Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

fzk52dfme

Túlzásba azért ne essünk, én csak ismerni szeretném a vezérlőket... :) Persze hogy vannak gépspecifikus kódok. De speciel ez a home pozícióba küldés pont nem tartozik közéjük...

Köszönöm a linket, de nincs benne az általam felvetett probléma magyarázata/megoldása. ---> Pár hozzászólással lentebb olvasható: a kód végrehajtási sorrendje nem megfelelő az uccnc-ben.

dezsoe

Oké, vegyük végig újra.

1. Az UCCNC az RS274NGC szabványt követi, ahol lehet. (Kézikönyv, 4.1 fejezet, elgépelve RD274NGC-nek.) Teljesen mindegy, hogy a felsorolt márkák mikor és hogy működnek, a G28 az említett szabvány szerint van megoldva.

2. Ahogy mutattam a képen is: a G28 paraméter nélkül rögtön az összes tengelyt egyszerre elküldi a referencia pontra. Ha van megadva valamilyen koordináta, akkor azt köztes pontnak tekinti (munkakoordinátában) és először oda mozog el.

3. Az egy sorba írt g-kódok végrehajtási sorrendje nem minden esetben felel meg a szabványnak, majd egyszer ez is ki lesz javítva, gondolom.

4a. Ha a végrehajtási sorrend helyes lenne, akkor a G28 G91 Z0 sorból először a G91 (relatív koordináták használata) hajtódna végre, majd utána a G28 Z0 (mozgás referencia pontra Z0 érintésével). Ennek eredménye: először mozgás Z0 relatív koordinátára, ami a 0 miatt azt jelenti, hogy marad, ahol van, majd mozgás az összes tengellyel referencia pontra. Pont ugyanaz, mint egy paraméter nélküli G28.

4b. A végrehajtási sorrend hibája miatt a G28 G91 Z0 sorból először a G28 Z0 (mozgás referencia pontra Z0 érintésével), majd a G91 (relatív koordináták használata) hajtódik végre. Ennek eredménye: először mozgás Z0 abszolút munkakoordinátára, majd mozgás az összes tengellyel referencia pontra.

Ennél részletesebben nem tudom leírni.

dezsoe

Ez pont közéjük tartozik. Amit Svejk linkelt, ott egyértelműen Fanuc-ról van szó és egyértelműen le is írja, hogy ha van köztes pont egy tengelyen, akkor csak azt a tengelyt fogja referenciába küldeni. Az RS274NGC szabvány pedig nem. Ennyi.

08se8ck7

Az a gond hogy a kolléga azt várta hogy úgy működik az UC is mint az összes ipari Fanuc alapú vezérlő teszi, mégpedig hogyha G28 után tengely is van megadva, akkor csak azon az egy tengelyen mozog.
Pluszba még e-mellé jött a hibás kód értelmezési sorrend az UC-ben.

nwmewgze

Üdv!
Ajánlanék egy hatásos "ipari" alkalmazàst-megoldàst a szerszámok  (T1-T2...->) bemérésére, használatára!
1. Kell egy a főorsóval azonos kúppal szerelt mérőóra (BT30-3D Taster)
2. Kell egy fixen rögzített sík amiben azonos szintig lehet bele helyezni a bemérni kívánt szerszàmot, majd egy talpas mélységmérő ami szintèn fixàlva van a síkhoz (lehetőleg digitális óra)
3.Taster 0-0 -ál orát nulláz (lásd kép)
4.UCCNC—> TOOLS—> Helyes sorba a mért szerszám hossz korrekciót bevésni.
5.Ráállás a munkadarabra x-y majd OFFSETS ablakban G92-nullázni(megszokásból rá szoktam nézni)
6. Z irányban szintén Taster 0-0 majd zero...
7. Gcode load —> fontos! T5-H5  T2-H2
8. Használod :)

Olvasom a kommenteket, és nekem az jön át, hogy nagyon mach3 felhasznàló, legalább is a kommentekben többször van említve.
Én nem szeretném spojlerezni egyik programot sem, de hasznàltam 2-3 évig mach3-at ès 1- 1.5 éve használok uccnct!
Hasonló a hobby felhasználhatósága végett, de sokkal másabb a két program (nekem legalább is)
Sokkal megbízhatóbb-stabilabb-testre szabhatób-gyorsabb-az uccnc nem törtem össze még vele semmit (bal kéz 3kopp).
Összeségében nem értem a kommentek alapján ha olyan jó volt a mach3 és minden sikerül (kinek a pap, kinek...) akkor mièrt kellett ez a vàltás?
Természetesen mivel kèt külön származású-elgondolású programról van szó, furcsa egyik a másik utàn!
Csupán a személyes tapasztalom végett (védem meg) állítom, hogy az uccnc messze jobb mint a mach3, eddig akármi bajom kínom volt nagyon segítőkész emberekre találtam itt a fórumon (Pl:dezsoe) akik segítettek vagy megoldották a programban a problémáim.
Szerintem biztos ha tudnak segítenek megoldani a nehézségeket!
Remélem a bemèrős tipp segít!

fzk52dfme

Köszönöm, így már teljesen világos az ok.

