Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Ezért írtam, hogy gusztus dolga. :) Ettől függetlenül tény, hogy az UCCNC nem minden esetben kezeli jól a soron belüli végrehajtási sorrendet, tehát ha biztosra akarsz menni (és lényeges a sorrend), akkor írd külön sorba.

svejk

Legyen még egy huszonezres macro a M200 mellé?
Hogy fogom én ezt átlátni holnapután? [#nemtudom]

MoparMan

a programozó barátja a komment [#kacsint]
legalábbis az okos programozóé [#vigyor]

Béni

Ha az UCCNC esetében a G43 Hx blokk semmilyen esetben nem vált ki szerszámtengely irányú mozgást, akkor igazad van.
Viszont az iparban elterjedt vezérlők ennek végrehajtása esetén a beváltott szerszámot a megadott hosszkorrekció figyelembevételével a szerszámváltás előtti pozícióra mozgatja. Ezt a pozíciót tudod felülírni, ha a G43 Hx blokkba beírod pl. a Z10-et. Így erre a pozícióra fog menni.

dezsoe

Felhasználói élmény szempontjából igazad van, de a háttérben azért ez nem ilyen egyszerű.

A szabvány szerint a G43-nak csak H paramétere van, amivel kiválasztod, hogy melyik szerszám hosszával kompenzáljon. A mögé (vagy helyes sorrendben dolgozó gépeknél bárhova) beírt Z0 azért fog jó helyre mozogni, mert a megfelelő modal csoport (group 1) ezt írja elő. A G43 a 14. a végrehajtási sorrendben, míg a G0-G3 és a fúróciklusok a 20. helyen vannak, így először végrehajtja a G43-at, majd a Z0-t. Jó esetben (és szerszámcserénél szerencsére szinte mindig) G0 vagy G1 az aktív mozgási mód, ezért helyesen fog mozogni. Ezért szokták még a meglepetések elkerülése végett a G0-t is beleírni a sorba.

A szabvány alapján ugyanakkor elég meglepő számomra, hogy a gép bármilyen mozgást végez G43 hatására, hiszen ennek csak a kompenzációt kéne beállítani. Ettől, persze, nem kételkedek a szavaidban, nem is lenne rá alapom, mert nem ismerem az ipari gépeket. Simán el tudom képzelni, hogy tesznek a szabványra. :) (Csak próbaképpen megnéztem a Fanuc G43 leírását, és azt írja, hogy a G43-at követő, G17-es síkon végzett mozgásokat fogja majd módosítani. Tehát a G43 náluk még nem mozog.)

Sajnos, az UCCNC nem minden esetben kezeli helyesen az egy sorba beírt utasítások sorrendjét, így érdemes biztosra menni és az elvárt sorrendben, a biztonság kedvéért több sorba beírni ezeket.

Bocs

Sziasztok!

Sok éve Cad-Cam-et tanultam, és Fanuc-on gyakoroltunk, sajnos keveset. Az egyik tanárunk gyakori mondata volt a tervezésnél, hogy "Most adjunk hozzá technológiát!" Itt szóba került, hogy a G43 H...-valamennyit érdemes egy mondatba írni mozgással, mert így a mozgás befejező pontját már a korrekciózott módon éri el, és innentől ellenőrizhetőbb a mozgás.
Persze ez jószándékú javaslat volt. Arra viszont konkrét számot mondott, hogy egy mondatba hány szó lehet maximum, fejből nem tudom.

Gyakran kellett ellenőriznünk a programok helyességét, illetve javítanunk a generált programokat, és emiatt is jól jött ez a módszer, könnyebb volt eligazodni. Viszont azt is a fejünkbe verték, hogy sajnos nincs egységes rendszer, ezért igyekezzünk megérteni, hogy a tapasztalt szakik mit miért mondanak és csinálnak.
Én egyébként a G90, G91-et nem szeretem mozgással egy mondatba írni, de ez csak ösztönös. (Azt viszont már megtanultam, hogy a program megszakítása után mindig írjak egy G90-et az MDI-be.[#falbav])

dezsoe

Szia!

Nem a darabszám van korlátozva, hanem az, hogy egy mondatban egy modal csoportból csak egyet lehet írni. Ahány modal csoportot kezel a vezérlő, annyit írhatsz egy mondatba. Ezeknek a szavaknak a végrehajtási sorrendje is adott (elvileg) és a mozgások végrehajtása az utolsó előtti lépés a sorban.

tibs

Azt gép PLC paraméterében tudod megadni hogy lépjen vagy ne lépjen a G43 végrehejtásakor.

