LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3wc337ax5

Most szóba került itt szerszámcsere, szerszámtábla, stb. .
Olvasom a felhasználóit, próbálom értelmezni, de elég homályos egy-két dolog számomra. Kérném szépen segítségeteket!
Legyen eszterga a keresztszánon egymás mellé pakolt szerszámtartókkal. (Nálam hasonló az elv és több helyen is látom használatban.)

A szerszámtáblában milyen mértékegységben adjam meg a X és Z eltolásokat, szerszám sugarat? Ez mitől függ, hüvelyk vagy mm? A programban (elején) levő G20/G21 kódtól, hogy a szerszám beváltásakor miben fogja értelmezni?  
(Alapértelmezésben hüvelyk érvényes - nem tudom miért.
Program eleji cucc: G7, G18, G21, G40, G90, G94, G97.) Átmérő mód okozhat valami eltérést a szerszám eltolással kapcsolatban?

Beváltásra kerül a szerszám a TnM6 paranccsal. Ekkor még utána kell G43 is, hogy használja az X-Z korrekciót? Ezt hol kell megadni? Minden szerszámváltást követően (, előtte, utána vagy csak egyszer a prg. elején) ?  

A gépi koordináta rendszer origója és a munkadarab nullpont között mivel érdemes kapcsolatot teremteni? G92-vel? Ez G53-ra is hatással van?

w987wzmm

Azért ennyire, nem kell túlbonyolítani a dolgot. Az összes tengelyt kezeli a Linuxcnc
XYZ, UVW, ABC.
Akkor nem kell másik gép.  
Egyszerre ritkán dolgozik két szerszám. Balesetveszélyes lehet. Szegnyerget, nem akartok elektromosat? Két főorsó is lehetne szinkronban, hidraulikus pofákkal. Átveszi megmunkálás közben a munkadarabot. Lehetne fokozni akár hajtott szerszámig is.

w987wzmm

Amikor elindítod a konfigurációs varázslót, ott lehet választani, hogy milliméter vagy inch legyen.
A szerszámtárban e szerint kell megadni a méreteket mm vagy inch.
A program elején lévő G20 G21 csak a G-kódógban lévő elmozdulás értékekre alkalmazza. Ami nagy veszélyt jelenthet a főorsó fordulatának a beállítása mm/ford vagy inch/ford különbsége.

G43 nagyon fontos, minden szerszámváltás után kell, hogy az aktuálisan beváltott szerszám korrekcióját használja. Trükk: egy szerszámhoz tartozhat két korrekciós érték is. Előnye menetmegmunkálásnál van... külső, vagy belső menet. Egy szerszám, de két -féle képpen használhatod (G41, G42).

A TÖBBIT RÁDBÍZOM KIPRÓBÁLÁSRA. :-)    Ha, ne megy valami írom tovább. [#wink]

3wc337ax5

Köszönöm!
Ezért nem értem miért G20-at adja alapértelmezettként, mert konfigurálásnál mm-t választottam.  ???    
Tartok tőle, hogy egyszer "-ban marad és véletlenül elég nagy lesz ahhoz a munkaterület, hogy ne küldjön hibaüzenetet.
Ha ugyanahhoz a szerszámhoz két korrekciós értéket szeretnék rendelni, pl. beszúrókés két sarka, akkor ugye két külön szerszámként célszerű kezelni azt a szerszám-táblában? Vagy erre van egyszerűbb megoldás is?

gfvbk036

" Ami nagy veszélyt jelenthet a főorsó fordulatának a beállítása mm/ford vagy inch/ford különbsége. "
[#vigyor2] (Én figyelek ...)

w987wzmm

Leszúrókés szélessége pl.: 3mm legyen. Nem szoktuk külön szerszámként definiálni, csak hozzáadunk a koordinátához 3mm-t. De sok megoldás létezik. Más műhelyben szívhatnak vele.  

w987wzmm

Oké! [#vigyor2]

x4rhew5r3

Nézd meg légy szíves mi van az ini fájlban, a TRAJ szekcióban a LINEAR_UNITS-nál. Lehet hogy innen ered a probléma.

gfvbk036

Kiskoromban, amikor még esztergáltam, akkor mi két szerszámként mértük be a beszúrókést, ha profilt munkáltunk meg vele.
(Ékszíjhorony gyártás pl.)
Sokkal egyszerűbb volt a korrekció köszörülés után ...

w987wzmm

Oké. Sok jó megoldás van. Szerszámtól függ és a mester ügyességétől.

w987wzmm

Feltudná valaki tenni a gmoccapy telepítését, hogy hogyan csináljam? Valamit nem stimmel, mert nem működik rendesen. Felteszem, és 1x el tudom indítani, utána már nem megy. Nincs is a sim között.
Amúgy hogyan lehet élessé tenni, hogy ne sim-ben működjön?  

7snm9r7t

[#eljen]Egy eszterga mindíg is veszélyes üzem![#nevetes1]

w987wzmm

http://farm7.staticflickr.com/6002/5930412924_9c2df40f20_z.jpg" border=0>

7snm9r7t

Az imént állítottam le a gépet, pont egy leszúrókéssel készítettem egyedi fogantyúkat!
Én azt a módszert használom hogy, külön szerszámként mentem el a leszúrókést, bal és jobb sarka szerint!Így paraszti' logikával is boldogulok könnyen, mivel én írom a kódot, tudom hogy mikor melyik sarkát kell meghívni a késnek!
Így mindíg a valós adatokkal kell számolni! nem kavarodok olyan hamar a málnásba!
A Béni által írt beszúró rutin, az mindent kiszámol egy beszúró késre!Persze vannak még hibái!?

kuv5p7226

Ha szomjas vagyok, én is szoktam sörösdobozt esztergálni 80-as alu rúdból, csak nehéz benyúlni azon a kicsi lyukon...