Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Szia!

Nagyon csini kis szerkezet! :)

Két dolgot állapítottam meg ezen kívül: az egyik, hogy végre egy gép, amin nem a régen elavult és bő két éve nem támogatott XP fut, hanem Win10. A másik pedig, hogy - szerintem - az alap telepítő csomagba lassan bele kéne már kerülnie egy szélesvásznú képkészletnek is, mert itt is randa a tojás alakú RESET gomb. :) Manapság egyre kevesebb a 4:3-as monitor. (Régebben minden új verziónál nekiálltam képernyőt reszelni, de meguntam. Most már nincs hozzá idegrendszerem, ezért csak a képméretet állítom át: így minden olyan alakú, amilyennek lennie kell, csak a kép jobb szélén van egy üres terület.)

ANTAL GÁBOR

Balázsék !  
 Ma a vásárban találkoztam Kolával és említettem a telefonon exponált index problémámat . Azt mondta hogy a Linuxcnc ben is volt hasonló esete de a jel invertálása megoldotta a problémát . Ez egy kicsit szöget ütött a fejemben . Nekem gyári az encoderem ami egy rövid pozítív négyszögjelet generál . A jól működő mágneses encoderem ( A hall típusa TLE4905) amikor észleli a mágneses mezőt akkor a kimenete logikai Low ra vált . Ezek ellentétei egymásnak... az UCCNC ben nincs ugye lehetőség az akív low kontra aktív high választására az indexnél ??

000000000

Szia Gábor,

Az index jelet kimértük tegnap amikor beszéltünk és 15usec a legrövidebb idő amikor még biztonsággal működik. Mindkét állapotot kimértük amikor a jel magasba megy és amikor alacsonyba azt is. 15usec volt mindkét mérésnél a minimum biztonságos érték.

Az UCCNC-ben azért nem lehet az aktív élet választani az index-hez, mert teljesen felesleges.
Annyi a lényeg, hogy minden ciklusban ugyanott legyen a jel, mindegy, hogy fel vagy lefutó élet detektálunk-e és hogy alacsony vagy magas a rövid része a ciklusnak, csak mindig ugyanazt az élet kell figyelni és az indexnek ugyanabban a szöghelyzetben kell lennie minden fordulaton.
Ez utóbbi azért lényeges, mert ha egy menetet több fogásból csinálsz, akkor a fogásoknak egymáshoz képest azonos szögben kell lennie, vagy pedig a köztük lévő eltolásnak annyinak kell lennie amit megadsz kódban. Más szóval az indexnek azonos szöghelyzetben kell mindig lennie minden fordulatnál ahhoz, hogy jó legyen a menet.

ANTAL GÁBOR

Nyomozom tovább . Ma egy másik ( ugyanolyan ) típusú encodert egy kis Dc motorral itthon az asztalomon meg fogok forgatni és megpróbálom kimérni ( szkóppal ) a jel szélességét .  Emlékeim szerint ( már néztem szkóppal ) nem differenciált impulzus , egyszerű mezei négyszög . A szkópom időalapja most 1ms/ cm en van ( nem állítottam el a korábbi mérés óta )  és ott láttam a jelet. Még ha csak 3 mm is volt a jelszélesség  akkor is 300us os volt az ideje  ( kézi forgatással ) .  A jel egy AM26LS32 vonalvevő kimenete .Elég rejtélyes .....

ANTAL GÁBOR

Köszi a telefonos supportért .. Szépen alakul az UCCNC -UC400 ETH val a szinkron menet ( TOS esztergán )  
Ment két levél , de a harmadikat már nem küldöm , hanem itt teszem fel hisz közérdekű :  
Az UCCNC -UC400 ETH  párosnál a general configban mekkora a biztonságosan beállítható legnagyobb kernel freki ?

kr97pwss2

A leválasztókártyában és a motormaghajtó bemenetén lévő optók a gyenge pontok, azoktól függ, hogy mekkora kernel frekvenciát kell alkalmazni. Tapasztalatom alapján a 400kHz-es step impulzusokat kevés motormeghajtó tudja fogadni, legalábbis a kommerszebb kínai, Leedshine típusok biztos, hogy nem működnek vele. Alaphelyzetben 100kHz-re van állítva, ez a legtöbb esetben elég szokott lenni. Aki viszont nagyszámú mikrolépést vagy nagy felbontású enkóderes szervót használ, ott meg kell nézni a motormeghajtó gépkönyvében, hogy mi a legkisebb impulzus illetve mi a max. frekvencia, amit még fogadni tud.
A step impulzusok minden kernel frekvencián 50%-os kitöltéssel adja ki az UC400ETH.
Leírom még 1x az egyes kernel frekvenciák impulzushosszait segítségképpen:
25kHz  20us
50kHz  10us
100kHz 5us
200kHz 2.5us
400kHz 1.25us

ANTAL GÁBOR

köszönöm a választ ... Ma délelőtt tovább nyüstöltem a szinkron menetet az UCCNC -UC400 eth as párossal . Sok érdekes tapasztalatom van . Küldöm magánlevélben .....

