Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Nem tudom mire gondolsz. Az üres a képernyő a linuxcnc indításakor, vagy a fájlmegnyitás ablak üres?
Ha a fájlmegnyitás, akkor üres a lista, ha abban a könyvtárban nincs egyetlen olyan fájl, aminek a kiterjesztése rajta lenne a "Fájok típusa" felsorolásban. Ha lenyitod a kombót ami alatta van, akkor ott van egy "All files(*)", azt kell kiválasztani és akkor megjelenik minden fájl abból a könyvtárból.

a86ifm7g5

Az üres képernyő a LinuxCNC indításakor. Tehát, hogy alap esetben ne legyen semmilyen munkafájl  betöltve.

x4rhew5r3

Igen, lehetséges, az ini fájlban tudod ezt megtenni. A [DISPLAY] szekcióba írjál egy új sort:
OPEN_FILE = ""

De ha a Stepconf-ot használod, az mindig felül fogja írni az ini fájlt és így elveszik a beírásod. Ha már teljesen kész a konfig, akkor érdemes ezt megtenni.  

a86ifm7g5

Sikerült. Most már üres képernyő fogad, nincs a munkaterületen semmilyen fájl betöltve. Nagyon köszönöm!

a86ifm7g5

A drl-el kapcsolatban meg beszélünk, ok!

a86ifm7g5

Az előző három hozzászólás természetesen snecinek szól.

a86ifm7g5

Az előző kettő.

bjam28

Sziasztok!

Az Excellon szűrőt feltettem a  
LinuxCNC.hu-rahttp://linuxcnc.hu/drl2ngc-excellon-szuro-linuxcnc-hez/" TARGET=_fnew>LinuxCNC.hu-ra.

Kösz Sneci!

bjam28

Olyan jó, hogy minden hiba megmarad az örökkévalóságnak.... [#szomoru1]

a86ifm7g5

Megpróbáltam a leírtak szerint eljárni. Biztosan elrontottam valamit, mert ezt a hibaüzenetet kaptam:  

The program './drl2ngc' exited with code 127.
Any error message it produced are shown  
below:

sh: ./drl2ngc: not found.

Ebből azt hámozom ki, hogy nem találja a fájlt. Pedig az adott helyre az elérési út szerint bemásoltam mindkét drl2ngc fájlt abba a könyvtárba, ahol a linuxcnc-hez tartozó *.ini fájl van. Az ini átírtam, ahogy a leírásban szerepel. A CNC program elindításakor már látszik a drl kiterjesztésű fájl is, csak miután megnyitom, ezt a hibaüzenetet kapom.

Köszönöm.

x4rhew5r3

Hogy kiderüljön hol a gond, légy szíves írd át az ini fájlban a

drl = ./drl2ngc

relatív elérési út helyett abszolút elérési útra. Tehát a "." helyett a teljes elérési utat kellene odaírni.
Ugyan így a nagybetűs DRL-nél is.

Megjegyzés: Ugye a chmod +x drl2ngc parancsot is végrehajtottad?

a86ifm7g5

Megjegyzés: Ugye a chmod +x drl2ngc parancsot is végrehajtottad?  

Sajnos mint utólag most kiderült, itt is hiba lépett fel. Nem tudom, hogy hogyan kell alkalmazni ezt a parancsot. Beírtam pontosan, de itt sem találja a fájlt, vagy a könyvtárat. (No such file or directory) Az mc-vel beléptem oda, ahol található a drl2ngc fájl, majd kiléptem az mc-ből, ekkor ott maradtam abban a könyvtárban, és itt írtam be a chmod parancsot.

a86ifm7g5

Olykor egyetlen pont micsoda galibát tud okozni. A fájlnévben nálam volt egy pont. "drl2ngc." Persze, hogy nem találta. Hála Snecinek, most már teljesen jól működik a filter!

a86ifm7g5

Volna egy észrevételem. A Stepconf-ban a motor:leadscrew áttétel aránya nem fordítva van? A zárójelben (Motor:Leadscrew) Mert nekem 4:3-as áttételem lesz. Tehát ha a motor 1-et fordul, akkor az orsó 1.333-at. Másképpen: Ha a motor 3-at fordul, akkor az orsó 4-et.  

Ha ezeket a viszonyszámokat úgy írom be, hogy Motor:Leadscrew, 3:4, akkor nem lesz jó az áttétel. De ha megfordítom, Motor:Landscrew 4:3 akkor már jó értéket kapok. Ezért gondolom, hogy fordítva van megadva az arány a stepconfban.

Röviden: A motor egy körbefordulásához 400 lépés tartozik. Az orsó 3mm-es menetemelkedésű, tehát 1mm lineáris elmozuláshoz, 133.333 lépés kell. Ha azt szeretném, hogy a motor 100 lépéséhez 1mm-es lineáris elmozdulás tartozzon, akkor egy áttátelt kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a motor 100 lépésére az orsóra "133.333" lépés fog tartozni. Az 3:4-es gyorsító áttétel.

x4rhew5r3

Mint ahogy lenni szokott, evés közben jön meg az étvágy:)
Megnéztem mit csinál az Excelon filter az Eagle gerb274x.cam által gyártott fúrófájllal, és átalakítottam a filtert, hogy azzal is működjön.

Ha esetleg valaki használja, vagy használni szeretné más program által készített gerber fájllal, akkor kérem küldjön minta fájlt a forrás pontos megjelölésével, hogy arra is alkalmassá tegyem a konvertert.