Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

A PicoSpeed hárompólusú csatlakozóján a 12V egy máshol nem használt 12V-os táp pozitív ága, Com a táp negatív ága + frekiváltó ACM, az Out a frekiváltó VI lába.

Ha potmétert is szeretnél, akkor poti egyik vége ACM, másik vége 10V, a csúszka kapcsolón keresztül VI, tehát a kapcsolót úgy kötöd be, hogy vagy a PicoSpeed Out lábát, vagy a poti csúszkáját kösse a VI bemenetre a frekiváltón. Nem kell relézni, felesleges, de nem baj, ha nem túl hosszúak a kábelek.

A PicoSpeed bemenete leválasztott, ezért én nem használnék el egy kimenetet az UCBB-n, hanem bármelyik fel nem használt portról egy GND és egy kimenet mehet a kétérintkezős csatlakozó GND és PWM lábára.

Igen, PWM spindle beállítás kell és a kimenetet be kell állítani. Ne feledd a min. és max. fordulatszámot, mert a PWM min-max-ot a megadott fordulatszám min-max-hoz fogja skálázni.

hegedűs györgy

Csaba [#taps]!
Ha lenne olyan kalapom, mint amilyen Neked van a profil fotón, akkor Aramist másolva, félig térdre ereszkedve lengetném meg előtted. Köszönöm a válaszokat, remélem a segítségetekkel (Béláéval is) meg tudom oldani a feladatot.
Üdvözlettel,
Gyuri
Gyuri

ifarkas

Sziasztok!
Az alábbi kérdésem lenne: megoldható-e, hogy a FeedHold a főorsót(nálam most egy levegős szelepet kell működtetni) is ki- kapcsolja, majd amikor ismét megnyomom bekapcsolja, és/vagy két bemenetet (két szenzorral szint érzékelés) figyelve, kapcsolna.
Találtam egy régebbi választ, ami ez utóbbira lehet, hogy jó lenne:
(dezsoe válasza svejk-nek)
,,Mondok más megoldást. Ha van két bemeneted, akkor az egyikre tedd a Feedholdon (523) funkciót, a másikra pedig a Feedholdoff (524)-et."

dezsoe

Szia!

Egy kicsit pontosabban írd le, hogy mi a feladat, mert elvesztettem a fonalat. :) Azért megpróbálom összefoglalni:

- a főorsót egy kimenet kapcsolja
- feed hold-ra le kell állítani

De mit is csinálnának a szintérzékelők? A főorsót kapcsolják vagy a feed hold-ot?

ifarkas

Elnézést kérek, visszaolvasva tényleg eléggé zavaros[#zavart2]
A lényeg, ha megállítom(Feed Hold) a program futást álljon meg a (M5)fő orsó is, ha (Feed Hold)elindítom induljon a fő orsó(M3) is.

dezsoe

Most tudok csak válaszolni, bocs. Futás közben nem lehet más g-kódot kiadni, és feed hold-ot, ugye, futás közben nyomsz. Ebből következik, hogy úgy kell megállítani a főorsót, hogy nem használunk közben g-kódot. Ha a főorsó step/dir-es, akkor gond van, ha viszont egy kimenet kapcsolja, akkor egy másik kimenetet (amit a feed hold vezérel egy output triggerrel) fel lehet használni, hogy ebbe beleszóljon. Például ez a kimenet vezérelhet egy relét, ami megszakítja a főorsó kimenetét.

ifarkas

Nagyon köszönöm a választ, átgondolom és valamikor este tudom kipróbálni.
Csak egy kimenetet, relét kell kapcsolni.

up38bybny

Sziasztok!
Elkészült a CNC plazmavágóm, (legalább is majdnem) szóval most futom a beállítás és teszt köröket.
Filctollal már kiválóan rajzolt, el is bíztam magam de korai volt.
A parancssort a SheetCam készíti, amiből eddig kivettem az "M31" parancsot, mert a filctollas teszteléshez nem kellett.
Most viszont szeretném működésre bírni a vágás előtti nullpont/próba opciót. Aktiváltam az UCCNC I/0 setup Probe 1 bemenetet, ami kezeli is a jelet.
A gondom az, hogy bár a funkció működik, a második "M31" után lelassul a gép és az eredeti 6000mm/min ről 100mm/min re áll át.
Azért a második után, mert valamiért az első "M31"-et követő "G01" még megkapja a sebesség adatot. "G01.....F6000"
Ha a többi mögé bepötyögöm kézzel, akkor ok, de gondolom nem ez a módja...
Illetve, ha törlöm az összes "M31"-et, akkor nem lassul be.
Lehet, hogy ezt az egész nullpont felvétel rossz irányból közelítem meg...?
Vagy a Probe oldalon van valami elállítva...?
Nagyon megköszönném, ha valaki segíteni tudna!

dezsoe

Szia!

A gép azt csinálja, ami le van neki írva, tehát a kérdés az, hogy mi van az M31 makródban. A "gyári" példaprogram, valami valahonnan vagy már szerkesztetted?

up38bybny

Szia!
Semmit nem írtam át és nem is töltötem le. Kellene...?

dezsoe

Nem, csak úgy könnyebb segíteni, ha tudom, hogy mi a kiinduló állapot. :) Egy pár sort bemásolhatnál ide a generált kódból, ahol az M31 van. (Előtte-utána néhány sorral, hogy lássam, mit vár a generátor.)

up38bybny

Az elsőnél még tartja a sebességet, a második után már belassul...

dezsoe

Próbáld ki ezt (M31 makró):

List<string> codelist = new List<string>();
codelist.Add("G91");
codelist.Add("G31 Z-50 F100");
codelist.Add("G92 Z0.0");
codelist.Add("G00 Z" + AS3.Getfielddouble(2010).ToString());
codelist.Add("G92 Z0.0");
codelist.Add("G" + exec.actualdistmode.ToString());
codelist.Add("G" + exec.actualdistmode.ToString());
codelist.Add("F " + exec.getcurrentfeedrate().ToString());
exec.Codelist(codelist);
while (exec.IsMoving());

up38bybny

Nagyon köszönöm! Holnap tesztelek!

ifarkas

Szia!
Köszönöm még egyszer a választ, a relés megoldás tökéletesen működik.
Lehet, hogy máshol is tudom használni, például plazmavágónál, de ott indítási késleltetést is meg kellene adni.