Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

istvan58

Elvégeztem egy kísárletett UCCNC vs Mach3 , mindkető cask demóban :

Step /unit 1280 (mint svager-nál)

Léptem 100 at 0,01mm rel :

Eredmény:

UCCNC 1.0156
Mach3 1.0000

Mach3 nál voltak köztes eltérések de minden ötödik lépésnél ok  volt, vagyis 0,1000 ...0,1500.....0,2000....0,2500....stb.

istvan58

továbbléptem, UCCNC 200 lépésnél 2,0313

istvan58

Vagyis az UCCNC nem kerekít szerintem.

svejk

Hmmm.. eltűnt a hozzászólásom....

svejk

Szóval valami bug kerülhetett a JOG egyes léptetésbe.

Ha az egész progi hibás lenne majdcsak feltűnt volna már valakinek.

istvan58

Lehet mert nem észleltem hibát progi futás közben, csak most svager irására reagálva próbáltam. Amugy érdekes hogy neki a 100 lépés 0,01mm enként 1,0088 nekem meg 1,0156. Töbször is próbáltam.

Béni

Pár tesztet én is végeztem. Igaz, félreértettem a problémát. A teszteket régebbi és a legújabb UCCNC-vel és UC300-al csináltam.
Nálam semmi hiba nem jelentkezett, de én programmal teszteltem, nem JOG nyomogatással. :)
(Ez volt a félreértés.)

G90 F500
G0 X0Y0
G91
M98 P100 L1000
G90
M30
O100
G1 X0.01 Y-0.01
M99

000000000

Sziasztok,

Nem értettem eredetileg jól a problémát, mert egyáltalán nem volt szó joggolásról a probléma felvetésében.
A step jog, vagyis amikor a jog step módban van az úgy működik, hogy minden jog gomb nyomásra a kívánt értéket lépteti le a vezérlés az aktuális koordinátától számítva.  
Minden egyes gomb nyomáskor a program lekérdezi az aktuális koordinátát és hozzáadja a kívánt lépshosszt és abba a pozícióba küldi el a tengelyt. Ha az 1/steps per értéknek nem többszöröse a lépéshossz, akkor amikor nincs közös többszörös akkor nem tud a végpontra pontosan lépni a tengely. Például ha az 1/steps per értéke 0.011 és a step jog érték 0.1, és mondjuk 0-ról indulunk, akkor az első lépéskor a 0.011 értékre tud lépni. A második gomb nyomáskor a tengely koodináta 0.011, ehhez fog hozzá léptetni 0.01 távolságot, ami 0.022 lesz, mert a 0.021 sem esik rá a rácspontra ahova lépni tud a tengely a felbontásból adódóan.
Szóval ez jelenleg így működik. Persze meg lehetne csinálni biztosan jobban is, például hogy külön tartsa nyilván ha step jogolás volt és az utolsó kívánt step jog koordinátához adja hozzá, de első végiggondolásra nem tűnik egyszerűnek a megoldás, habár nem lehetetlen az biztos...

istvan58

én ezt azért nem észleltem mert nekem 1000 step/unit van beállitva. 5mm az emelkedés és 25 mikrólépés a vezérlőben. Igy az elméleti felbontás 0,001mm.  

De meg mindég inkább a Mach-ot hsználom.

Ami nekem hiányzik az UCCNC-ből az hogy a diagnostic ablakban a "Job properties"-ben lássam a 4. tengely mozgáskorlátait. Ne csak progi futás közben derüljön ki hogy limiten kivül vagyok.

svejk

Hmmm.. MPG üzemben is így összadódhat?

kr97pwss2

A hiba a sima billenytűs jogolást érinti csak lépés (step) üzemmódban. MPG-nél jól működik.
A javításon már dolgozunk.

hyuekyh7a

Ma én is elindítottam az UCCNC progit a 400 eth val.
Nekem az tünt fel ha billentyűzettel küldöm a tengelyeket X Y indul - megáll amint elengedem a billentyűzetet, de a Z az tovább megy az elengedés után 2-3 mp et.
Ezt mindkét irányba fel is le is. A step/unit X Y 133 a Z 2400. Ez mitől lehet?

hyuekyh7a

Az lemaradt, hogy csak ha felveszem 100% ra a jog sebességet, he lejebb veszem kb.70% alá akkor már megáll rögtön amint elengedem a gombot legalább is ha túl megy nem nagyon észrevehető.

kr97pwss2

És milyen gyorsítás van a Z-re beállítva? Mert ha túl kicsi, akkor esetleg lehet, hogy több ideig tart lelassítania.

000000000

Az Fact DRO ami az előtolást jelzi az hogyan változik amikor elengeded a jog billentyűt?
Azonnal elkezd csökkenni?
Ha igen akkor az van amit Balázs írt, hogy kicsi a gyorsítás paramétered és nagy a Z végsebesség, ezért ha nyomod egy ideig a gombot akkor a Z felgyorsít nagy sebességre, amikor elengeded akkor pedig a nagy sebességről az alacsony lassítási beállítással sokáig tart neki megállni.
Mennyik a sebesség (Velocity) és a gyorsítás (Acceleration) paramétereid értékei a Z tengelyen?