ANTAL GÁBOR

Balázsék ( és Béni ! ) segítségével gyönyörűen megy  hengeres éles menet gyártása Az UCCNC -UC400 ETH párossal .  ( 29 fokos fogásvétellel,   programozott menetkifutással )  
A folyamatot szépen megjeleníti a szerszámpálya , Svejk ötletét felhasználva megy az átmérős üzem és a DRO ban is átmérők jelennek meg .   Kijelenthető hogy  néhány trükk bevetésével  jól használható esztergályozásra az UCCNC program !!!!
Született egy " melléktermék " is . A Mach menet varázslójának felhasználásával ( belenyúlva a makróba ) kényelmesen generálom az UCCNC által igényelt G33 as kódot  fogásvétellel , menetkifutással )  

No megyek és most a kúpos menet kerül a terítékre ......

ANTAL GÁBOR

Jelentem : a kúpos menet is megy  ( fogásvételi szöggel , programozott kifutással  
NAGYON KLASSZ !!!

gaben

Szia Gábor,

én nem értek hozzá (remélem ez még változik), viszont nagyon érdekel a téma. És még egy ok, hogy az UCCNC mellett döntsek, ha arra kerül a sor.  
Képet vagy videót tudnál készíteni róla, persze ha lehetséges.

Előre is köszönöm, Gábor [#worship][#wave]

István83

Ez jó hír,így már én is átrakom az esztergámat  
cnc üzeműre.A sima átmérőnél egyedül már csak a
fordulatszám kompenzáció nem működik?De nem baj
az egyetemesen sincs.Majd még lehet lesz pár kérdésem.

ANTAL GÁBOR

Már ma is gondolkodtam a videón  de kevés időm lett volna hozzá . Holnap megpróbálok csinálni . Képet tudok majd feltenni . Korábban is ment már a kúpos menet ( UC100+ Mach ) de most áttértem az Uc400 ETH  ra . Az UCCNC   től is tartottam  korábban ( asztalon tesztelgettem ) de már nagyon tetszik .  Azt hiszem lassan eltávolodok a Mach  tól . Többen tudják hogy  nagy ipari  gépet CNC -sítettem ( TOS SV18  ) Korábban sem volt gondom ( nem lassult be a főorsó ! ) de a szinkron  szisztéma további biztonság .  Az Ethernetes rendszer is nagyon stabilan teljesít .  
Most már bele tudok fogni a soron következő munkámba (40 db vastagfalú 36mm  es csőre kell új  kúpos menetet vágni .A rudakat geotechnikai CPT szondázásnál használják és megsérültek .   Főleg külső menetet kell csinálni de 25% ban belsőt . Amikor írtam a külföldi gyártónak hogy nagy szükségem lenne egy precíz menet rajzra akkor egy kérdéssel válaszolt : miért nem dobjuk el a rudakat és veszünk náluk  újat  
(  Egy rúd : 24000 ft nak megfelelő euró )

gaben

Köszönöm ha megpróbálod. [#wave]

ANTAL GÁBOR

Feltettem néhány  ( hevenyészett ) fotót a CNC sített Tos ról a táramba  ( uccnc _TOS ). Folyik egy új keresztszán  kialakítása ( az lesz a végleges ! ) Most mivel nagyon érdekelt az UCCNC- UC400 ETH páros szinkron menet üzemben ezért az "ős keresztszán "  került vissza  . Tökéletesen működik csak nagyon lecsökkent az ágy fölött elforduló átmérőm  ( D max = 96mm ) . A mostani munkámhoz bőven elég ( 36 os vastagfalú csövekre kell kúpos menet )
A videóról sem felejtkeztem el csak "egy nyugdíjasnak semmire sincs ideje "

jani300

Üdv ! Köszönjük !
Rögtön kérdeznék is . A késkiemelő szánon az actuátor mi célt szolgál ?
Azt látom hogy az actuátor mozgása nagyságrenddel nagyobb mint a kis száné , de gondolom ez volt , készen ...
Talán a kúpos menetekhez ?
Nem olvastam végig rendesen a hozzászólást csak most , nem törlök bele már abba amit írtam , de érteni vélem már :)