Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

istvan58

de mivel a soft limitet be lehet állitani minden tengelyre akkor ez az info meg kell hogy legyen nem?

svejk

Ilyenkor úgy tudok örülni! :)
Hihetetlen a már több éve tartó lendületetek. [#eljen]

Közben megküldték a pár napja említett 14 MB-os G-kódot, itthon  egy asztali Dual-Core, E5300-as 2,6 GHz-es procival, 2 GB RAM, GeForce 7300GT-vel, XP alatt szalad rendesen.
Tehát a vassal nem lehet spórolni.

xabi

Szia,

Most veszem észre hogy már 1.2016 verzió van. Régebben volt egy követhető változás-javítás lista, most miért nincsen ?
Az a baj hogy nincsen kedvem állandóan installálni, illetve hiába a szuper "screen editor" ha az új verziónál mindig újból kell a képernyőt szerkeszteni (2 megoldást látok 1.) új verzió installáláskor összefésüli az *.ssf fájlt, vagy ha látom a changelog-ba hogy nem tettél be új pl. menüpontot akkor jó a régi *.ssf fájl is.)

000000000

Sziasztok,

Istvan58: A softlimit-nek nem kell előre ismernie a betöltött G-kód pozíció korlátait.
A softlimit működése, hogy a beállított korlátokon mozgás közben megáll, ezt menet közben, program futtatás közben is folyamatosan figyeli.
A másik dolog, hogy XYZ tengelynél előre kalkulálja a g-kód feldolgozásnál a határokat és ha kívül esik, akkor el sem engedi indítani a g-kód programot. Úgy emlékszem az ABC-nél ezt nem számolja ki előre, csak az első dolog amit írtam az működik ezeken a tengelyeken, vagyis menet közben figyeli hogy határra futott-e a tengely. Legalábbis úgy emlékszem így működik, de majd megnézem, mert nem 100% hogy jól emlékszem.

Svejk: Köszi.:) A lendület azért tart, mert szeretjük csinálni, a hibákat pedig nem szeretjük, nem tűrjük. :)
És igen, a gép konfig amit írsz azon kell, hogy gond nélkül menjen, nekem is hasonló Geforce vidcsi kártyám van, nem mai darab, de azért ez még ma is elég jó kis kártyának számít. Ahogy írtam, a másik konfignál amit írtál, hogy lassúskodik szerintem a videókártya lehet gyengécske.

Xabi: Bármilyen interface dolgot mint például a képernyőkészlet függvényei csak maximum a nagy (major) verziószám változásánál csinálunk. Nagy verziószámból eddig 3 volt: 1.0, 1.1 és 1.2.
A kisebb számok változásánál nem változtatunk semmi olyat ami miatt nem maradna kompatibilis az azonos major verziójú kiadásokkal.
Szóval nyugodtan frissíthetsz egy 1.2xxx -ről egy 1.2yyy verzióra.
A változásokról a Change log lista egyelőre nincsen összegyűjtve az 1.2 verzióhoz. Az infók megvannak, csak össze kellene írni egy listába.

gvox

Üdvözöllek!
Segítséget kérnék fortuna dc servo beállításához
Motor 180V /4200ford  (1kW)
DG4S-160-35 vezérlő
Tápfesz 160V a vezérlő miatt, itt a motor még 3700- at forogna de a vezérlő 3200- nál leold,
ez 75%-os PWM nél van. Hogyan növelhető a pwm?

vezérlő beállítása
lépés sokszorozó 1, max hiba 20000, PWM 512,Imax 35, Ap 105, Ad 6425, Ai 8, Li 1440, mintavétel 2
servohiba 0
Előre is köszönöm

gvox

Bocsi lemaradt 100-as encoder +index

istvan58

azért jó lenne a többi tengelyre is ezt beletenni....sokan használnak több mimnt 3 tengelyt szerintem.

svejk

Van itt olyan fórumtársunk aki UCCNC progit használ relif marásra?

A Constant Velocity mode beállításaiban kérnék egy kis segítséget, támpontot.

svejk

Tudom volt már erről itt szó, de hirtelen nem találom a topicban.

