Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Gábor,

A jelzett hibát, mármint, hogy az index nem müködik nálad induláskor már akkor megvizsgáltuk amikor jelezted, de nem tudtuk előidézni.
Mármint hogy az én gépemen is és Balázs gépén is müködik az index induláskor, azt az értéket veszi fel a mozgásvezérlőben ami be van állítva és indítja is a menet vágáskor a vágást.
A kódot megnézve se látunk rá okot, hogy az hogyan történhet hogy nálad nem veszi fel az értékét. Az is fura amit írtál, hogy amúgy meg látja az indexet a Diagnosztikán.
Szerintem mégegyszer elküldhetnéd e-mailben, hogy pontosan hogyan történik, mert lehet én értettem valamit félre, de ahogy elmondtad, hogy hogyan van a hiba, a kép nekem nem áll össze teljesen.

A képernyő szett problémát meg nem értem, a képernyő nem menti el, nem írja felül csak úgy saját magát.
Nem értem, hogyan tudna "emlékezni" a régi 1000 max. értékre, ha egyszer átírtad és utána már nem írtad vissza 1000-re.
Hacsak nem eleve el sem menti a fájlba, de akkor meg nem a reboot okozna problémát, hanem minden UCCNC indításkor a régi max. érték lenne.

ANTAL GÁBOR

Ok küldöm maiban   5 perc és ott lesz ...

kr97pwss2

Szia Gábor megnéztem a Profil fájlodat, és nálam működik egyből (feltéve, hogy ez a beállítás kell neked: Index 2 port 11 pin / EncoderA 2 port 10 pin / EncoderB 2 port 12 pin) Amit küldtél profilt legalábbis ezek vannak beállítva, és ezekkel működik. Ha átállítom más értékre és elmentem, akkor a következő indulásnál azokkal indul.  
Az nem lehet, hogy amit betöltesz és szerkesztesz profilt, majd elmentesz, az UCCNC indításakor nem azzal a profillal indítod?

ANTAL GÁBOR

Pont erre gyanakszom ...De én nem szerkesztem az UCCNC n kívül a  profil filét  . Én megnyitottam anno az UCCNC t és beconfiguráltam a dolgokat  majd szabályosan kiléptem . Minden korrektül lementődik . A profilban én is látom  ( F3 al ) hogy mik vannak  ott  Az index úgy van ahogy írod .
 DE  g0x10z20  
     G33........  + ciklus start után elmegy x10 z 20 ba és szépen vár...  
Ha ciklus stop után  a spindle setupba nyomok egy applay + save t akkor rewind és DRO = 0 után elindul és órákon keresztül szépen dolgozik . Ha kilépek és újra be, akkor ugyanaz kezdődik elölröl   .  Nem tölti be,  vagy nem azt tölti be amit elvárnék . A Mach nál úgy rémlik hogy felugrik egy ablak hogy most elmenti a dolgokat . Nálam az UCCNC ( emlékeim szerint )csak azt kérdezi meg angolul hogy ki akarok valóban lépni ?   Nekem ez természetes hisz a spindle nél nyomtam save t tehát minek azt mégegyszer menteni ???

ANTAL GÁBOR

Annyit még kiegészítésképp hogy a tengely adatok ,sebességek ,gyorsítások , hot key ek stb azok mindig szépen betöltődnek ott semmi anomáliát nem találtam,egyedül a spindle index dolgánál fordul elő a jelzett hiba

ANTAL GÁBOR

Nagyon gondosan átnéztem mindent és ma is ugyanaz a hibám : nem érzékeli az indexet a bootolás után csak akkor ha applay + save gombot nyomok a spindle nél .. De eszembe jutott egy lehetséges ok   ( minthogy tegnap írtam hogy a többi configot szépen betölti ) Tehát : nálam az encoder és vele az index is a KETTES !!!portra van configurálva . A fordulatszámot ( ha az egy határérték fölötti ) azt szépen kijelzi . De mint írtam a G33 elérésekor vár vár és vár .  ( Gyanús nekem ez e kettes port ... )    Levideóztam az egész problémát majd átküldöm .......

000000000

Szia Gábor,

Ahogy P.Balázs írta a #3128 válaszában a te beállításoddal is kipróbáltuk, amiben az index a port#2 pin#11-en van. Nálunk ezzel is jól működik.
Egy ötletünk van még, hogy mi lehet, viszont tesztelni nem tudjuk, mivel nálunk most is jól működik, de fogunk csinálni neked egy teszt verziót hamarosan, amit tesztelned kellene és amiből kiderül majd, hogy jól gondoljuk-e a probléma okát.

