Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Én NPN típust használok.

Nagyon jól működik a makroimmal.

dezsoe

Fontos jeleknél (ilyen a probe is) mindig NC, mert ha megszakad véletlenül, akkor jelezzen. A probe pl. el sem indul, ha már aktív a jel, hanem megáll hibával, így nem nyomja szét az érzékelőt.

dtb

Köszönöm a válaszokat, az npn/pnp-ben nem voltam biztos, mert a beállításoknál mindkettőt kezeli az uceth400.

000000000

Így is szétnyomhatja, mert attól függ mi a probléma.

Ha a szignál drót szakad meg akkor a NC nem indul, de ha a kimenet tranzisztor romlik el, vagy valami más belső hibája lesz, akkor nem lehet tudni hogyan reagál, mert a kimeneti tranzisztor úgy is romolhat hogy a kimenet zárva, tehát a probe elindul és szét lesz nyomva. Ha viszont a + vagy a - szakad el akkor van jel, mert nem fog világítani.

Én indítás előtt megérintem ujjammal és ellenőrzöm hogy működik. Bár ez sem 100% biztonság, mert el romolhat indulás után is, de szerintem 99.5% az pedig nekem elég.

De általánosan igazad van, legalább is mechanikai kapcsolókra, mert azok vagy működnek, vagy nem. Ha nem működnek, vagy meg van szakadva a vezeték, akkor garantálva van a vezeték szakadása.

j3cx5jtk6

Sziasztok!
Ehez a tapointohoz másik screeset kell? vagy hogy cserélek screenset et?! vagy hogy van ez?! köszi!![#taps]

dezsoe

Szia!

Melyik tapintóhoz, melyik screenset helyett? Mi a feladat? Egy kicsit menj bele a részletekbe, úgy könnyebb válaszolni... :)

j3cx5jtk6

Szia!
Hát amit itt elöttünk irnak.
Ehez külön valamit fel kell telepiteni? vagy hogy fog elojonni az a probe fül ahol x-y vagy ilyeneket mérek be?!

köszi

dezsoe

Szia!

Ha jól emlékszem, akkor az 1.2108-ban jelent meg a bemérő képernyő. A régi képernyőkészletben a Tools alatt Probe, az újban a főképernyőn Probe fül. Be kell állítani a paramétereket és már használhatod is.

svejk

Az előzőhöz kapcsolódóan megint felmerült egy ötlet/lehetőség a fejünkben amit érdemes lehetne átgondolni.

Van ugye az az Offline gomb.
Ezt bekapcsolva kimenő vezérlőjel nélkül le lehet futtatni a programot, figyelve a Toolpath-ot.

Én nem használtam a gombot eddig, hanem egyszerűen nem kapcsolom be a hajtást, a feddrate-t meg a maximumra veszem.

De ha már van ez a gomb érdemes lenne a funkcióját ahhoz hasonlóan kialakítani mint ahogy az ipari gépeken  a "Dryrun" van, azaz ebben az állapotban a G1 sebességet felülírja és sokkal gyorsabban le lehetne futtatni a tesztet.

svejk

Megint Offline gomb.

Ha átkapcsolok Offline módba és véletlen vagy direkt elmászok a Jog gombokkal vagy az MPG-vel akkor ugye a gép koordinátarendszerének almás, visszakapcsoláskor eltéved.

Ilyen esetek elkerülése végett szerintem fontos lenne hogy az Offline módba való átkapcsolás is törölje a referenciát azaz aludjanak csak ki a Home LED-ek.

Normál eseteben ezek ugye evidens dolgok de az ilyen kezelési bakikat egy kezdő vagy hozzá nem értő minusz idő alatt elő tudja varázsolni.

A.Andras

Sziasztók!

UCCNC-hez keresek furatközpont kereső makrót, ami hasonló a Mach3-ban lévőhőz, 3 pont felvétele, majd kiszámolja a központot és rá is áll a központra! A bemérés funkcióját néztem már, de egyenlőre nem jutottam előrébb. Gyorsan kellene egy megoldás, mert nincs időm nagyon játszani vele és a számolós módszerrel elég körülményes, mert sok furatot kellene bemérnem külön-külön.
Ki hogyan oldja meg UCCNC-ben ezt?
Mach3-ban félperc volt egy központ keresés...

Köszönettel,
András

dezsoe

Szia!

A bemérő képernyőnél nincs gyorsabb. Egyszer kell beparaméterezni, megjegyzi és kész.

- Setup oldalon Safe Z értéke gépi koordinátában, pipa a Greater Z is safer in G17 mellé. Ha kell, megadhatod a bemérő átmérőjét az Override probe dia sorban. (Ha nem adod meg, akkor a betöltött szerszám átmérőjét használja.) Központkereséshez egyébként nem kell sem a Safe Z, sem az átmérő, de jó, ha be van állítva.

- Beállítod a mérési paramétereket: Fine distance: 1, Fast feed 150, Fine feed:25. Kapcsolók: Zero probed axes, ha nullázni is akarsz, a többi kikapcsolva.

- Kiválasztod a Circle inner módot és megadod a P1 és P2 értékét, ami a maximális keresési elmozdulás. Ha ebben a távolságban nincs találat, akkor megáll hibával. Kiválasztod az X és Y tengelyt.

- Beállsz a furatba, Start probing, kész.

A.Andras

Köszönöm a gyors választ!
De, ha ezt manuális mérővel akarom bemérni, akkor mi a teendő? Nem találtam még a pont felvételre funkciót.

dezsoe

Ha nincs elektronikus probe bemeneted, akkor be kell kapcsolni a Manual probe mode kapcsolót. Minden más ugyanaz, mint ahogy leírtam. Ilyenkor kézzel (tekerővel, akármivel) oda kell menned a mérendő pontra és újra megnyomni a Start probing gombot. (Villog, várja, hogy megnyomd.) Azt, hogy melyik tengellyel és melyik irányban kell menned, azt kiírja (villogó felirat).

A.Andras

Hol tudom beállítani a manual probe mode-ot? Nem találom se a képernyőn se a leírásban.