Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

fzk52dfme

Ennyire azért nem vagyok sülthal :). A gyorsjáratot szeretném állítani, hogy ne 100% legyen mindig fixen, hanem mondjuk 30%. Függetlenül az előtolástól. De jelenleg az előtolással együtt változik.

svejk

Mach3-nál hogy is van? 100% alatt az is együtt viszi, nem?

Ha dolgozol ipari gépen akkor tudod, hogy az első indítást célszerű mondatonként futtatni.
Olyankor tudod szimultán kezelni a potit és gombot.

Legalábbis nekem nem nagyon zavaró ez a dolog.

fzk52dfme

Mach3-ban ha akarod külön van, vagy ha bekapcsolod, akkor együtt változnak.

Még egy kérdés:
Hogyan mérek be manuálisan szerszámot UCCNC-ben?

dezsoe

Több lehetőség közül is választhatsz. Melyik verziót használod és pontosan mit értesz manuális bemérésen? Milyen érzékelőd van?

fzk52dfme

1.2111 verzió. Nincs érzékelőm és nem is szeretnék. Hagyományos módon, munka elején bemérem a szerszámokat és utána cserélgetem őket (BT30-as főorsóm van). Tegnap ahogy még nézegettem a programot, valószínű úgy működik mint pl fanuc-éknál. Kinevezek egy szerszámot nullszerszámnak, azzal felveszem a z nullát, és szerszámcserék után a többi szerszámmal megérintve ugyan azt a felületet, a z tengelyen kiírt eltérést beírom szerszámhossznak. Így van? (nem teszteltem még le a gépen)

dezsoe

Pontosan. A mérésről valamilyen mérőre tippeltem, anélkül pont azt kell tenned, amit írtál.

fzk52dfme

Rendben, köszi a megerősítést!
Viszont ehhez segítségképpen igazán lehetne egy nyomógombot tenni a szoftverbe, hogy automatice legyen a folyamat (pl mach3), illetve az is roppant hasznos lenne ha nem kellene megjegyezni a beírandó értéket, mert ahol be kell írnom, nem látszik az aktuális Z koordináta. (már beletettem a screensetbe, de csak felhasználó szeretnék lenni és használni a szoftvert egy felhasználóbarát környezetben, nem pedig fejlesztgetni-javítgatni)

Még egy utolsó kérdésem lenne:

Ezt a kódot: G28 G91 Z0.
Miért úgy hajtja végre a program, hogy az összes tengelyen mozog? Illetve legelőször lemegy munkadarab Z nullig, és onnan indul home-ba az összes. Ez azért vicces, mert program elején nincs hosszkorrekció behívva, így ha nem a nullszerszám, vagy annál hosszabb van éppen bent, akkor jön a csatt. Szoftver leírása szerint elvileg ismernie kellene a G28-at.

Kellemes ünnepeket mindenkinek!

dezsoe

Azért, mert azt kérted tőle. Ha simán haza akarod küldeni a tengelyeket, akkor G28 és kész. A sor, amit beírsz azt jelenti, hogy menjen haza, de először a Z-t vigye 0 távolságra. Az egymásra halmozott utasítások sorrendje nem tökéletes, ezért először a G28 Z0-t hajtja végre, csak utána a G91-et, ezért megy először nullára. Viszont ha helyes sorrendben hajtaná végre (G91, majd G28 Z0), akkor sem sok értelme lenne, mert azt jelentené, hogy menjen haza, de előbb a Z tengelyen mozogjon 0 távolságot, tehát annyi, mint ha egy sima G28-at adnál ki.

fzk52dfme

Ezzel a kódsorral nem azt kértem tőle, hogy azt csinálja amit csinál... és nem úgy kell működnie ahogy leírtad. Az utasítások sorrendje tökéletes, mert ipari gépeken működik (pl. Haas, Hurco, Fanuc).
Ezzel a kódsorral azt kérem tőle hogy Z tengelyen menjen fel home pozícióba. Ha nem lenne előtte a G91, akkor az történik amit leírtál, lemegy nullára, majd fel home-ba. De mivel ott van a G91, ez megváltoztatja a dolgokat, és mivel a G28 után megadtam hogy melyik tengelyen akarom a mozgást, ezért csak és kizárólag a Z kellene mozogjon.
Szóval a szoftver ezt a kódsort hibásan értelmezi.
Legalább a G53-at jól kezeli... kipróbáltam.

Egy kis irodalom a helyes működésről:
https://cncphilosophy.com/g28-g-code-demystified/

08se8ck7

Neki az kellene, hogy csak Z tengelyen hajtsa végre a G28-at, ezért is kell a G91, és ipari gépeken egy sorba beírt G kódok sorrendisége nem számít, a G91 hajtódik végre elsőre, és aztán a G28, függetlenül attól hogy melyik van előrébb azonos sorban.
Illetve ugye ebben az esetben a másik 2 tengelynek mozdulnia sem szabadna, csak a Z-nek.

dezsoe

Nagyon érdekes cikk, köszönöm, hogy tanulhatok belőle a g-kód működéséről. A probléma az vele, hogy erősen Mach3 ízű, a Mach3 pedig finoman szólva sem ragaszkodik szigorúan a szabványokhoz. Többek között a G28 implementálásában sem. A szomorú hír az, hogy sajnos mégis nekem van igazam: olvasd el a szabványban. Én is így tettem, mert bár fejből is tudom a G28 helyes működését, nem szeretek úgy leírni valamit, hogy előtte nem ellenőrzöm, így most is megtettem.

dezsoe

Ezt írtam, hogy a G91 és G28 sorrendje nem jó, de nem ettől nem csinálja azt, amit szeretnél.

dezsoe

Mármint a végrehajtási sorrendje nem jó.

svejk

Ha ilyen jól ismered az ipari vezérlőket azt is tudnod kell, hogy bizony a G-kód csak egy ajánlás és sajnos vannak gépspecifikus kódok, még egy vezérlőcsaládon belül is, ezt hozta magával a vezérlők fejlődése.

Mi is itt már sok G-kódot megreformáltattunk, kértünk különféle opciókat az UCCNC vezérlőbe.
Szerencsére elég sokat meg is kaptunk, hála az itthoni fejlesztésnek.
Ha logikusan és nyomatékosan alá tudod támasztani a kérésed valószínű meg is lesz oldva.
Úgy vettem észre az kevés szokott lenni, hogy: "az ipari gépeken úgy működik".

más:
Ha linkelsz van erre klassz megoldásunk, pl. így:

NCT 99M G-kódok értelmezése magyarul

fzk52dfme

Ezzel a résszel nem is vitatkoztam. Ezt tudom hogy így működik... Viszont a szabvány az én problémámat nem említi: ha ott van előtte a G91, akkor egyből home pozícióba kell vinnie azt a tengelyt, amit a G28 után definiálok. És ez nem mach3 találmány. Mint említettem, fanuc, haas, hurco vezérlőkön (a 90-es évektől napjainkig kiadott gépeken) így működik, ahogy én azt szeretném. Bár biztosan ők is az elavult mach3-ról koppintottak.

https://www.cncci.com/post/how-the-heck-does-g28-work

A kérdés még mindig adott:
Miért nem hajtódik végre megfelelően uccnc-ben ez a sor?
G91 G28 Z0