LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

exvm7f6a

Mondjuk nem is kell komplett PC.
LGA445-ös P4-es procim, DDR2-es RAM, meg minden más van egy géphez, csak az alaplapjaim döglöttek, vagy elavultak.

Illetve...találtam egy régi Celeront, talán ez még működik, csak ehhez meg memóriám nincs, főleg nem annyi amennyi a Linuxnak kell  manapság.

kuv5p7226

Ne viccöjjünk már... 10e Ft körül már kiváló ilyen gépeket lehet kapni!

marseus.hu

Sem ingem, se gatyám, csak 10 éve tőlük vesszük a HP gépeket amik terepen, 24 órában éveken át mennek még.

exvm7f6a

Na ez tök jó, egy 7000forintos használt alaplapot még megér a dolog.

r5565inr

Szia!  

Te kérdezted milyen a beaglebone én leírtam a saját véleményem.
A beaglebone ára 45$ + száll + ( vám + áfa + mázli ) 12-16 eft
+ cape gyári horror bjam28 cape árát nem tudom vagy megcsinálod a megadott linken lévőt ( kb 3 eft ), viccnek szántam hogy a pc ingyenes mert az irtad van sd kártyád meg kábeled de ha nem számolod az árát akkor ha kell a telefonodhoz nem használod a cnc-t?  
Használt pc amin megy a linuxcnc 10-20 eft körül lehet venni.
Nekem van 1ghz celeronos gépen 1giga rammal amin
simán megy az emc2,  de régi gépemen ami sokkal gyengébb
megy redhat alatt az emc(1).
Ez csak az én véleményem,másnak lehet bejön a beaglebone várom a véleményeket ezzel kapcsolatban ( bjam28? )

Üdv.

4utepsca

Sziasztok!

Minden nézőpont kérdése.

Jelenleg vagy olyan cape-ek vannak amik valószínűleg vagy biztosan nem működnek, vagy csak papíron működnek, vagy bizonyítottan működnek de drágák. (117EUR + szállítás esetleg plusz ÁFA nekem nem nem elfogadható.  Ha azt nézzük a BBB árának háromszoros a és azért nem egy kategória egy tudásban és ár/érték arányban egy BBB és egy "leválasztó" kártya.  

A linkelt Rosetta bone nyílt forráskódú lesz és a RAMPS kártyával fog működni, erről elhiszem hogy működik, Bart sok mindent tett már a nyílt forrású CNC közösségért.

Ha egy ipari alkalmazásba kell "valami" main fut a LinuxCNC akkor oda nem tehetek egy 6 évet futott használt alaplapot akár hever ingyen egy a fiókban akár a sarki ószeresnél veszem. Oda meg kell venni az új alaplapot és olyat aminek a késleltetése megfelelő.
Akkor ma ez minimum 17.000Ft (alaplapon van a proci) de kell hozzá memória, meg a többi ezaz.

Hobby meg olcsó megoldásnak persze tökéletes a használt alaplap.

Ami a BBB mellett szól:
 Kifejezetten automatizálásra fejlesztették ki, ezért jobban alkalmas arra, mint egy   átlagos irodai PC
 Kis méretek: van ahol ez bizony nagyon számít.
 Kis fogyasztás: szintén nem elhanyagolható.
 Megbízható léptetési időzítések: alapvető egy lépetetős géphez, vannak kiváló irodai alaplapok amiket nem lehet CNC-re használni.

Elfut rajta a LinuxCNC legújabb verziója, de nem egy világbajnok a régi Axis felület, zabálja a grafikai erőforrásokat. Van újabb és olyan felület is aminek nem kell ennyi kraft a grafikához. Sokaknak elég ha az aktuálisan végrehajtás alatt álló G kódot látják, nem kell megjeleníteni a marópályát.  Van olyan alkalmazás, ahol semmi más nem kell csak bebootol a gép (nem számít ha 3 perc, mert mire a fűtő áramkör felmelegíti a sajtolót az 40 perc!!) majd betölti a gép az előre megadott G kódot és 16 órában négyezerszer végrehajtja. Majd másnap más kód, más munka. Ide nem kell kijelző sem, csak pár LED meg egy Start/Stop gomb.  

Inkább úgy foglalnám össze, hogy van amikor a levetett PC a jobb megoldás, van amikor az új alaplap segít csak, van hogy a BBB a jobb, néha a pénztárca határozza meg a lehetőségeket, néha meg a divat.

exvm7f6a

Nem ezt kérdeztem, de mindegy.
LinuxCNC.hu majd leírja azt amire kíváncsi vagyok.

exvm7f6a

Kösz!
Végre valaki megért :)

Elég sokat szívok a toldott foldott, öreg gépekkel. Hobbira kell, egy olcsó megbízható célhardver.

w987wzmm

Szia, bjam28!

Most milyen alaplapot ajánlanál LinuxCNC-re?
Az Intel Atomos alaplapot, már nem nagyon lehet kapni.  

http://www.intel.com/content/dam/staging/image/Mike/desktop-motherboards/D2500HN_board_lg_288x288.jpg" border=0>

r5565inr

Szia !

A BBB-t szerintem nem kifejezetten automatizálásra fejlesztették ki hanem egy általános fejlesztői platform hobbystáknak.
( minek a 3d gyorsító ? .... ).
A beaglebone  oldalát megnézed az automatizálás csak egy része az alkalmazásoknak ( web server,  játék konzol ... )  
Szerintem inkább egy tablet képernyő nélkül + IO portok + PSU.

Üdv.

r5565inr

"Sőt igazából a PC/lpt portnál is olcsóbb lenne."
ezt írtad.
A linuxcnc.org is sokat segít.

Üdv.

exvm7f6a

Hát olcsóbb is nekem.

4utepsca

Szia Servo!

Igen, a D2500HN jó lap. A VGA résszel kell egy kicsit trükközni, de az is megy 1024x768-ban. A nagyobb felbontás és egyszerű beállítás is rövidesen elérhető lesz.  

w987wzmm

Köszi! Utánanézek.

r5565inr

Helló !

Kipróbáltam ezen a linken : http://www.buildlog.net/blog/2013/09/cnc-translator-for-beaglebone/  
található cape-t (  kb 1000 ft-ból meg lehet építeni: próbapanel + csatlakozók ).
A linuxcnc machinekit  beaglebone verziójával megy,
a bebopr bridge választottam és rákötöttem ez esztergámra
( minden step dir-es vezérlővel megy amin van optos leválasztó ).
Tapasztalatok :  axis alatt ahogy bjam28 is irta igen gyenge
pl már nem mozog a motor ,de még x tengelyhez tartozó érték változik.
Ha lesz idöm kipróbálom más felület alatt is és megmérem  
szkóppal és összehasonlitom egy mezei pc-vel.

Üdv.

4utepsca

Szia Cart!

Örülök a sikeres kísérletednek!

https://sites.google.com/site/manisbutareed/beaglebone-black-linuxcnc" TARGET=_fnew>Ezen a linken vannak teszt eredméynek a LinuxCNC különböző felületeiről BBB alatt. Hátha találsz hasznos információt.

Az Axis felület lassúságán talán lehet egy kicsit javítani, ha a képernyő (konkrétan a szerszámpálya kirajzolásának) frissítését ritkábbra vennéd.  
Ez valahol az INI fájlban van.  De az Axis tényleg nem erre a gépre való.

Viszont érdemes megjegyzni, hogy a grafikus megjelenítés "vontatottsága", késése nem jelenti azt, hogy a léptető impulzusok is késnének vagy más módon lennének hibásak. De ezt majd a szkópos mérés támaszthatja alá bizonyítékokkal.