LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

exvm7f6a

Kössz. Ez hasznos infó.
Axis szerszám pálya engem nem izgat.
Viszont az én vezérlőim működnek cmos jellel is, nem csak TTL el. Akkor nekem illesztőkártya sem kell?

r5565inr

Hello!  

A linken található cape egyszerüen összeköti a megfelelö kimeneteket és nincs rajta illesztés,  a beaglebone 3.3v jelet ad ki ( de nem tudom a terhelhetőségét).

Üdv.

exvm7f6a

Ja, tényleg, nem néztem a kapcsolási rajzát.

Mondjuk illeszteni TTL-re sem túl bonyolult, mert ott van a BBB csatiján a +5V, és legutóbb 40 forint volt egy IC amin 8 smith trigger van.

3ztiz2p39

Csoda történt, felraktam egy gépre a 10.04-et és elkezdtem játszani vele.

w987wzmm

Jó választás volt!  

Marót vagy esztergát akarsz vele járatni?

3ztiz2p39

Ki tudja?
Én nem használom a gépeimet csak nagyon ritkán, mondjuk esztergám nincs is.

3ztiz2p39

Első körben a megállásokat teszteltem a step jelek alapján.

E.Stop (F1) és Machine Stop (F2) úgy látom elveszi egyből a Step jelet mint a Mach3.
Egyébként mi a lényegi különbség a kettő közt a program szempontjából?

De a program Stop (Esc) szerencsére a setup-ban beállított gyorsulási érték szerint állítja meg a tengelyeket.  
Ez pozitív! :)

Egyébként egy Dell GX620 gépre raktam fel egy 80 GB-os winyót feleztettem meg vele.

kb. 1 óra alatt 4-szer fagyizott nem jó ómen így elsőre :((
Néha kiírt egy nyomtatható kétoldalnyi szöveget a hibáról, de volt hogy csak simán kakukk.

Meg mi az, hogy nem tudja valami kódkészlet miatt megnyitni az edit-je  néhány Mach3-nál használt G-kódomat?

w987wzmm

Kimondott eszterga, nem is kell. Egy eszterga feltét a maróra és kész. Ha valami nem menne, ne add fel. Én is utáltam a Linuxot, azóta annyira megszerettem, hogy Wint már nem is használok szinte semmire. Egy-két program miatt használom csak, ami csak oda íródott.  

w987wzmm

Alakul a dolog!  

A fagyás PC hiba lesz, vagy túlhajtottad a gépet. A fagyás, miben nyilvánult meg? Csak a CNC program fagyott le? Akkor beállítás probléma. Ha a Linux, akkor géphiba.
Nekem is volt gondom azzal a géptípussal. Kezdetnek, nézd át a géped RAM-ját. Cserélgesd, vagy vegyél ki belőle. Az is lehet rossz. Volt olyan gép is, amiben a HDD-vel volt gond. Win nem vette észre a hibát, de Linux alatt fagyott.  

w987wzmm

Van eltérés a G-kódok között. Kis apróságok. Miután rájössz, már könnyen megy.

http://linuxcnc.org/docs/html/gcode.html" TARGET=_fnew>http://linuxcnc.org/docs/html/gcode.html

Én Fanuc kompatibilis NCT kódokat írtam át. Nem mindent lehet használni, de a speciális karakterek elhagyásával, menni fog.  

7snm9r7t

" program Stop (Esc) szerencsére a setup-ban beállított gyorsulási érték szerint állítja meg a tengelyeket."

Ezt én is észrevettem! de most már így, tuti!
Köszi hogy kimérted!

Esztergán még jó a pause is(p)mert nem áll le a főorsó csak a tengely mozgások, viszont (s)lehet folytatni, de ez a pause (p) g76 alatt is működik, két fogás közötti mozgásoknál!Próbáld csak ki a Mach-nál! majd ha végez, megáll!
A gkódok nem egyeznek minden tekintetben azokkal, amiket a Mach szeret, van sok különbség!
Ha g0, g1 van a kódban, akkor csak a fejlécet kell jól megírni! és menni fog!ha van benne g2 és g3 akkor már nem biztos, mert úgy tudom hogy itt csak inkrementális módban adjuk meg a körívek középpontját a kezdőponttól!  
A mach-nál választható hogy abszolút módban működjön, ezt a Linuxcnc már hibának látja!
stb,stb,stb

kuv5p7226

Tudtommal a szabványos g-kód esetén definciószerűen a pillanatnyi koordinátáktól való távolságot kell megadni a kör középponthoz a G2 és G3 esetén. Tehát az I és J paraméterek mindenképp inkrementálisak.

7snm9r7t

Nálunk a cégnél, a plazmavágóra, abszolút módban küldi a Wrykris,a gkódot Mach3 alá!

7snm9r7t

A g2 és g3-l más baj is van esztergán!
A hátsó késtartó szemszögéből nézi' az íveket, tehát pont fordítva kell használni!

w987wzmm

Esztergával, nem foglalkoztam sokat. Első vagy hátsó késtartó? Ez érdekes, mert más ipari gépen is volt valami keverés. De ez bekötéssel felcserélhető, ha jól emlékszem.