Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha meg lapos menetet nem lehet, akkor trapézt sem.

Autotec1

Szia
G33.1 és 2 nekem nem veszi figyelembe z mélységet
Nem áll meg nem vált irányt
Mit értenek azon hogy aktiváljam m4 m3 parancsot?
Hogy néz ki helyesen egy g33.1 ciklus?

dezsoe

A menet az menet. Az, hogy lapos- vagy élesmenet, netán trapéz, jobbos vagy balos, az csak kés és szerszámpálya kérdése, de az alapja mindnek a főorsó és az X-Z tengelyek szinkronban mozgatása, ami meg van oldva és működik rendesen.

(Az idézet a Gyalog galopp c. filmből van.)

dezsoe

Délután megnézem, az este szétszedtem az enkóderes környezetet, újra össze kell rakni. Gondolom, ez a kérdés független a korábbiaktól, mert a G76 helyett G33 (amit svejk és én emlegettünk) az a sima G33, nem a .1/.2 végű.

000000000

Ez bizony nem így van!

Ha éles menetet vágunk és pláne, ha nagyobb emelkedésű, akkor oldalfogásokat kel venni.
Ha viszont lapos menet, akkor meg nem tehetünk ilyet és nem is kell.
Ha nagyobb emelkedésű trapézt vágunk, akkor lapos menettel kezdünk.
Utána kinagyoljuk a menetprofil egyik, majd másik odalát.
Végük besimítjuk.
Ekkor a kés mindkét oldala egyszerre visz.

Autotec1

Igen most tesztelgetem
A g76 g33 al nincs probléma

Autotec1

Ezt írta valamikor a könyv 40 éve
Egy cnc-n vagy egy normális merev gépen egy mostani lapkával
Nem nagyon kell bűvészkedni hogy jó menet készüljön

dezsoe

Pontosan ezeket a feltételeket szabod meg a generált vagy kézzel írt szerszámpályával. :)

000000000

Lehet.

Én csak csúcsesztergán próbálkozok néha magam köszörült késekkel.

Én vágtam már menetet. Olyat, hogy az orsóra az anya is ráment, meg fordítva.
Nagyobb emelkedésű trapézmenetet máshogy szerintem nem is lehet vágni, mint ahogy a tankönyv írja.

000000000

Lehet.
Egyáltalán nem ismerem ezt a programot. Na meg a CNC-t se nagyon.

dezsoe

Most jutottam hozzá, hogy kipróbáljam: működik rendesen ez is. Az alábbi kóddal teszteltem:

G0 Z5
G0 X0 Y0
G0 Z1
G0 X10 Y10
S200
M3
G33.1 Z-10 K1.25 Q5
G0 Z5
G0 X0 Y0
M5
M30

Z1-ről indul Z-10-re, amit 3 lépésben fog végrehajtani, mivel Q5 mm-t mehet egyszerre. A menetemelkedés K1.25 mm/fordulat.

Autotec1

Szia
Hasonlót írtam én is
De ezzel el sem indul , vár az indexjelre
Viszon m3-m4 felcserélésével vagy m33.1-2 cserével elindul de nem áll meg z-10 nél
És csak vészstopra áll meg

Autotec1

Inexjelem tökéletes
G76- al 2000f/p nél még működik
Főorsó jel pwm - 0-10v átalakítóval megy IRC 2 v0
Fékellenállás van a frekiváltón így az irányváltás is lehetséges

dezsoe

Szia!

Valóban nem megy az 1.2111-es verzióval. Sőt, az 1.2113-as legutolsó kiadott fejlesztőivel sem. Én már az 1.2114-est tesztelem (hamarosan meg fog jelenni), és ha már úgyis abban lomolok, azzal próbáltam ki és azzal megy is. Úgyhogy egy kis türelmet kérek, jó lesz az. :)

Autotec1

Köszi akkor nem nálam van a hiba
Mit ne teszteljek még?