Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Átviszem az esztergályos topikba a választ mert megorrolnak rám ...

ANTAL GÁBOR

Ide írom de nem Balázséknak címzem ( mert dolgozzanak csak a fontos dolgokon )  
Szóval magánban keresek egy olyan kollégát aki némi jártasságra tett már szert az UCCNC screen szerkesztésében .Egy kis méretű monitort szeretnék az eszterga mellé tenni amin egy nagyon degradált screen futna   2 db DRO . programsor , pálya ,Strue, F true . Aktív gombok nem kellenek mert nem lesz egér . ( viszont a szánszekrényen van egy 10 gombos bill emulátor . )A  Pc mellett megmaradna a főmonitor , klaviatúra , egér . Ha onnan ellépek akkor az egérrel bekapcsolnám a " munkahelyi" screen t . Vagy veszek még egy videó kártyát vagy egy monitorátkapcsolót vetnék be .

ANTAL GÁBOR

Feltettem a táramba egy menetvágós videót . ( UCCNC menet video ). Felhatalmazok egy számítógépes gurut hogy konvertálja át egy  mindenki által könnyen látható ( kisebb) formátumra . ( tegnap  Szénási Józsi felajánlotta de nem tudom mikor fogja látni )  Most kb 36 mega és mp4 es. Majd csinálok vasba is ( kúpos ) menetet de most gyorsan akartam megmutatni az UCCNC -UC400ETH-TOS hármast . Korábban jeleztem hogy ez az "Ős" keresztszánom. Folyik az új építése is.....

Sz.József

Szia!
Úgy gondolom ezt nem kell konvertálni sehová...
Az mp4 szerintem mindenki számára "emészthető".
Rákattintva a fájlra, nálam gond nélkül megtekinthető a videó...
Kössz a közzétételt.

ANTAL GÁBOR

MOST látom : ( és fontos !! )  Minthogy a videó létrehozása volt a cél ,annak készítésénél egy korábban írt menetvágó programot vettem elő . Az még a szinkron menet elötti korszak G kód generálási szisztémájával készült ( Persze G32>G33, F >K konverzióval ) . Nos annál a fogásvétel is szinkronozott ( G33) .  Ezt a metodikát TILOS az UCCNC szinkron üzeménél használni mert  a menetprofilnál egy szisztematikus hiba képződik  ( Ott a fogásvételt G1 el kell megírni ! )   Ha valaki a futó G kódsort is elemzi a videón.....

000000000

Sziasztok,

Gábor, jó lett a kúpos menet videó, köszönjük. :)

A G33 szinkron menet fogásvétel/bevezetéssel kapcsolatban gondoltam leírom, hogy miért írtad, hogy tilos G33-al fogásvételt programozni, mert szerintem sokaknak nem világos az oka.
Egyébként nem tilos, csak van egy trükkje, hogy hogyan kell, de leírom alább a részleteket:

A probléma abból adódik, hogy az UCCNC képes az egymás utáni meneteket összefűzni, vagyis ha két vagy több G33 (szinkron menet) van egymás után, akkor azokat a meneteket folytatólagosan vágja.
Ez azért jó, mert ha nem így csinálná, hanem ha rászinkronizálna az Index jelre minden egyes menetnél, akkor a két menet közt leszúrná, levágná az anyagot, pedig valószínűleg a felhasználó folytonos meneteket szeretett volna, ezért programozta közvetlen egymás után őket a g-kódban.
Ebből viszont az is adódik, hogy ha egy menet több fogásból van elkészítve és a bevezető szakasz az X tengely mentén vagy szögben szintén egy G33 menet, akkor a fő menet indulási szöge folyamatosan változni fog, el fog tolódni.
Így pedig a kés a menet oldalát egyre jobban le fogja nyomni, egy fűrészfogszerű menet fog képződni.
A gond tehát akkor van, ha a kiállás pozíciója konstans, vagyis ha a keresztszán mindig azonos X pozícióra áll ki a fogások közt.
Ilyenkor az történik, hogy az egyes fogások értelemszerűen egyre mélyebbek és így az X kiállási/induló pozícióból a menet aktuális aljáig egyre hosszabb az út, emiatt a főorsó egyre nagyobb szöget fordul el mire a kés eléri a menetárok aktuális alj pozícióját és elindulhat a fő menet vágása.

A megoldás a problémára, hogy a kiállásnál nem adott fix pozícióra kell kiállni, hanem inkrementálisan adott értékkel kell eltávolodni X irányba az menetárok aktuális aljától.  
Így a távolság a következő fogásnál a menetárok aktuális aljához mérve mindig azonos lesz és így lehet nyugodtan programozni G33-as bevezető mozgásokat, mert a fogások kezdő szöge nem fog változni.
Egyébként a G76 komplex menetvágó kódunk is így működik.

Egy kis videó arról amikor két szomszédos G33-at összeszinkronizál az UCCNC:

https://www.youtube.com/watch?v=kUwmSwNs8Tg" TARGET=_fnew>UCCNC szinkron menetek

ium8w94xp

Még jó, hogy a menetet menetvágóval készítem és nem géppel, mivel nem vagyok esztergás. Különben ezt most értenem kellett volna :D

ium8w94xp

De a videó az tetszik, ha csigát akarok majd rajzolni a fakanálra :D

000000000

Szögben (kúpos), ill. akár a kereszt tengely mentén is tud menetet vágni, szóval akár csigát is tudsz vele rajzolni. :)

frob

Folyamatos menetemelkedést is tud?
Nem mintha a közeljövőben szükségem lenne rá :) csak kérdezem,mert lenne ötlet mire lenne jó...

000000000

Szia,

Mit értesz a folyamatos menetemelkedés alatt?

000000000

Amit tud, hogy vezéreletlen főorsóval. Értsd úgy, hogy a főorsó hajtva van mondjuk egy frekiváltóval vagy csak rá van kötve egy tápra vagy 230/400V-ra, nincsen pozíció szabályozva, csak egyszerűen forog.
A főorsón van egy jeladó, egy inkrementális encoder, ami be van kötve a mozgásvezérlőben és a progi folyamatosan méri, számolja és állítja az előtolásokat a tengelyeken úgy, hogy a G33 vagy G76-al programozott legyen a menetemelkedés.
A G33.1/G33.2 szinkron menet fúrás is ugyanígy működik annyi különbséggel, hogy ott egy tengely (Z) mentén van a mozgás, egy furatba készül a menet menetfúróval, általában marógéppel és nem esztergán.

000000000

Még annyi lemaradt, hogy nem gond neki, ha a főorsó belassul vagy felgyorsul, mert mondjuk fullad a motor amikor a kés anyagot ér, akkor is folyamatosan kompenzálja az előtolásokat és a menet így is megfelelő menetemelkedésű marad.

KoLa

Azért, gondolom az esztergán is működik a g33.1 mivel ott legalább annyiszor szeretnénk használni ezt a kódot mint, marógépen!
Mi a g33.1 leírása?
A g33.2 miben különbözik?

2dbfy8y

És akkor egy hülye kérdést is feltennék Balázs.
Ezt az uc100-al is lehet ugyanígy használni?
És pontosan milyen inkrementális enkóder kellene hozzá, esetleg egy linket kérhetek?