LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

És ha átfordítom hátsó késtartóra, akkor jó a g2 g3, csak az x-t kell negatívban megadni!

7snm9r7t

Persze nem jól írtam mert rádiusz módban(g8) írtam a kódot!x51=x102

w987wzmm

Ha átkötöd az X tengely vezérlését... pl. kábel felcserélések akkor is megfordul az X iránya.

7snm9r7t

Az biztos! de mi van ha!
G0 x10 z-5
g3 x0 z0 i-5 k5

w987wzmm

Balsodrású koordináta-rendszerben a jobbsodrású koordináta-rendszerhez képest a DIN 66025 szabvány szerint ellenkező értelműre vált a G2, illetve G3, illetve a G41 G42 is!

NCT-s gépeken, mindkettőt, ugyanúgy programozzák. Azok a gépek előre olvassák a mondatokat. Biztos ezért nincs különbség.  

LinuxCNC-n fogalmam sincs, hogy hol lehetne megváltoztatni a sodrás irányát. Valamint, nem tudom, hogy miért csinálnak jobb és balsodrású gépeket. Talán ez, olyan, mint a KRESZ.  

9789sd68

a legfőbb kérdés egyedi eset vagy mindig fordítva van a G2-G3

a suliban a kis minturn-ök is össze vissza értelmezték gépenként ezt a dolgot és a legszebb az volt amikor még a számítógépes szimulátor progiban se volt összhang !!  
szóval el kell fogadni hogy néha a G2 az G3 és viszont[#wink]

7snm9r7t

Csak az a baj hogy az alkatrészrajz, amit szerintem mindenütt a világon egyformán ábrázolnak!nem veszi ezt figyelembe!
Ez a sodrás' elnevezés eléggé sántít!hisz úgy látom hogy, csak a főorsó, fő forgácsolási irányáról van szó!
Szegény jobbos menetfúró! akkor hová is tartozik?

w987wzmm

Nem mindig egyforma. [#nyes]

7snm9r7t

Csak az a baj hogy itt, vagy az x polaritása jó, vagy a g2 g3 iránya [#nemtudom]

7snm9r7t

Mi nem egyforma?

w987wzmm

A műszaki rajz az egyforma, földrészenként. EU, USA és Kina eltérő.

CNC vizsgákon is van ilyen szívatós feladat. A rajz, amit adnak másként néz ki. Az X tengely iránya eltérő. Elvileg nem lényeges az ipari gépeken, de mégis ez határozza meg, hogy jobb vagy balsodrású lesz a program. Néha még a Z is meg van fordítva. Akkor lehet átszámolni az egészet.

000000000

"Mi az hogy sodrás ez hüleség!"
A bal vagy jobb sodrású koordinátarendszer matematikai, műszaki alapfogalom, legfeljebb Te nem halottál még róla, de ettől ez így van.

000000000

7snm9r7t

Még szerencse hogy ez egy hobbi cnc vezérlő program, és mindenkinek kedveztek kicsit a világon vele!

Utoljára írom ide! vagy az x iránya jó, vagy a g2 g3!
Nem egységes a szemlélet!

7snm9r7t

Vártalak már! köszi!hogy nem hallottam róla az túlzás! csak már akkor is kikezdte gondolatvilágomat!
Egy hagyományos esztergályos, hogyan értse ezt meg?