Másrészt kicsit csalódott vagyok, mert szoftvervásárlás előtt e-mail-ben elküldtem a kritériumokat, és az egyik fő szempont lett volna, hogy az uccnc által futtatható program 100%-ban kompatibilis legyen a mach3 által futtathatóval. De mivel nem egy szabványt követnek, ez nem valósul meg teljes mértékben...

dezsoe

Nincs mit és bocs, ha nem voltam elég világos. :)

Elméletben szinte mindegyik program ugyanazt a szabványt követi (nem csak az UCCNC és a Mach3, hanem pl. a LinuxCNC is), de vannak apró eltérések, nyelvjárások. Nem hiszem, hogy bárki is 100% kompatibilitást mondott volna, de saccra 99%-ot tippelnék. Vannak apróságok, amit az egyik tud, a másik nem, minden irányban, de ezek főleg az ilyen "körítés-jellegű" kódokban jelentkeznek, maga a megmunkáló kód szinte mindig használható. Sokáig nem is volt UCCNC-hez posztprocesszor egyik CAM programban sem, a Mach3-ast lehetett használni, csak tudni kellett, hogy mit kell kiszedni vagy módosítani benne.

fzk52dfme

Szia.

Köszi a szerszámbemérős tippet!

Én is lekopogom, nem zúztam semmit mach3-al, több mint 2 éve használom szimultán 5 tengelyen, de vannak bug-ok amik néha előjönnek és zavarók. Egy részük g kód bezárás újra megnyitással megoldható, másik részhez mach3 restart kell. Illetve általában minden indítás után az első 5 percben ledobja az uc300-at. Utána egész nap mehet a munka hiba nélkül. De engem zavarnak ezek az apró dolgok, és ezért döntöttem a szoftvercsere mellett. Remélem igazad lesz és meg fogom szeretni én is :)

zt2c4wh9

IdézMach3-ban ha akarod külön van, vagy ha bekapcsolod, akkor együtt változnak. Még egy kérdés: Hogyan mérek be manuálisan szerszámot UCCNC-ben?

Ez az opció hol van a Mach3-ban? Én még nem találkoztam vele.

zt2c4wh9

De igen, egy szabványt követnek. RS274NGC-nek hívják. Igaz a szabványtól helyenként eltér a mach3 és vannak olyan dolgok a mach3-ban és az uccnc-ben is amik nem a szabvány részei. Ugyanis a szabvány csak az alapvető dolgokat tartalmazza.

zt2c4wh9

A szabvány mást mond, azt mondja, hogy ha tengely van megadva G28-ban, akkor azt köztes mozgáskoordinátának kell tekinteni és azon keresztül kell elmozdulni.

Javaslom az UCCNC dokumentációját tanulmányozni, ott le van írva pontosan, hogy melyik g-kód hogyan hajtódik végre. A G28 is.

fzk52dfme

General configuration utolsó bepipálható sora:

svejk

Én csak arra akartam utalni, hogy van a fórumban lehetőség a közvetlen linkelésre.

Nem tudom milyen régóta vagy a szakmában, de úgy érzem görcsösen ragaszkodsz dolgokhoz.
Sajnos én magam is ilyen vagyok és ez nem jó dolog.

A munkahelyemen Fanuc, Mori-Seiki, HAAS, és Okuma gépek vannak.
A dolgozók zokszó nélkül mennek másik gépre ha kell.
(én nem vagyok sem gépkezelő sem gépbeállító, más vonalon mozgok)

Itthon is csak barkácsolgatok és pont az általad említett megbízhatatlansága miatt váltottam én is a Mach3-ról.
Mint látod lassan el is felejtem a Mach3 működését. :)

Apropó!
Az UC300-ad USB-s vagy Ethernetes?

08se8ck7

Annyira nem akarom beleásni magam, én elfogadom hogy az UC-ban így működik meg, hogy az a szabvány amit belinkeltél ezt írja, de ettől függetlenül a fanuc nyelv alapú rendszerekben úgy működik ahogy én mondtam. UC-n kívül nem találkoztam még soha ilyennel, szóval lehet hogy az a szabvány kicsit elavult lehet...

b7gwr90m6

Sziasztok
2 kérdésem is volna
Elsö: ha a végállások sorba vannak kötve, akkor valahogy belehet állítani hogy ha eléri a végállást,pl. A jogolas közbe , akkor onnan vissza is tudjak jönni!?
Mert most áramtalanítanom kell, majd kézzel visszatekerni a tengelyt:/
Második: Autocad-be megtervezett alkatrészt hogy tudom eljuttani a marásig!? Letöltöttem az Aspire-t gondolom az kell hozzá, de semmi konkrétumot nem tudok tovább:/
Esetleg valami rövid video, hogy legalább egy rajztesztet tudjak csinálni a masinával, mert eddig a hom poz. Felvételen kívül többet nem mozgott!?

Csináltam egy képet a masináról, eddig nem mutogattam:)

Előre is köszi
Kellemes ünnepeket mindenkinek