Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Autotec1

A diagnosztikában látom a bejövő index jele de a menetvágás nem indul csak vár és vár

gaben

Na ezt nem tudtam, nekem csak kettő van. [#wave]

dezsoe

Így van, ezért nem tudod az output (kimenő) trigger oldalon beírni.

Próbáld ki nagyon kis fordulatszámon. Ha megmozdul, akkor rövid az index jel, de ha látod a diag oldalon, akkor ez nem valószínű. Mi a kód, amit futtatsz?

dezsoe

Igen, ha jól emlékszem, akkor 5441-ed van. Abban is UC300ETH a mag, csak nem 5 portra vannak kivezetve a lábai, hanem csak 2-re, de ott jó sok lábbal (54 és 41, plusz a 4-4 analóg).

Autotec1

Szia
A bemenet oldalon elfogadta
Igaz itt a felsorolás 100 nál kezdödik
De sajnos így sem vág menetet
Szerintem az index jelnek a diagnosztikában akkor kellene felvillanni amikor oda ér a főorsó.
Most egy pillanatra alszik el ha kézzel tekerem
A legkisebb 100 as fordulaton sem látom hogy villogna

dezsoe

Az input triggernél természetes, hogy be tudod állítani. De minek? Az index az pont egy olyan jel, amihez nagyon nem kéne triggert beállítani. Nullázd ki.

Ahogy már írtam, az indexnek teljesen mindegy a polaritása, csak az a lényeg, hogy fordulatonként egyszer jöjjön, a többit a vezérlő megoldja.

Ránézésre jónak tűnik a g-kód. A spindle oldalt fotózd már le nekem, légy szíves, hátha ott van valami rosszul beállítva.

Autotec1

Egy állítható
AMT103-v enkóder adja most a jeleket

dezsoe

Oké. Az enkóder jelek jönnek, gondolom (diag oldalon). Még azt próbáld ki, hogy a reverse enc. dir.-t pipáld be (apply vagy save kell!), mert lehet, hogy másik irányba érzékeli a forgást és amíg nem jó irányba forog a főorsó, addig nem fog elindulni.

Autotec1

Semmi változás
Nem az lehet a gond hogy az enkóder a referenciaponton elveszi a jelet ?
Mert így most sokjel és egy pillanatra nincs jel

dezsoe

Ha harmadszor is leírom, hogy mindegy, akkor elhiszed? :) (Gondolj bele: ha az indexnél a vezérlő a felfutó élre vár, akkor teljesen mindegy neki, hogy mennyi ideig van alacsony vagy magas állásban, csak az a pillanat érdekli, amikor alacsonyból magasra vált. Az egyetlen probléma az lehet, ha túl gyorsan zajlik le az esemény. Ezért kértem, hogy egészen kis fordulatszámon próbáld ki, aztán ha jó, akkor lehet menni felfelé.)

A délután folyamán kipróbálom és beszámolok az eredményről, de ránézésre mennie kéne. Azt persze tudjuk, hogy az elmélet és a gyakorlat nem mindig jár kéz a kézben...

Autotec1

Természetesen elhiszem
Megköszönöm a segítséget

Autotec1

30- as fordulaton ( ez a legkisebb aminél még forog a 3kw-os főorsómotor)
Már nem látni a diagnosztikában a változást

dezsoe

Az már elég lassú kéne, hogy legyen. A, B, index, egyik sem látszik? Gyanús...

Autotec1

A B tökéletes
6000-ig teszteltem
Tökéletesen , pontosan mutatja a tényleges fordulatszámot

dezsoe

Kipróbáltam: nálam működik. (Bár a G76 nem a kedvencem, inkább a G33.)

Ha van egy oszcilloszkópod, akkor nézd meg, hogy az index jel normális alakkal érkezik-e. Lehet, hogy nem rendes négyszög és emiatt nem érzékeli a vezérlő.

Ja, és nem kérdeztem, hogy melyik programverzióval használod. Nem tudok ugyan róla, hogy valamelyikkel ilyen gond lenne, de esetleg még megnézem azzal, amit te is használsz.