Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

zt2c4wh9

Igen, ismeri. Mindent ismer az UCCNC amit a LinuxCNC G76, kivéve az R paramétert ami fogásonként változó fogásmélységet csinál.

000000000

Ha jól értem, akkor az UCCNC nem is saját fejlesztés, hanem a linuxcnc nyílt forráskódjának felhasználása?

dezsoe

Rosszul érted. Az RS274 szabványban még nem szereplő G-kódok megvalósítása a fejlesztők dolga. Ki lehet találni teljesen saját paraméterezésűt is, de több értelme van olyat megvalósítani, ami már bevált. Így a G76 megvalósításához a LinuxCNC-s leírás volt a kiindulási pont.

000000000

Értem.
Köszönöm szépen a választ.

000000000

Ha csak az utasítások megismerése a cél, arra egyszerűbb lett volna egy alapfokú CNC programozós könyv is.
Igaz, abból nem tudjuk meg, hogy mások hogyan valósítanak meg egy rutint.
Mert ha jól tippelem, akkor az egész CNC dolog egyenes és kör interpolációra épül. Ha ezek rutinjai megvannak, innen már nem nehéz mondjuk ciklusokat kitalálni.
A menetvágás meg egy speciális eset. Aki még nem próbált mondjuk kivágni egy trapéz menetet, annak nehéz lehet hozzá programot csinálni.
Gondolom a fejlesztőknek nagy gyakorlatuk lehet gépi forgácsolásban is.

D.Laci

"Gondolom a fejlesztőknek nagy gyakorlatuk lehet gépi forgácsolásban is."

Szerintem a vezérlő program készítőinek nem sok köze van hozzá hogy milyen menetet csinálsz.
Az ők feladata a G33 G76 mondat értelmezése és végrehajtásának a megoldása.

Trapézmenethez készíthetsz subroutine-t macro-t, vagy CAM programmal elkészíted a G-code -t.

000000000

Szerintem egy parancsértelmező megírása még kevés lehet egy ilyen programhoz.
Az interpoláció, meg csak egy kis matek.
A neheze eztán jönne.
A képernyőre rajzolgatni szintén nem lehet bonyolult.
Nem mintha nekem ez nagyon menne.
A dolog érdekessége és a buktatója éppen ott van, hogy amikor valódi gépet kell vezérelni. Ide pedig gondolom fontos a forgácsolói tapasztalat.

zt2c4wh9

Az UCCNC teljesen másképpen van programozástechnikailag megoldva mint a LinuxCNC. A LinuxCNC forráskódjával nem sokra mennénk, hiszen az Unix alapú mi pedig Windows alatt programoztunk. A legfőbb különbség, hogy a LinuxCNC kernelje realtime, ezért a szoftver egyszerűbben megoldható. Az UCCNC Windows alatt fut, a Windows pedig nem realtime, ezért sokkal többmindent kell leprogramozni mint egy realtime Linux alatt ahhoz, hogy a program megfelelően működjön.

Egyébként a G76 esetében kizárólag a szintaktikát vettük a linuxcnc dokumentációjából. Őszintén szólva még soha nem is láttuk a LinuxCNC forráskódját.
Azért vettük a LinuxCNCből a szintaktikát, mert felhasználóktól tudjuk, hogy LinuxCNC-t sokan használnak menetvágásra, esztergálásra. Vehettünk volna alapul egyébként bármely más CNC esztergavezérlőt is.

zt2c4wh9

2 embernek 5 évbe telt annyira megírni, hogy egyáltalán meg merjük mutatni másoknak. És nagyjából minden nap dolgoztunk rajta.
Egyébként valóban csak matekolni és rajzolgatni kell, nem bonyolult. Bárki meg tudja csinálni, csak programozói, elektronikai és CNC ismeretek, sok elszántság és idő kell hozzá. :)

000000000

Bizonyára így van.

Én arra tippeltem, hogy a valós időben futó programrész a mikroprocesszorban fut.
A számítógép csak a rajzolgatást végzi. Ahhoz meg a Windows is elég.

A tippem, hogy a parancsértelmező egyszer fut a számítógépen a rajzolgatáshoz.
És fut egy másik a mikrovezérlőben a tulajdonképpeni szerszám vezérléshez.
De hát ez csak tipp a részemről.

Ne értsed félre, nem lebecsülni akartam a munkátokat. Tényleg komoly teljesítmény egy ilyet összehozni.
Csak elképzeléseim vannak, de biztosan nem tudnám az egészet átlátni és persze megvalósítani.

További sok sikert hozzá.

zt2c4wh9

Nem, nem így működik, bár akár így is működhetne. :)

gcu93g9if

Üdv

UC300-hoz szeretnék bekötni egy potmétert amivel az előtolást tudom szabályozni,tudna valaki segíteni hogy mire kell figyelni, hogy milyen potit vegyek? Esetleg konkrét linket is elfogadok. [#nyes]

TBS-TEAM

József

gcu93g9if

Ez hibátlan, köszönöm szépen már rendelem is [#vigyor]

4ybj8h3c8

Van egy UCCNC vezérlőm.
Négy gépemből csak egyre sikerült feltelepíteni, videó kártyákkal problémázik, nem elég neki a felbontás. Kérdezném, mi az indoka annak, hogy a video felbontás fel van húzva az egekbe? Min változtat ha a gépen olyan felbontásban látom az útvonal "mórickarajzát" ami totálisan lényegtelen, mert szerintem a marásnak kell pontosnak lenni, nem a monitorképnek. Magyarra lefordítva, ha egy Mach3 vagy 20 éve elballag XGA felbontással, akkor ennek miért kell szinte UHD...