000000000

Szia,

A legfőbb paraméterek a Constant velocity módnál:

- Linear error: Ez a max. hiba amennyivel a programozott pályától eltérhet a mozgás.
-Linear addition length: Ennél hosszabb szakaszokat ne fűzzön össze a mozgás során, hanem külön kezelje ha egy szakasz hosszabb ennél.
- Linear Unify length: Egy kalkulációs ciklusban ennyi össz hosszúságot fűzhet össze, ha ezt eléri, túlhaladná akkor ne nézzen tovább előre, hanem kezelje külön kalkulációnak a következő szakaszokat.
-Corner error: Max. megengedett pozíció hiba a sarkokon.
- Stop at angle degrees: A pályán a szakaszoknak ha ennél nagyobb a kapcsolódási szöge, akkor ott exact stop módot alkalmazzon.
- Look ahead lines: Hány g-kód sort nézzen előre a kódban.

Relief marásnál általában pár tized lehet a Linear error és a corner error és ha széltében pásztázva megy olyan a kód, akkor én a Linear unify és addition length-et nagyra állítanám, akár akkorára mint a pásztázás teljes szélessége, mert akkor akár egy előrenézési ciklussal lassítás nélkül végig tud akár futni a soron -> gyors lesz a végrehajtás.

svejk

Ezeket olvastam a felhasználói könyvben is.
Ezek már durva állítása is alig hozott olyan eredményt amit vártam volna.

A "Stop at angle degress > (érték fokban)",  ezt nem igazán tudom értelmezni.
Itt szerintem a kacsacsőr fordítva van.

Ha egyáltalán nem szeretném ezt a funkciót használni azaz kerekedjen ami akar, csak ne legyen exact stop, akkor mennyit írjak be? 180-at? 360-at? esetleg 0-át?

Egy egyszerű eset:

G0 X0 Z0
G1 X30 F1500
G1 Z-5
G1 X40
G1 Z0  
G1 X50
M30

A fenti esetben ha 91 fokot adok meg akkor biztos nem fog egyik tengely sem exact stoppal megállni hanem szépen lekerekíti a sarkot?

svejk

Most levettem a gyorsulást az X és Z tengelynél 10 mm/s2-re így jól látható a tényleges mozgás a Toolpath ablakban demo módban is.  

Elkezdek játszani vele, hogy megérthessem pontosan a beállítások mikéntjét.

svejk

Oké, lassan felfogom.

Módosítottam a kis progin, hogy jobban látható legyen.
A gyorsulás az x és z tengelyeknél továbbra is 10 mm/s2

G0 X0 Z0
G1 X10 F1500
G1 Z-5
G1 X20
G1 Z0  
G1 X30
G0 Z5
G0 X0  
G0 Z0
M30

Ilyen kis gyorsulásoknál jól látható a toolpath-ban a működés. (persze megfelelő nézetre kapcsolva)

Tehát a fenti kódnál:
-  ha a stop at angle értéke 89 vagy kisebb akkor a linear és corner errornál bármekkora érték lehet, úgy is exact stop lesz és nem kerekíti  a sarkot.

- ha a stop at angle értéke 91 vagy nagyobb akkor a corner error értékével kerekíti a sarkokat, de a linear error továbbra is bármilyen érték lehet.

Most ezt megemésztem aztán majd visszatérünk a linear errorra és a a két hosszúsági értékre.

Mondjuk jó lenne ezt a fenti logikai kapcsolatokat a manualban is olvasni, és akkor nem csak vaktában kellene állítgatni.

svejk

A probléma az, hogy reliefnél előfordulnak meredek és lankás lejtők, de akár a 90 fokos törések is, bár ezeket a mostanában terjedő kúpos egyélű marókkal egyébként sem lehet elkészíteni.

Úgy látom ez a relief marás még több odafigyelést igényel mint a pontos munkadarab készítés, ha a lehető leghűebben akarjuk a domborművet elkészíteni.

000000000

Amit írsz az derék szögű csatlakozásokra igaz.

Az adatlapban le van rajzolva, hogy a linear error hogyan működik, légyszi nézd meg a rajzot és szerintem rögtön megérded.

A relief készítés kompromisszumos munka, sebesség vs. részletgazdagság, mivel a fizikát áthágni nem tudod, csak optimumot ill. a neked megfelelő kompromisszumot tudod meghozni.