a Frissítéskezelőt (Rendszer- Adminisztráció) és alul az ajánlott frissítések között ott találod a LinuxCNC-t. Ha a többit nem akarod frissíteni (lesz még egy halom fölötte), akkor azok elől kiszeded a pipát.
Persze, internet az kell hozzá. [#smile]

HJózsi

Én is így csináltam nemrég, gond nélkül frissült. Az alaprendszer frissítését (UBUNTU) célszerű kivenni, nehogy véletlenül ...

svejk

Látom ez a 7i43 USB-s.
Van olyan alkalmazás ahova ez "lassú" és inkább PCI-os kellene?
Neked szokott lenni ilyen raktáron?

x4rhew5r3

Van rajta USB, de a Linuxcnc nem tudja ott meghajtani. Csak a +5V tápra lehet használni sajnos. Csak LPT-n működik.

svejk

[#fejvakaras] kezdődik :)

Egyébként ez úgy van, hogy van ez a MESA cég, aki mindenféle perifériákat gyárt, majd a LinuxCNC-hez írt valaki "drivert" hozzá?

Tehát ha valaki okos ember nekifogna, akkor akár a Mach-al is össze lehetne illeszteni ezeket a kártyákat?

svejk

Akkor átfogalmazom a kérdésem.
Az LPT sebessége mindenhez elég a LinuxCNC-nél, vagy érdemes lenne valami PCI-os soklábú MESA I/O kártyát alkalmazni?  
Persze csak ha van, de gondolom akad.

x4rhew5r3

Egyedül a 6-tengelyes szerszámköszörűnél használtam pci-s 5i20-at, de csak mert bírta a projekt:)
A 7i43 általában hobbi célra bőven elég sebességre is io lábszámra is. Ha pl. 3 tengely step/dires, akkor 12 láb megy el a vezérlésre (step, dir ena, fault) és még marad 36 láb io-ra.
Nagy retro gépek vezérlésénél lehet jelentősége a 72 io pinnek.

4utepsca

Ez úgy van, hogy a Mesa cég megcsinálta a "firmware"-t a kártyáihoz, hogy a LinuxCNC-vel is lehessen használni a kártyákat.  Ezen kívül még tetszőlegesen lehet programozni a rajtuk levő FPGA-t.

A Mach illesztés elvi lehetősége megvan, csak idő és pénz kérédése megcsinálni..:)

x4rhew5r3

A kérdésed másik része: a pc un. szervo ciklusa 1kHz. Ebben az ütemben updateli a 7i43-at, azaz küldi a 7i43-nak a parancsokat, hogy mit kell csinálni. Az LPT 1 MHz-es sávszélessége bőven sok, nem jelent korlátot.

4utepsca

Nekem nincs raktáron, én is az http://linuxcnc.hu/linkek/" TARGET=_fnew>itt felsorolt helyekről szerzem be.

svejk

Dobj egy e-mailt légyszi, ha legközelebb vásárolsz.
Nem ígérem biztosra, de hátha akkor éppen kérni fogok egyet.

w987wzmm

Mi a különbség ezek a kártyák között?

7I43H Anything I/O High speed USB - 400K FPGA - 48 I/O
7I43-P Anything I/O parallel only - 200K FPGA - 48 I/O
7I43-U Anything I/O USB/parallel - 200K FPGA - 48 I/O
7I43-U-4 Anything I/O USB/parallel - 400K FPGA - 48 I/O

200 és a 400K számít valamit LinuxCNC-nél?

svejk

Olvasgatom az "Első lépések az EMC2-vel" című művet.
Jó lett a fordítás, látszik hogy a fordító már ismeri a CNC technikát.
Javarészt elsőre érthető is minden, nagyvonalakban hasonlít a MACH3 beállítására.

A 4.6 fejezetben van szó létradiagrammos programozásról haladóknak.
Gondolom az az említett "Integrátori kézikönyv" még nincs lefordítva magyarra ugye?

svejk

A majdani kérdéseimmel, bénázásommal, értetlenkedéseimmel menjek át http://linuxcnc.hu/forum/" TARGET=_fnew>ebbe a LinuxCNC fórumba, vagy maradjak itt?

x4rhew5r3

Gyakorlatilag nincs különbség a 400k és 200k között. A 200k-ban nem fér be például 12 db stepgen, csak 6. De nem is kell annyi...