Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

svejk

Mert az ipari gépeken is mindig softlimitet érsz el.

A hardlimitről a dolgozónak szinte tudomása sincs.

Ha még is ráfut akkor, kulcsos kapcsolóval vagy szekrényben dedikált nyomógomb megnyomásával, esetleg paraméter átírásával tud lejönni róla.

Az UCCNC-ben is ott a lehetőség  erre való a Limit Override gomb.

dezsoe

Azt hiszem, hogy svejk mindent szépen leírt. (Kicsit olyan az ötleted, mint ha azt írnád, hogy a reset bemenet ne reset-eljen. A limit bemeneteknek alapvetően az a célja és feladata, hogy ráfutáskor reset-elje a rendszert, hiszen ez egy olyan vészhelyzet, aminek normál körülmények között nem szabad bekövetkezni.)

Bocs

Sziasztok!

Egy csomó festősablont kellene készítenem. Pumukli viszont átveszi az irányítást az UCCNC-től. De ha elkapom!!![#nyes]

Miért nem azt csinálja, amit megjelenít? A képernyőn látszik, hogy miközben anyagban van és előtolással dolgozik, nem ott van, ahol ő is gondolja. Az eredmény magáért beszél.

Újraindítottam a számítógépet, a marógépet, refpont felvétel és az eredmény változatlanul rossz. Ráadásul amikor a G betűt marja, tesz egy hirtelen mozdulatot az anyagban, gyakorlatilag gyorsjárattal. Utána visszaáll a normál sebességre. Átnéztem a progit, egyetlen F van benne az elején, a többit kigyomláltam, mert nem tetszettek.

Aztán kutattam a hibát. Mentem sorrol sorra, és a megjelenítőn a fehér út jelzés némelyik sornál eltűnt, majd a következő sort ismét jelezte. Nagyon apró mozgások közben van ez, lehet, hogy normális.

dezsoe

Szia!

Küldd el a g-kódot, belenézek. Az ívekkel (G2/G3) lesz a probléma.

Bocs

Szia!

Elküldtem e-levélven.

Bocs

Nagyon Köszönöm a rendkívül gyors segítséged!
Reggel elkapom Pumuklit és ellátom a baját.[#taps]

hegedűs györgy

Szevasztok ,,harcostársak"!
Egy kéréssel fordulok hozzátok.
Van egy UCCNC + UC300ETH-5LPT + UCBB kombóm.
Ehhez szeretnék csatlakoztatni egy 800W-os marómotort
egy  HY01D523B típusú VFD-vel hajtva.
A problémám az, hogy külső potival és g-kóddal, programból
Is szeretném a fordulatot vezérelni.
A váltó be van állítva úgy, hogy M-kóddal ki-be kapcs , CW-CCW üzemmódban működik, viszont a PWM-es vezérléssel nem akarok valamit elsütni.  A neten ilyen UCCNC-s bekötést nem találtam, csak gekko, novosun stb.
A kifejtő panel dokujában sajnos erre nem térnek ki úgy, hogy az ilyen ,,elektroműszerész-zseni", mint jómagam, ne legyen térden lőve. Segítő válaszotokat előre is köszönöm, üdvözlettel
Gyuri

Gyuri

dezsoe

Szia!

Potival és programmal egyszerre nem fog menni: vagy egyik, vagy másik.

Az 5LPT panelre elvileg rá lehet kötni a frekiváltó analóg bemenetét. Innentől átmegy vallási kérdésbe, ugyanis én speciel nem bízom a frekiváltókban, nem vagyok hajlandó semmivel összeföldelni a jeleit, tehát relével kapcsolom és leválasztott pwm-10V átalakítóval adom az analóg jelet. (Ha jól emlékszem a nevére, akkor PicoPWM-et használok, de az most nincs a CNCPart-nál, van helyette IRC 2v0, Frekvencia váltó vezérlő, ami a CW/CCW jeleket is kapcsolja, mindezt leválasztva.)

dtb

Nem bele vau-vau, de a linkelt eszköznél véletlenül megláttam ezt: Frekvenciaváltó vezérlő áramkör (0-10V analóg jel) , A frekiváltót ha potméterre állítja, akkor ezek keresztül is vezérelheti, meg a potin keresztül is, csak egyszerre nem keverheti... Vagy rosszul gondolom?

dezsoe

Na, ezért nem szabad kép alapján keresni... :) Ez az utódja annak, amit használok.

dtb

:-)
...de nem ez volt a kérdés :-)
Ez ugye egy digitális potméterként funkcionál. ...vagyis ha beállítja a frekiváltót potméterre, és beköti a frekiváltón a potit (mondjuk ez az "A"), meg beköti ezt is (mondjuk ez a "B"), akkor -elvileg- mindkettőt használhatja, csak arra kell figyelnie, hogy ha át akar váltani A-ból B-be, akkor nulla fordulatra kell állitsa a váltás előtt.Nem jól gondolom? (diódával még egymástól is leválaszthatja az eszközöket, de ez már nm az én asztalom... :-))

dezsoe

Kapcsolóval lehet megoldani, hogy melyik vezérelje és nem kell leállni hozzá, hiszen kap egy új értéket és arra fog beállni. Nem potméterként működik, elég két vezeték. A kapott PWM kitöltésével arányosan ad ki 0-10 voltot.

Bocs

Tisztelettel jelentem: Pumukli megvan.
Az ellipszissel kapcsolatos kísérletezgetésem után elfelejtettem normalizálni a beállításokat. Dezsoe utasítása alapján az ívekkel kapcsolatos beállításokat visszaállítottam a telepítéskori értékekre, és nagyon szép betűket martam.

Egyébként lehet haszna ezeknek az értékeknek az állítgatásán? Nem hasraütve állítgattam, hanem a doksi olvasása mellett. Néhány dolgot azért állítottam kirívóan nagy eltérésre, hogy határozott eredményt lássak, még ha rosszat is. Gondoltam, hogy megtapasztalva a változást jobban megértem a leírtakat. Azonban egyrészt ettől jóval bonyolultabb lehet a dolog, minthogy egyértelmű eredményt lássak, hiszen egyes matematikai műveletek csak bizonyos körülmények mellett lehetnek aktívak, másrészt tudni kellene az átállítások hasznos léptékét. Ezek hiányában kezdtem kísérletezésbe Karácsony előtt.

dezsoe

Ha áldozol a pontosságból, akkor sebességet nyersz. Ha nem milliméter az alapegység, akkor is át kell állítani a tűréseket.

hegedűs györgy

Ha jól értem, akkor valami billenő kapcsoló (akár relék közbeiktatásával) segítségével tudnék választani a poti, meg az "S-kód" mód között...
Ha a cncpart-os frekvencia váltó áramkört (alias ,,picospeed_#2") vetném be, akkor simán a PWM pin meg a port megjelölésével ( a SPINDLE fülön) kipipálnék egy kimenetet, amit összekötnék a ,,picospeed_#2" PWM bemenetével? A ,,picospeed_#2" bemenetén a GND-t az UCBB 5V-os kimenetének a 0 pólusára kellene kötni?
A ,,picospeed_#2" kimenetét az én freki váltómon szerinted hova lenne célszerű kötni?
A VFD-m sorkapcsai a mellékelt ábrán láthatók(#8825-ös komment). A kék és narancssárga huzalokat képzeld le a képről...
Esetleg egy ,,macskarajz" segítene. . .
Előre is köszi. Üdvözlettel, Gyuri
Gyuri