ANTAL GÁBOR

No ez már komoly előrelépés ...  Azt már korábban jeleztem hogy a diagnosztika ablakban a Sync thread led ilyenkor piros  ( remélem fejből jól írom  mostanában nem néztem )

ANTAL GÁBOR

Balázsok !   Dezsoe kolléga tanácsára felraktam a legújabb verziót ( 20 as ) Azzal megszűnt az index problémám.   Amikor előálltam akkor jeleztem hogy nálam egy régebbi verzió fut. SŐT : hogy ezt ki is hangsúlyozzam elküldtem az "About" fényképet ahol a licensz,  verzió stb kristálytisztán látszik  . Megspórolhattunk volna pár órát ha legalább ti regisztrálnátok ,hogy  egy egy verzióváltásnál mi került javításra  ( mert kristálytisztán látszik hogy a 16 os verzióban volt valami mentési anomália a 20 as pedig már OK )    
 Most nekilátok a másik ( mailben  leírt eset tesztelésének )  

DEZSOE nek köszönet a supportért !!

ANTAL GÁBOR

Zajlik az életem :   Visszajött az index problémám. Gépészeti okokból fizikailag megváltoztattam az encoder forgásirányát ( Szíjhajtású az encoder és a TOS nál csak egy mechanikus kapcsolót kell átváltanom hozzá )   Így sokkal eronómikusabb a gépem mert a CNC ről nagyon könnyű visszatérni akár a vonóorsós előtolású  hagyományos gépre  

Természetesen az encoder directiont is reverzáltam ( Most van pipa ) . És ezzel beütött a mennykő : nem működik csak ha az UCCNC meghívása után spindle setup applay + save t nyomok .. Pont az mint ami régen volt

Csináltam egy cselt : elmentettem a mai friss pro filét ( megnéztem a reverzácio OK ) és újratelepítés után ( 20 as verzió ) kicseréltem a gyárival    ( mert tegnap is valami hasonlót csináltam és akkor megjavult )  Semmi eredmény ...... Jöhetne az a teszt program hogy megtaláljuk a hiba okát  

ANTAL GÁBOR

KOLOMBUSZ TOJÁSA!!!!!!   ( megtaláltam a hibát)  
  Nem menti el a encoder rev értéket ( a pipa kijön a képernyőn ha korábban úgy volt elmentve de az  csak egy VIRUÁLIS pipa . Valójában olyan mintha ott sem lenne ! Vagyis ha mechanikusan úgy kapcsolom a szíjhatású encodert hogy az jó legyen ( megfeleljen a pipamentes állapotnak ) akkor minden OK az Uccnc meghívása után mehet a menet. De ha az encodert úgy forgatom hogy a  reverzált kelljen hozzá akkor nem megy csak ha applay + save  ( és utána a kilépésig minden OK ) Aztán ha ujraindítom akkor jól átver a VIRUÁLIS pipa  
  A legegyszerűbb javítási metodika :   megcserélem fizikailag az A B jeleket a fordított  forgású encódernél aztán   pipa nélkül  jó lesz  
[#worship][#worship]

000000000

Gábor,

Ahogy telefonon tegnap elmondtam neked, az encoder hibát nem javítottuk a 20-as végű verzióban, mivel akkor még nem is tudtunk a hibáról. Az, hogy megjavult nálad ezzel a verzióval az csak véletlen, de ezt részletesen elmagyaráztam tegnap a hiba okával együtt.
Ahogy mondtam telefonon rájöttünk, hogy mi okozhatja a problémát, hogy miért nem tölti bele a mozgásvezérlőbe a gépeden az encoder adatokat. A hibát javítottuk, de máson is dolgozunk jelenleg, szóval egy kis türelmedet kérném, a következő kiadásban a hiba javítva lesz, addig sajnos kénytelen leszen Apply settings-et nyomni szoftver indulás után.

ANTAL GÁBOR

Balázs !  Csak egy probléma van : ( és mint említettem akár tudok is vele élni vagy veszem a forrasztópákát és kiküszöbölöm ). Szóval betölt ő mindent csak a reverse encoder  parancsot ( pipát )  nem . Az hogy tegnap jó volt az annak volt köszönhető, hogy véletlenül a szokásossal ellentétesen forgattam az encodert . Mint írtam ez a TOS nál nagyon egyszerűen megoldható  (konkrétan a TOSnál egy kar  egy   korábbi műveletből az úgy maradt )és az új   verzió ( a 20 as ) alapból pipa nélkül indult el .  
Direkt visszakerestem a nektek elküldött pro filét . Nos ott is ( és gyakorlatilag mindig a reverse encodert szerettem volna ( ezek szerint sikertelenül ) használni .  Amit tegnap beszéltünk annak kb a felét voltam képes felfogni  ( és erre még büszke is vagyok ! ) de mára megállapítható hogy gyakorlatilag   egy apró problémával állunk szemben  és tudok várni

ANTAL GÁBOR

Elhamarkodtam a forrasztópákás javítás gondolatát ( a lustaság győzött szerencsére ). Az irányt gondolom egy szoftweres quadratúra dekóder állítja elő. Cserélgethetem én a bemeneteket . A forgásirány adja a dir jelet... A jelet kellene negálnom de azt csak a fejlesztők képesek megváltoztatni    

kr97pwss2

Ha megcseréled az A/B jelet, akkor megfordul az irány (a program is ezt csinálja, ha kipipálod a "Reverse enc. dir.", csak szoftveresen cseréli fel a két pin számát belül)