Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Köszi, azt holnap egy perc alatt kipróbálom . ..

svager

Lehet nem ide való hanem a bénába,de UCCNC
ezért itt kérdezem.

Ha 0.01-es lépésekkel léptetek 1mm-ert akkor nem 1.0000,hanem 1.0088 lesz,és ha visszaléptetem egyben -1mm-ert akkor az nem 0.0000-lesz hanem 0.0088

Ez vajon miért lehet? Valami nincs jól beállítva ?
Remélem érthető a kérdés,rakok fel két képet a problémáról  

Az első:
elléptetem 0.01 el az 1mm-ert

http://www.imgserv.com/x7u" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/07/25/sYP0K.th.jpg" border=0>

Második:
visszalépek egyben -1mm-ert,természetesen itt fennmarad 0.0088
http://www.imgserv.com/x7x" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/07/25/u1EDw.th.jpg" border=0>

svager

Ja,ha egyben lépek 1mm-ert az 1.0000,és ha vissza 1-et az 0.0000 lesz,tehát csak a 0.01-es felbontásnál csinálja.
Én ezt nem értem [#wilting]

ANTAL GÁBOR

a motor tuningban mekkora  a step / unit ?  ( kerek szám ? )

svager

A vezérlő 6400-van állítva, 5mm menetemelkedésű az orsó, áttétel nincs,tehát 6400/5 = 1280 step/mm

Vagy nem?  

ANTAL GÁBOR

Én ott kereskednék . 0.01mm az 10u  amihez 12.8 step kell . De csak kerek stepet lehet léptetni  
 tehát az első az 13 step lesz   és aztán 12 és 13 között fog lépkedni . ( célszerűen törekedve a legkisebb hibára ) Amikorra lelépi az 1000u ont lesz egy kis maradó hiba

ANTAL GÁBOR

ha 1 mm er lépteted akkor lelép 1280 stepet és teljesíti az 1 mm -t . A baj forrása az hogy te 0.01 el akarod léptetni

svager

Értem  
Viszont ha a programban nem kerek érték van megadva,akkor az mindig hozzáadodik? Vagy nagyobb felbontásra kell állítani a vezérlőt?  
Nem mintha a gép tudná ezt a pontosságot csak kíváncsiságból kérdezem.

ANTAL GÁBOR

Balázsék szerintem az a taktikát követték hogy a legkisebb hibára törekedtek . A hiba szerintem  nem fog halmozódni .  Most 10u hoz 12.8 ( nem kerek step tartozik ) Ha a pl átállítanád a mikrostepet 5000 re akkor 1000 step lenne 1 mm  és 10 mikron  10 step lenne . Minden ( látszólagos ) baj megoldódik .

000000000

Sziasztok,

Úgy kell elképzelni a léptetés dolgot (ha mondjuk 2 dimenzióban dolgozunk csak), mint egy négyzetrácsos füzetet. A négyzetrácsok oldalainka távolsága az 1/steps per érték, vagyis ekkora egy lépés, ennél kisebb távolságot nem tud mozdulni a tengely, nem tud kisebbet lépni a motor. Szóval a gép kizárólag a rácspontokra tud rálépni, a rácspontok közé nem, mert a vezérlő nem tudja a rácspontok közé pozícionálni a gép tengelyét.
A hiba mindig max. fél rácspontnyi, mert a vezérlés mindig a programozott értékhez legközelebb eső pontra lép rá.
Vegyünk egy egyszerű példát, hogy a steps per érték 100, ezzel a legkisebb lépés 1/100=0.01
Ha mondjuk megpróbálod a 0.006 pozícióra mozgatni a gépet, akkor ez értelemszerűen nem fog menni. A 0.006-hoz a legközelebb eső pont a 0.01 amire a gép rá tud lépni a steps per felbontásból adódóan. Ha pedig mondjuk a 0.004 pontra irányítod a tengelyt, akkor a 0 a legközelebbi pont és oda fog lépni.
Az 1280 steps per értéknél a felbontás 0.00078125 egység, vagyis ekkora a képzeletbeli rácstávolság, ez pedig a 0.01 törszöröseivel gyakran nem találkozik...

istvan58

De Svager által tapasztalt eltérés több mint 10 szerese a felbontasnak ha jól értelmezem.

svager

Értem,csak az nem világos,hogy egy pl.1 millió soros kodnál ezek nem adódnak össze?

Pl: Adott egy pozíció ahova nem tud lépni,tehát fel vagy le kerekit.
Viszont a következő már kerek szám,így a fennmardó több vagy kevesebb értéknek valahol jelentkeznie kellene,és ez a program során akár több ezerszer is megisétlödhet.

Nem igazán értek ehhez,csak egy kicsit fura.

ANTAL GÁBOR

Én nem idegeskednék : mikrolépés 5000  és kész !  ( 10u = 10 step ) de ha még ez sem elég akkor 10.000. A javaslat szerint az elméleti pontosságod 1 step = 1 u .  Egy komoly többmillás mérőgépnél alkalmaznak ilyet ( gránit asztal , termosztált kalitka stb )

svager

Most megnyugtattál,nem hajkurászom a mikronokat. [#worship]

svejk

Nyugodj meg, ezekbe az anomáliákba minden kezdő gépépítő belefut.

Az építés, tesztelés időszakában látszólag jó megoldás Antal Gábor 5000-es mikrolépése, egészen addig amíg nem generálsz egy kört G1 lépésekből.
Itt a fordítottja fog fennállni a koordináták lesznek "csúnya" tört értékek és a géped csak "egész" tizedes törteket tud lépni.

Szerencsére az UCCNC-nél beállítható a tizedesértékek száma, ajánlott a gép felbontásához, a realitáshoz igazítani.