LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Megértettem' végre!
A Linuxcnc alapban egy jobbsodrású koordináta rendszerben értelmezi a g2 g3-t, mint egy cnc eszterga hátsó revolverfeje, m4 forgásiránnyal, és balos késekkel!  és itt az x pozitív!a központtól hátra!
Sajna a Linuxcnc ennek ellenére első késtartóra jeleníti meg a szerszámpályát! ez okozta nálam a képzavart!ha az x koordinátákat negatívba írom és valóban a hátsó késtartóból esztergálok,akkor a szerszámpálya is a központ felett jelenik meg, és akkor jó a g2 g3
A jobb vagy balsodrást értem, csak még a Linuxcnct nem annyira!
Jobbsodrású de, negatívba kell írni az x-t!
[#nemtudom]

3wc337ax5

Kola Mester!
Ugye jól sejtem, hogy a "rafi-nyomógombos" kezelőfelületed egy sima PC-billentyűzetnek felel meg? Hasonlóan egy régebbi billentyűzet párhuzamos "bedrótozása" is járható út lehetne?

x4rhew5r3

Az Axis esetén az ini-ben át lehet állítani hátsó késtartóra, de hogy melyik verziótól, azt nem tudom. Én most első késtartóval dolgozom, de annak idején megnéztem mit rajzol hátsóval. Úgy emlékszem, kifogástalan.
Majd megkeresem és mondom....

7snm9r7t

Igen! egy USB szilikon klaviatúrából szedtem ki a panelt, mert ennek hozzáférhetőbb forrcsúcsai vannak!
Kettő van bedugva, egy rendes billentyűzet és a Rafis!
Mindakettővel működik!van hogy, az asztalon nyomom a shiftet, a rafin meg cursort, és megy gyorsjáratba!

7snm9r7t

Első késtartóval hogy megy a g2 g3?

x4rhew5r3

Nem is néztem, ha nem jó g2-vel, akkor g3-mal csinálom:)
Addig tökölök, míg jó nem lesz:)

3wc337ax5

Nálam a gépre szánt gombsor és a billentyűzet közötti távolság kb. 10cm-nyi vezetékkel áthidalható lenne, ezért hajlanék inkább a párhuzamos kötözgetésre.
Van még régi strapabíró billentyűzetem, amibe könnyen beleszerkeszthető egy DB25 (vagy valami hasonló) csatlakozó és a vezetékek is jól elférnének benne.

3ztiz2p39

Nem úgy szokott lenni a CNC világában hogy mindig akkor - (minusz) a tengelymozgás, ha az anyagba belefelé halad?

3ztiz2p39

Á, ez így hülyeség, marónál semmi értelme nem lenne, de még ellenorsós esztergánál sem :(
Felejtsétek el a szösszenetet.

x4rhew5r3

Ha jól sejtem, valóban kétféle konvenció van, az egyik a munkadarabtól, a másik a szerszámtól nézi a világot. Egy fixasztalos portálgépnél a szerszámtól, a fix főorsós gépél a munkadarabtól kényelmes nekem.
De majd a hozzáértők helyreteszik a kérdést.

x4rhew5r3

A hátsó késtartóra visszatérve. Rövid kutakodás után úgy látom, hogy az Axis-ban meg lehet oldani, a gmoccapy-ban meg eleve benne van, hogy hátsó késtartó esetén a szerszám valóban hátul jelenjen meg, és a path is ennek megfelelően rajzolódjon ki. Ami miatt mégis azt mondanám, hogy egyelőre ne firtassuk ezt a kérdést, az két dolog. Az egyik a szerszámkorrekció, ezt láttam valahol, hogy az Axisba bele lett javítva, de nem találom hol.
A másik, hogy nincs megoldva az verzió, hogy első és hátsó késtartó is van a gépen. Ez lehet, hogy csak a Linuxcnc3-ban lesz meg:(  

De nem adom fel, mert erre nekem is szükségem lesz...

w987wzmm

Ez, jól hangzik, hogy lesz megoldás. Azt lehet tudni, hogy hogyan kezeli az első és hátsó késtartót?
Egy X tengelyen vagy kettőn (A)? Revolver fejet is tud kezelni egyszerre? Ahogyan a videón is van? Egy X két kés és egy revolver...
http://www.youtube.com/watch?v=2YC7MqcJn0Q" TARGET=_fnew>http://www.youtube.com/watch?v=2YC7MqcJn0Q

x4rhew5r3

Az aktuális verziót általában úgy használják, mint Kola, Axis és hátsó késtartó esetén negatív x-ek.
A gmoccapy-nál van egy BACK_TOOL_LATHE ini paraméter, itt nem kell negatívba fordítani az x-et, és gondolom emiatt a szerszámkorrekció is jól működik, de ezt le kellene tesztelni.
Közben folyik a vita, hogyan kellene realizálni az dupla késtartót, mert a szerszámtáblában sincs helye ennek az esetnek.

De ez még mindig csak az az eset, hogy vagy az első, vagy a hátsó dolgozik. A két kés egyidejű működéséhez két pályatervező kellene, és ez lehet hogy benne lesz a Linuxcnc3-ban (a jövő zenéje).

A toronyrevolver tiszta sor, egyszerű szerszámcsere.

A gmoccába meg lehetne oldani a nem szimultán első-hátsó késtartót, ha a BACK_TOOL_LATHE nem ini paraméter lenne, hanem hal pin. Ez is egy jó kis feladat lenne:)

Az is egy jó gondolatnak tűnik, hogy x az első és az u tengely a hátsó. De ekkor az x és az u modal, tehát nem szerepelhet egy mondatban mindkettő...

7snm9r7t

Lehet hogy hülyeség! de mi lenne ha két számítógép lenne és az egyik az x-t a másik meg az u tengelyt mozgatná egyszerre!
Csak azt kellene megoldani hogy, akár várjanak egymásra, vagy egyszerre dolgozzanak! ha az egyik hamarabb végez várna egy jelet a másik gépről , egy relén keresztül!Valami Mkód kellene ami várakoztatná egy jelig!

7snm9r7t

Így még egy ellen orsót is lehetne működtetni!