Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Jó, tekintsük a G kódot (iso?, rs274?,...) assembly nyelvnek. Milyen stílusú magas szintű nyelvet tudtok elképzelni? Csak brainstorming.

Nem olyan nagy ügy csinálni egy "kis-nyelv-kompilert"[#wink]  

Nagy előnye a g gódnak a tömörsége, ami sajnos az olvashatóság rovására megy. Engem fáraszt pl. a [#<>] karakterek használata, ezeket egy kicsit őskövületnek tartom. A korai időszakban valószínűleg a többértelműség elkerülése miatt vezették be, egyszerűsítette az értelmező algoritmust. Ezeket simán fel lehetne oldani a szöveg-környezet alapján. De nem megyek bele a részletekbe...

Zöldfülű kezdő vagyok a g programozásban, és ahogy mondani szokták, a "tárgyi tudás nem homályosítja el éleslátásomat". [#smile]
De kedvem lenne összevágni egy kompilert, ami az ngc helyett az nge kiterjesztésű fájlokat fordítaná szokásos g kódra. Ezt a Linuxcnc filter mechanizmusával automatikusan fel is dolgozná.

4utepsca

Az http://www.opensbp.com/" TARGET=_fnew>OpenSBP-t mindenképpen érdemes megnézni, hasonló kezdeményezés. Persze a kétbetűs G kódokat ki lehet terjeszteni teljes szavasra, meg magyarra is.

x4rhew5r3

Köszi, koncepciónak jó. A VB stílus nálam nem jön be, de attól még jó lehet:)
Sajnos pillanatnyilag nem lehet letölteni (HTTP Error 404.0 - Not Found), de majd később is ránézek.

x4rhew5r3

... mármint a programot nem lehet letölteni, a doksik jönnek...

e5e5h7ywe

Nekem, mint kezdőnek elsőre az volt furcsa, hogy nem nevén nevezzük a műveleteket, hanem egy kóddal (g-code) hivatkozunk rájuk. Már 1950-es években fejlesztett Assembly egyik fő célja is az volt, hogy ne gépi kódokat (számokat) magolgasson vagy keresgéljen a táblázatokból a programozó, sokkal könnyebb megjegyezni, hogy MOV = mozgatás, mint egy számot...

De mindegy, nem célom itt elvinni a topicot értelmetlen irányba, a g-kód az elterjedt, idővel az ember úgyis megjegyzi a fontosabb g-kódokat, nem akarok más kevésbé ismert, elterjedt megoldásokkal foglalkozni.

000000000

A G kód legalapvetőbb feladata, hogy a CNC gépedet mozgassa 1-5(X) tengely mentén egy adott típusú pályagörbén. Erre pedig egy karater és utánna a koordináta adat a leghatékonyabb kódolási, leírási formátum. Teljesen fölösleges lenne elcsicsázni, és egy-két éves aktuális idétlen divattá tenni, mint ami úgy általában zajlik manapság minden téren, így az /sz/ámítástechnikában is. Pont ezért élnek még manapság is ezek a tömör, fapados kódolások, hiába 40-50 évesek. Ez az érték is bennük, a stabilitás, időállandóság, egy szerűség.
Az egy egészen más kérdés, és ebben igazad is van, hogy a közvetlen G kódú programozás és formátum nem kényelmes mindenféle ciklusok, és egyéb logikai feladok megoldására, erősen korlátos is, de mint írtam nem is ez a fő dolga. Azt se felejtsed el, hogy amikor pl. egy sima M vagy T kódot látsz, akkor arra egy külön PLC, program modul reagál a feldolgozás során, ahol nagyon sok minden történik akár a mai legújabb programozási nyelveken futtatva a háttérben.
Akit pedig mindez így nagyon zavar, annak ott vannak a mai "csoda" CAD-CAM rendszerek, amik ontják magukból a millió soros G kódokat is az adott gépre posztprocesszálva anélkül, hogy a felhasználó ismerné a G kód leírásokat.

Zárójel: én nem vagyok egyénként a G kód híve, sőt sok esetben teljesen felesleges lehet. Ugyanis ezért van az, hogy egy adott cél CNC gépnél a HPGL, Gerber, Excellon, ... formátum épp elég, ezt közvetlenül "eszik" meg a vezérlő programjaim is, ha ez kell valakinek, mert ezeket ismeri, termeli az adott felhasználási terület CAM progija, azaz így a G kód totál kihagyható.

4im2adcie

OFF: "Assembly kicsit korábbi téma. Azt ྎ-ben kezdtem Z80-al."
Magyarország talán első számítástechnikai szakközépiskolja 1971-ben Újpesten az akkori Landler Jenő szakközépben alakult, ahova volt szerencsém járni. 73-ban az iskola kapott egy szovjet számítógépet TPA 1001 tipusjelöléssel.
Ez is assembly (sleng-1) nyelven értett. A gép egy hatalmas gépteremben volt elhelyezve, a memóriája két kis ruhásszekrény....ha jól emlékszem 32kB kapacitással. Pár soros programocskákat írtunk rá, és futtatásnál izgultunk vajon megérti e.Ilyenekre emlékszem: CR, LF, Space, JMP.-1 stb)

x4rhew5r3

Én is OFF:
Intel Atom tündöklése és bukása.

Korábban beszéltünk a D525MW alaplapról, hogy milyen jól teljesít. Az már nincs, de van helyette a D2700MUD. Ebbe sajnos egy licencelt GPU architektúrát építettek be, amihez nincs Linux driver. Akadozik a kép, az egér mutató ugrálva megy, szóval tragédia. Csak Wines driverek vannak, úgyhogy ne vegyetek ilyet:(

000000000

A hpgl és hasonló formátumok csak fúrásra jók.
Azért, mert nem tartalmaznak előtolással és fordulatszámmal kapcsolatos infókat.
Ha meg semmit nem akar csinálni az ember, ahhoz program sem kell.

000000000

Ja igen.
Meg még tükör gravírozásra.

d8h6mpkee

Tettem fel a hunbayra egy nem G kódos programot ami még DOS-os , de az XP-n még jól fut. Akit érdekel töltse le gyorsan a könyvtáramból mert holnap törlöm, ha kérdés van, jöhet. Természetesen a jpeg-et át kell írni zip-re.

d8h6mpkee

DATRON a progi.

000000000

Mondtam van egy 0km-es D525MW alaplapom ha érdekel  

000000000

Ez ugye vicc?

10 éve használok hpgl alapú gravírozó programot(ebből élek)...
És most kell megtudnom, hogy csak "fúrásra jó"... meg tükörgravírozásra[#csodalk]

Hajráááá