LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

a86ifm7g5

BASSZUS!!! Ezt nagyon benéztem. Így már teljesen világos minden. Atyaúristen! Ezt a tévedést! Ezt jól benéztem [#falbav]

ffibr3g7v

Igaza van snecinek, vagy ha lehetőséged van motor
elhelyezésére - használj tengelykapcsolót.

a86ifm7g5

Igen, azért ragaszkodom a 100 lépés/mm-hez, mert készítve lesz egy valós útmérő is a géphez. (enkóderrel, a motorról történő fogaskerék hajtással.)  

A motor egy lépése gyakorlatilag 0,01 mm elmozdulást jelent így a lineáris egységen.

A gép igen masszív, a legmesszebbmenőkig precízen lesz elkészítve. A tehetetlenségi nyomatékot viszont lehet csökkenteni a motor gyorsulásával, lassulásával (Maximum Acceleration)

besirkyjh

Szia

Mivel minden mellékhajtásnak van linearitási problémája ezért a valos step/mm érték sosem lesz tizedesek nélkül igy nem biztos hogy csinálsz valamit az áttételezéssel .Az viszont biztos hogy ahogy a Sneci is irja dinamikában romlásod lesz amivel nemigazán tudsz majd mit kezdeni .

a86ifm7g5

Konkrétan mit jelent a dinamikai romlás? Ha a gyorsaságra, illetve a gyorsulásra, lassulásra  értendő, akkor nekem nem számít a gyorsaság, a pontosság annál inkább. A fogaskerék áttétel teljesen kottyanás mentes lesz. [#wink]

besirkyjh

Igen arra .Szerintem számunkra elsösorban relief készitésnél van nagy jelentösége de ez is egy fontos szempont kell hogy legyen !

Ha ugyan azokat a mikrostep beállitásokat használod akkor a 100lépés/mm az pontatlanabb mint a 133~ /mm , de ez elvi felbontás .Valost akkor kapsz ha a munkaterületed teljes hosszában konfigolsz tengelyenként .

a86ifm7g5

Igen, erre emlékszem, a MAch3-ban van olyan opció, hogy beírod, hogy mennyit menjen az adott lineár, majd megkérdezi, hogy valójában mennyit ment és ehhez képest kompenzál. A linuCNC-bn vajon van ilyen opció?

a86ifm7g5

No megvan, hogy mit szeretnék még beállítani. Ami Kulcsár Zoli barátunk is mondott, hogy a valós utat kell bekonfigolni. Ezt valamiféle tengely kalibrációval lehet megtenni. Van erre lehetőség a LinuxCNC-ben?

x4rhew5r3

Nem akarlak kiábrándítani, de a számolás pontosabb. A tengelynél megnyomod a Teszt gombot, és beállítasz csak '+', és 100 mm-t.
Megméred a megtett utat és egy aránypárral kiszámolod a korrekciót. De mivel tudod pontosan megmérni? Kirakod mérőhasábbal? Szóval jobb a számolás.
Egy indikátor óra és 1-2 mm-es út mérése járhatóbb. Órával úgy is ellenőrizni kell a mind a lépés pontosságot, mind az esetleges holtjátékot.

x4rhew5r3

Még egyszer elolvasva a kérdésed, a tengely lineáris korrekcióját akarod felvenni a teljes mozgástartományon? Nem tudom mit takar a valós út konfigolása.

a86ifm7g5

Így van, tehát mondjuk 400 mm a teljes munkaterület. És azt szeretném elérni, hogy 0,01 pontossággal a 0 az 0, a 400 az 400 mm legyen. Legfeljebb 0,01 eltéréssel. No igen. Hogy mivel tudom kirakni. Ez valóban fogós kérdés. (Lesz egy mikron pontosságú útmérő rajta.)

Ez a teszt gomb felettébb érdekel. Erről váltsunk majd néhány szót!

w987wzmm

Szia!
Sosem fogod elérni ezt a pontosságot. Csak képzelj egy kertkaput. Nyáron beszorul a melegtől.  
Ha, lenne egy mérőhasábod, akkor könnyen újrakalibrálhatnád a géped. Én mindaz bekalibrálom.

a86ifm7g5

Azért a gépem nem egy kertkapu lesz :) Megpróbálom a lehető legpontosabb beállítást elérni. Természetesen ha ez a pontosság lehetetlen, elfogadom, mert ti hozzáértőbb emberek vagytok, mint én. Természetesen nem akarok én világrengető dolgokat, nem akarok nagyzolni sem, csak az elérhető legnagyobb pontosságot kihozni a gépből.

w987wzmm

Sejtem, hogy mit szeretnél. Egy kicsit lehamarkodottan válaszoltam.
Ilyen Abszolút útmérőt akarsz a gépedre rakni?  

http://www.ob121.com/pic2/hard_sensor_clip_image014.png" border=0>

a86ifm7g5

Egy saját készítésű kiértékelő elektronikával és egy 1000 impulzusos omron enkóderrel, tengelyenként.