Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Miki2

Szerintem az UCCNC esztergára még alkalmatlan.
Sok nélkülözhetetlen funkció hiányzik belőle, amik nélkül az esztergálás csak sok kompromisszum árán valósítható meg.
Ezek közül talán a legfontosabb a szerszám kompenzáció.
E nélkül csak egy szerszámmal lehet dolgozni, vagy minden művelet előtt be kell mérni az újonnan használt szerszám pozícióját.
Az eszterga vezérlő részén már dolgozik a CNCDrawe csapata.

svejk

"Ezek közül talán a legfontosabb a szerszám kompenzáció.
E nélkül csak egy szerszámmal lehet dolgozni, vagy minden művelet előtt be kell mérni az újonnan használt szerszám pozícióját."

Ez így nem igaz, szerszám lehet több is mindegyiket be lehet mérni X-ben és Z-ben

Egy barátom -igaz egy speciális gépen TCFM1000-en-
6 esztergakéssel és 6 db fúróval dolgozik.
Igaz nem egy hagyományos CNC eszterga a programozása.

Nem lehet, hogy Te a szerszámsugár kompenzációra gondoltál?

Bocs

Akkor kísérletezésbe fogok. Az UCCNC tetszik annyira, hogy belefogjak. A szerszám kompenzáció történet ugyanaz, mint a marásnál ha jól gondolom. Ha így van, talán ugyanúgy kezelendő.

Lesz egy (második) UC300ETH 5 tengelyes vezérlőm UCCNC-vel. Ezt a vezérlőt tudom esetleg Mach3-mal vagy egyéb progival használni, vagy kizárólagos hozzá az UCCNC? Jó lenne, ha több progit is ki tudnék próbálni.

svejk

svejk

Van ennek saját topicja is.
[#t219p1422#]

Bocs

Szia svejk!

Azt tudom, hogy alapvetően működhet vele, azt nem tudom, hogy a hozzá vásárolt UCCNC korlátozza-e az egyéb felhasználást. Ha csak az UCCNC-ben van integrálva a megvásárolt kód, akkor a vezérlő elvileg szabad, és kedvem szerint használhatom UCCNC-vel vagy Mach3-mal. Ha azonban a vezérlőben is van egy ilyen kód, akkor elválaszthatatlanok, csak UCCNC-vel fog működni.

Miki2

Nem, nem a szerszám sugár kompenzációra gondoltam.
A szerszámok pozícióinak beállítása egy vezér szerszámhoz,
vagy ey, a gépen megtalálható fix ponthoz viszonyítva.
Ilyen lehet pl a Z tengelyen a föorsó homlok felülete, illetve a gépi nulpont, X irányban pedig a gépi nulpont.
Én a vezérszerszám szerinti beállítással dolgozom a Mach3 programmal.
Így ha új munkába fogok, elég az új darab homlok felületére ráállni a vezér szerszámmal (ez nálam jellemzően az 1-es szerszám), ott az Z tengelyt 0-ra állítani, és a munka folytatható.
Mivel az X irányú pozíciók a gépi nul ponthoz vannak beállítva, az átmérők nem változnak.

dezsoe

Amíg nem készül el az esztergás verzió, addig G52/G92-vel meg lehet oldani M6 makróból. Azért vannak páran, akik sikerrel használják esztergához az UCCNC-t. Tény, hogy vannak hiányosságok, de talán egyszer végre azok is bekerülnek.

dezsoe

Nyugodtan használhatod felváltva. Ne lepődj meg, ha mindig firmware-t fog frissíteni, ez normális, mert más program fut a vezérlőn Mach3-hoz és más UCCNC-hez. A kulcs csak az UCCNC-hez kell.

Miki2

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy kerülő úton sok minden megoldható.
Én az eszterga mellett esztergályosként gondolkodom.
Az előtolás értékét csak mm/fordulat dimenzióban adom meg.
Igy ha a forgácskép változtatása miatt változtatni kell a vágósebességen, nem kell az összes előtolás értéket átírni a végrehajtó programban.
Ez csak egyetlen kiragadott példa arra, miért kell másként gondolkodni egy eszterga mellett, mint marásnál.

dezsoe

Én ugyan nem vagyok esztergályos, de pontosan értem, hogy mit hiányolsz. A kérdés viszont az volt, hogy lehet-e használni esztergálásra az UCCNC-t, amire a válasz az, hogy igen, fenntartásokkal. Én nagyon bízom benne, hogy egyszer tényleg sorrakerül az eszterga-csomag is.

svejk

A napokban találtam rá az M66 -várakozás egy bemenetre- M kódra.
Ez egy hiánypótló mű, de jó lenne tudni mi volt a költő szándéka. :)
Egyszerű felhasználóként nem értem ennek a gyakorlati hasznát. :(
Miért kell egy bemenetre várni, ha L0 paraméternél nem is vár vagy a Q paraméter által megadott idő eltelte után tovább fut a G-kód, akkor is ha nem jött meg a bemenet. [#nemtudom]
Valami speckó alkalmazásban tudom csak elképzelni.
(látom belső regisztert is ír)

Nagyobb hasznát látnám ha a megadott idő után mondjuk leállítaná a G kód futását ha nem teljesül a feltétel.

zt2c4wh9

A LinuxCNC-ből vettük az M66-ot. Ugyanúgy implementáltuk mint ahogy ott is van. Hogy mire lehet használni a gyakorlatban az egy jó kérdés. :)

svejk

Köszi! Akkor így élek vele tovább.
De ha már itt vagy ránézhetnél a [#t218p8756#]-re.

Ez egyre fontosabb lenne!

VViktor

Szia. Pl Varrógépből hímzőgépet csinálni,és a tű érkezését figyelni vele. Ha a tű áthaladt egy szenzoron léphet tovább a gép.