Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

A felhasználói kézikönyv 42. oldalán van tárgyalva a G33.1 és G33.2 kód: http://www.cncdrive.com/UCCNC/UCCNC_hasznalati_utasitas.pdf" TARGET=_fnew>UCCNC_hasznalati_utasitas

000000000

Igen, mindegyik mozgásvezérlőnk UC100, UC300, UC400ETH tud szinkron menetet vágni. Ezt a funkciót tudják már vagy másfél éve egyébként.

Encodernek inkrementálisnak kell lennie. Kell egy A, B és Index csatorna. De az index csatorna lehet például egy különálló szenzor, pl.optokapu, ha az encoderen csak A, B csatornák vannak és index nincsen.

Néhány encoder: http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?categoryID=69" TARGET=_fnew>Encoderek

A tapasztalataink szerint egy 100PPR (400CPR) felbontású encoder bőven megfelel. Illetve a frekvencia határa a mozgásvezérlő max. kernel frekije/2. UC100 és UC300-nál 50 000Hz, UC400-nál 200 000Hz.

2dbfy8y

Köszi a gyors választ.
Akkor amint látom az az amt103 lenne ami jó lenne ide.

000000000

Szia,

Igen, az jó lehet, annak állítható a felbontása.
Vagy akár a nagyobb fix felbontásúak is a legtöbb esetben megfelelőek, mert menetet a legtöbb alkalmazás esetén nem vág/fúr az ember nagy főorsó fordulattal. A frekvenciakorlátot kell csak figyelembe venni és a max. főorsó fordulatot menet vágáskor/fúráskor kell ismerni és akkor meghatározható egyszerűen a max. encoder felbontás az adott alkalmazásra/gépre.

ANTAL GÁBOR

Balázs ! ha már linkelted az encodereket  
és bőven van köztük 500 as felbontású is akkor közkinccsé kellene tenni hogyan kell  beírni a spindle setupba a 500*4 = 2000 es számot  
( mert alapból most csak 1000 t  enged maximumként  
 Nálam megoldottuk a telefonos szupporttal de mások is bele fognak ütközni a problémába.  A legegyszerűbb lenne " központilag" ( egy új verzió közzétételével  )  megnövelni az értéket pl 2048 ra  mert bizisten még egyszer igen nehezen tudnám már átállítani ( vulgárisan fogalmazva : elfelejtettem a metodikát )  

Mindenkinek : természetesen bőven elegendő a 100 as encoder  de ha a főorsó nem forog
 " ezerrel " akkor nincs gond a finomabb felbontással sem  sőt lassú forgással készített nagy emelkedésű meneteknél ( Pl 4 menet / coll laposmenet ) még előnyösebb is  . ( én ipari 500 as encodert szereltem fel

frob

000000000

Szia Gábor,

Igen, a screenset-ben a max. érték ehhez a beállításhoz max. 1000 értékre van állítva. Majd ha lesz egy kis időm átfogom írni nagyobb értékre.

Egyébként az UCCNC-be épített képernyő szerkesztővel át tudja írni bárki, csak be kell lépni screen editor módba és a mezőt ki kell jelölni és a screen editor ablakban a max.value értékét nagyobbra kell venni és elmenteni a screenset fájlt.

ANTAL GÁBOR

"Egyébként az UCCNC-be épített képernyő szerkesztővel át tudja írni bárki, csak be kell lépni screen editor módba és a mezőt ki kell jelölni és a screen editor ablakban a max.value értékét nagyobbra kell venni és elmenteni a screenset fájlt."  
 No ez való a számítógép guruknak , kell oda még egyéb trükk ( folyamatosan nyomott shift vagy controll gomb stb ...) Mint írtam nálam  megy, de vakkantós pulikutya legyek ha vissza tudnám állítani például .
 Van a doksik között leírás a screen szerkesztés műhelytitkairól ???

000000000

Szia Gábor,

Nem műhelytitok, le van írva a dokumentációban.

ANTAL GÁBOR

Hacsak úgy nem ....[#vigyor4][#vigyor4]

2dbfy8y

Szia  Balázs.
Ez jó lehet főorsóra, ad index jelet is?
http://www.ermec.com/tekel/catalogo/TK70.pdf" TARGET=_fnew>enkóder

dezsoe

© ANTAL GÁBOR: "Balázs! szeretném ha az UCCNC alapból úgy állna föl hogy a szerszámpálya az XZ síkot mutassa ( mintha megnyomnám a harmadik ( ? ) kiskockát a bal oldalon .Mint levélben jeleztem szépen haladok egy degradált sreen nel amit az esztergához szeretnék használni . Jó lenne ha nem kellene a kockát megnyomni mert akkor azt a szerkesztett felületemről egyszerűen elhagynám"

Szia, Gábor!

Bármilyen gombot megnyomhatsz induláskor, ha az M99998.txt "konstruktor" makróba beírod, pl.:

exec.Callbutton(176); // Clear G54 offset

A gombok listája a doksi könyvtárban megtalálható. Így be tudsz állítani bármit előre, amire szükséged lehet, DE.

Az általad kért funkcióval az a baj, hogy hiába állítod be az alábbiak valamelyikét:

139 - Toolpathview45 - Sets the toolpath to a 45° look viewing mode.
140 - Toolpathviewright - Sets the toolpath to a right side look viewing mode.
141 - Toolpathviewleft - Sets the toolpath to a left side look viewing mode.
142 - Toolpathviewtop - Sets the toolpath to a top side look viewing mode.
143 - ToolpathviewISO - Sets the toolpath to Isometric viewing mode.

Amikor egy file betöltődik, akkor mindig a felülnézet (Toolpathviewtop) választódik ki. Próbáltam írni egy makrót, hogy a file nyitás után állítson nézetet betöltés után, de nem vált be:

exec.Callbutton(124); // File betöltés gomb
while(exec.IsMoving()){}; // Ez sajnos nem várja meg a betöltést
exec.Callbutton(143); // ISO nézet, próba képpen

Balázs: Esetleg beállítások közé egy olyan opció bekerülhetne-e, hogy betöltés után milyen nézet legyen? (Én pl. mindig ISO-t használok, de Gábornak egy az XZ kéne.)

ANTAL GÁBOR

Köszi !  Írtam magán levelet de legszívesebben élőszóban folytatnám

ium8w94xp

Jó hideg sör mellett :)

ANTAL GÁBOR

BALÁZSOK !!   A korábban jelzett mentési anomália mellé ma bejött egy újabb . A spidle setupban  korábban korrektül át lett állítva az encoder max CPR érték  ( Klincsik Balázs segített telefonon ) (Screen editor max value , apply )  Azután be lett írva a 2000 es szám .  ( szintén applay + save ) Szépen dolgozik mindaddig amig ki nem lépek a programból. Egy reboot után max value 1000 jön föl   ( és az index sem működik mint azt már jeleztem ) . Kezdhetem elölről ( screen editor ,max value átállítás , majd 2000 beírás , applay + save  )
Nézzétek már meg mert ma sikerrel elrontottam egy fontos menetet  ( a fene se gondolta hogy leellenőrizzem a 2000 et ( az indexet az minden bekapcs után apply- olom + save-elem ). Egy hasznom azért van   [#vigyor4][#vigyor4] szépen begyakoroltam már  a sreen editálást