Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Bocs

Hogyan tett jót? Mindjárt megkeresem az eredeti helyen.

Egyébként pontosan ezt csinálja nekem is. Ahogy halad mélyebbre, 21 4mm-es réteget mar (84mm mély zseb). Az első réteget kívülről csinálja befelé, és a kontúrban szaggat, aztán kisimul, a többi réteget belül kezdi, és a kontúrban szaggat ismét. Lerázott egy marófejet a máfél tonnás gépről.[#nyes]

A Te kódodban legalább vannak ívek, az enyémben csak szakaszok vannak. Bár kb 68000 sor a simítással, lehet, hogy csak nem vettem észre.

Bocs

[#t218p5755#]

Ez zseniális! [#taps] Jót röhögtem[#nyes].
Bemásolom, hogy belépés nélkül is lássák:
exup:
"Az jó volt. Én is benyaltam, de nem hittem a szemnek. Arra jó volt, hogy megtudtam megy ez nagyobb fogásmélységgel és nagyobb előtolással is. Azóta gyorsabban marom az alut "

Nekem az 1.2113 fut (Win 7-en), ha jól tudom teljes verzió.

Bocs

Ez a program még demo módban is rázza a gépet. Nálam legalábbis szemmel látható, hogy a rövid szakaszok közt megáll a főorsó. Pont mint nálam. Van erre valami gyógyszer?

dezsoe

Szia!

Küldd el, légy szíves, a support-ra a profilodat és a szaggató g-kódot. Megnézem, hátha látok benne valamit.

dezsoe

Szia!

Megnéztem és a beállításoknak megfelelően működik. 300-as gyorsulás van beállítva az X és Y tengelyen és ahhoz, hogy ezt tartani tudja, muszáj lelassítania. 600-as gyorsulással már egész egyenletesen jár, minimális ingadozással az irányváltásoknál. Ha bírja a géped, akkor vedd feljebb a gyorsulást az X és Y tengelyen.

Bocs

Szia Csaba!

Ez meglepett. Természetesen nem kételkedem, csak meglepődtem, mert pont fordítva gondoltam volna, azaz a kisebb gyorsulás/lassulás miatt kevésbé rángat. Akkor "száraz futással" elindítom a programot újabb és újabb gyorsítás emeléssel addig tesztelem, amíg összehangolom a gép teljesítő képességét az egyenletes járással. Tetszik, mert van még tartalék.
Na ez egy újabb tanulni való. Köszönöm a segítséged!

dezsoe

Logikus, amit írsz, de két külön dologról van szó. A nagy gyorsulás valóban megrántja a gépet, viszont itt arról van szó, hogy nem engeded meg a gépnek, hogy gyorsan változtasson irányt, tehát ahogy eltér az egyenes mozgástól, le kell lassítania, hogy be tudja venni a kanyart az előírt maximális gyorsulással. Ezért fog akadozni, ha nincs neki megengedve, hogy gyorsan váltson irányt.

Bocs

Amit Te írsz, az még logikusabb. Csak bámulok, hogy milyen összefüggések vannak. Az egyik rally-s ismerősöm magyarázott ilyesmit úgy 30 éve. Remélem ezt sokan fogják olvasni, mert nagyon tanulságos.

Bocs

Sziasztok!

Újabb kérdésem lenne. Ezidáig úgy használtam marókat, hogy minden szerszám cseréné bemértem a munkadarab Z0-t, tehát a szerszámtár mindig nullán volt. Most a csekélyebb pontosságot igénylő munkadaraboknál ütközővel állítanám be a szerszámokat bemérés helyett. Így egyszer bemérem és némi megengedhető pontatlansággal legközelebb ugyanakkora kiállással tudom rögzíteni. ER 20 befogó van a maróorsón, tehát állandóan szerelni kell.
Úgy gondoltam, hogy ha meghívok egy szerszámot (M6 T1 H1 D1) és elküldöm egy adott pontba (Z50) akkor a gépi koordinátán látszani fog, hogy mondjuk 40 mm-el feljebb áll meg, mint a 0 szerszám hossznál. De nem mutat ilyen különbséget, mindenféle hosszúságú szerszámmal vagy szerszám nélkül is azonos ponton áll meg a gép. Próbáltam a "Stop spindle and wait for Ciclus Start" és a "Run the tool change macro" beállítással is, ahol átírtam a mozgást biztonságosra, mielőtt belemélyedek.
Minden esetben azonos az eredmény, figyelmen kívül hagyja a szerszámtárba írt (enter, mentés) hossz értékeket.

Fiktív szerszámokkal kísérleteztem 50, 60, 70, 80, 90 hosszal. Pedig még buzdít is a gép, hogy ne adjam fel[#nyes]!

2dbfy8y

Szia a helyes meghívás G43 G0 H1 D1 z10
Így az egyes szerszám 10mmre áll meg az anyag felett.
Ipari gépeken így működik, nem tudom uccnc is így kezeli e.
És a különbség a gépi kordináta rendszerben lesz látható. Az aktuális z10et fog mindig mutatni

Bocs

Szia Pabló!

Fene megette az ostoba fejemet. Olyan régen nem használtam, hogy teljesen megfeledkeztem róla. Ez ciki.

Köszönöm!

Békés Boldog Karácsonyt kívánok minden Kedves Fórumtársnak és a kedves Caládotoknak!

dezsoe

Ennél már csak egy biztosabb van: G43 H1 és új sorba a G0 Z10, mert így biztos, hogy jó sorrendben hajtódik végre. A D-t ki lehet hagyni, az UCCNC nem használja.

(Gusztus dolga, de én nagyon nem szeretem, amikor egymásra vannak öntve az utasítások. Különösen nem, ha még a paramétereik is össze vannak kutyulva. Pl.: "Menjél vegyél olvass boltba regényt tojást." Ki lehet boncolni, hogy mi van odaírva, de mennyivel olvashatóbban is le lehetne ezt írni.)

2dbfy8y

Az ipari vezérlők, pl fanuc tökéletesen lekezeli ezt.
Én meg azt utálom pl mint a dosan vezérlő nem fogadja azt se el, ha több M kódot akarok írni egy mobdatba.
Pl M3 M8 mért ne mehetne egy mondatba?
De fanuc ezt frappánsan megoldotta, pl van M13 is ami az M3 M8 at egyben végre hajtja.
Szóval ezzel nem értek egyet.
Ha valaki tudja mit akar, vagy ismeri a G kódos programozást, az átlátja.
Aki nem tudja, annak lehet minden külön mondatba, na meg a program egymillió mondatból fog állni.
Ne értsd félre, nem kötekedésként írtam.
Csak másként gondolja aki ezt napi szinten csinálja.

svejk

Úgy látom a park pozícióknak (M200-M202) nincsenek LED-jei.

De egy külső egységemnnek tudnia kellene, hogy ott van-e a gép az adott parkoló pozícióban.

Az M20x makrókba beírva az "exec.Setoutpin(x, x);" sort megkapom a kimeneten a jelet, de hogy is kellene ezt törölni, hogy ha lejön a pozícióról?

dezsoe

Macroloop-ban figyeld a koordinátákat. Hagyjál rá tűrést, mert a steps/unit miatt nem mindig kerek az érték. Pl. a
Math.Abs(exec.GetXpos() - 123.5) < 0.1

vizsgálat igaz, ha az X 123,5 +/- kevesebb, mint 0,1 mm.