Béni

A Fanuc dokumentációi könnyen elérhetőek, bár nem mondhatók minden esetben "szájbarágósnak". Inkább ezek használatát javaslom, mint a linkelt oldalét.
http://cncmanual.com/fanuc/

Idézet a 18i leírásából:
"When a positive value is specified for tool length offset with G43, the tool is moved accordingly in the positive direction. When a positive value is specified with G44, the tool is moved accordingly in the negative direction."
Gyenge fordítása:
"Amikor pozitív szerszámhossz-korrekció G43-mal van megadva, a szerszám elmozdul pozitív irányba. Ha pozitív érték van megadva G44-gyel a szerszám negatív irányba mozog."
(Feltételezve, hogy az előző szerszám hosszkorrekciós értéke 0 volt.)
Ahogy tibs írta, ezt a működést meg lehet változtatni paraméter(ek) módosításával, de a ez az alapbeállítás és nem sokan állítják át.

dezsoe

Oké, ahogy mondtam, nem kételkedek, mert nem ismerem. A gugli első találatnál megálltam. A szabványt viszont ismerem, és meg is néztem, mielőtt hülyeséget írtam volna emlékezetből. Ezek szerint nem lőttem mellé azzal sem, hogy a Fanuc (és a többiek) a szabványt csak tájokoztató jellegűnek tekintik. :) Ezzel szemben az UCCNC lehetőség szerint a szabványt követi, ahol lehet, de az elég régi ahhoz, hogy legyen pár funkció, amit az UCCNC tud, de a szabványban még szó sincs róla.

Bocs

Sziasztok!
Nem akartam az ünnep alatt ezzel zavarni, sajnos még mindig nagyon rángat a gépem.
Beállítottam 600-ra a gyorsulást, aztán 1000-ig felhúztam. Gyorsabb lett a gép, de a rángatás érezhetően nem csökkent. Aztán a megengedhető pontatlanságot állítottam feljebb, a végén mindkettőt 1mm-re. Ettől érezhetően csökkent a rángatás, de nem eléggé. Minden vektor végén fékez egy nagyot, aztán meg gyorsít. A General setup oldalon a Stop at angle  degrees-t felhúztam 180-ra -a Constant velocity mode eddig is ki volt pipálva-, de nem éreztem javulást. 2-3 fokos irányváltásnál is fékez egy nagyot.

Azért, hogy tanuljak belőle, a Stop at angle degress-t levittem 0-ra. Na itt mintha törött fogaskerekekkel hajtottam volna. Rögtön vissza is állítottam 180-ra.

Mire kimartam ennek a tárgynak a külsejét, még a motorok is felforrósodtak, pedig még mindig van tartalék. Ráadásul a programozott 5000mm/s-hoz képest 1500mm/s-mal ment. Ennek a többszörösét tudja a tapasztalatom szerint, gondolom az állandó lassítás okozza.
Kellene még valami, ami csökkenti ezeket a fékezéseket. Azt tudom, hogy szükség van rá, de ilyesmi megmunkálásnál ez állandó probléma lesz.

D.Laci

"1500mm/s" nem volt az egy kicsit sok? Lentebb veszed ~40 - 60mm/s környékére.

Béni

Jellemzően ilyen jellegű (ellipszis metszetű) darabokat akarsz gyártani?
Fontos, hogy a technológia a lehető legoptimálisabb legyen?
Ha a válaszod igen, nem, akkor tudok jó megoldást.

Bocs

Ja igen, ennyire azért nem profi a gépem. mm/min a mértékegység, rendesen elírtam.

Bocs

Erre nem tudok válaszolni, valószínűleg, remélhetőleg ez csak egy a sok közül, de persze ezt az ilyen körülmények is befolyásolják. Most az lenne a fontos, hogy a nem részletes de Cam-elt munkadarabokat ne ekkora "erőfeszítéssel" hozza létre. Szerintem nincsenek akkora irányváltások, amihez szükség van ilyen lassulásokra. G2-t G3-at úgy csinálja, hogy "farol a kanyarban". Jó, persze ez is szándékos túlzás, és nem is elvárás az a tempó, de ez meg problémás.