Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCCNC vezérlő program

Indította gaben, 2024 április 09, 16:54

Előző téma - Következő téma

Szabó Zoltán

A Balázst ismerem személyesen teljes mértékben bízom a csapatuk tudásában.

frob

CNCdrive , levél még nem érkezett vissza tőled, remélem nem veszett el menet közben valahol?!

Más, a programotokról némi oktatást vállaltok e?
Természetesen nem ingyenesen gondoltam, csak hamarabb haladnék, ha egy ilyen lehetőséget tudnék használni...

svejk

P4, 2,6 GHz, 2 MB RAM, UCCNC, UC400ETH.

14 MB-os, kb. 800 ezer soros G-kód úgy megfogja a gépet, hogy JOG mozgatás billentyűzetről, darabos, CTRL-ALT-DEL-el a feladatkezelőt elő sem tudtam hívni.

Ugyanezen gép Mach3-UC400ETH párossal fél perc betöltés után normálisan viselkedik, a G kód futtatása altt 10-15% a proci terhelés.

Itt mi lehet a bibi?

000000000

Sziasztok,

Svejk: A videó kártya ami a gépben van, mik a paraméterei? Videó kártya driver fel van-e telepítve? Az OpenGL nagyon tud zabálni, ha nincs fent a driver, ha fent van akkor viszont alig eszik procit. Persze az is lehet, hogy gyenge a videó kártya, kicsi a VRAM. A Flashplayer-nek(Mach3) nem nagyon számít, hogy fent van-e a videókártya driver, viszont alapból mindig közepesen terheli a procit.
A kódot is átküldhetnéd e-mailben és akkor megnézem az én gépemen mit csinál UC400ETH-val.

Frob: Oktatást nem tudunk vállalni, egyikünknek sincsen tanári diplomája. A levelet megnézem holnap, szerintem elküldem, de holnap elküldöm majd mégegyszer mert ezek szerint nem kaptad meg.

Szabó Zoltán: Az UC400ETH és UC300 közötti különbség egyrészt az I/O-k száma, másrészt az UC300 USB porton keresztül csatlakozik a PC-hez az UC400ETH pedig Etherneten. Tanfolyamot nem csinálunk, nincsen hozzá végzettségünk.

svejk

Alaplapi, gondolom valami intel 945.
régi HP-Compaq gép.  
Driver biztos fent van, mert különben nem engedné a felbontást sem felnyomni.

Tehát akkor csak kell az erőgép az UCCNC-hez is.
Ha nem is alaplap de komoly videokártya.  
Komoly video kártya meg nem megy a régebbi alaplapokkal.  
22-es csapdája. :)

000000000

Nem, erőgép nem kell, de jó videókártya javasolt.
Például az én gépen 2.8GHz-es dual core-os, nem mai darab, valami régi legalább 8-10 éves HP torony gép. A videókártya már nem a gyári, hanem egy 256MB VRAM-os Geforce, ez se mai darab, de jóval újabb mint a PC többi része.
Ezen a gépen bármilyen g-kódot töltök be futtatás közben is 0% a proci terhelés, néha bevillan 1%-ra. :)
A régi Flash-es verzióval ugyanezzel a géppel futtatásnál 10-12%-ot zabált.

Szóval a videókártya jobban számít az OpenGL-nek, mint maga a PC és a proci, főleg úgy, hogy amit lehet azt mindent framepufferekben tárolunk és ott hajtjuk végre rajta az utasításokat is amit csak lehet, így a GPU-t terheli, nem a CPU-t. Persze ha kicsi a videó memória vagy gyenge a GPU, akkor a procinak kell végrehajtania a videókártya feladatait, ami miatt állandóan másolnia kell a VRAM-ból a RAM-ba és vissza ami nagyon tudja terhelni a CPU-t és a RAM-ot.  

000000000

Hát ja, a régi alaplapokon még általában AGP port van, az új videókártyákon pedig PCI-e.
Persze használtan beszerezhető innen onnan régi AGP-s kártya, erőgép nem kell, 256MByte a tesztek szerint bőven megteszi. A mai új videókártyák meg már bőven 1GB felett mozognak. :)

svejk

Én eddig ilyen 2GHz körüli régi gépekkel dolgoztam, nem láttam még igényét az egyébként Mach3 által ajánlott külön videokártyának sem.
Igaz én eddig inkább fémipari gépek közt botorkáltam, nem voltak ilyen bazi nagy kódjaim.

De akkor ezt tudomásul vettem.

A múltkor az asztali gépen futtattam demo módban az az új UCCNC-t, meg is jegyeztem, hogy mennyivel gyorsabb a DRO-ja.

De ezek után félve rakjam fel a CNC gépemet vezérlő G620-as DELL-re az új UCCNC-t?

000000000

Próbáltam a képernyő frissítést úgy beállítani az új verzióban, hogy nagyjából ugyanannyi procit használjon az "átlag gépen" mint a Flash-es verzió.
Az újabb gépeken pedig sokkal kevesebbet, viszont a nagyon régi videókártyákkal ahogy írtam lehet gond, mert ha kb. 50MB--nál kisebb a VRAM, akkor már másolgatnia kell a képernyő-szett képeit is folyamatosan és akkor meg már a proci frekijén és a gép busz sebességén múlik, hogy mennyire lassul be a rendszer. Ezért nem is javaslok 128MB-nál kisebb VRAM videókártyát.
A G-kód még ha nagy is, nem eszik sokat, a képernyő képek nagyságrendekkel több helyet foglalnak.

Kisamotors

Értem én, hogy teszt és a végletek tesztelése is fontos, de tényleg nem futja egy 20 ezer forintos félkonfigra, aki komolyabb cnc-t üzemeltet?
Nem kifejezetten az alábbi pár hozzászólásra gondoltam, csak most olvasom elejétől ezt a topicot, és sokszor felmerül az öreg vas.
Néhányan XP-vel küzdenek...ne már.

robroy007

hidd el nincs nagyobb gépre szükség a megmunkáláshoz!

az iparban még AT gépeken is megy cnc de a fejlettebbek közt is akad bőven nem XP-s mert ugye az inkább home de winNT vagy 2000 mai szemmel "gyenge" gépeken, de a feladatnak bőven elegendő

persze lehet atom reaktorral is dolgozni, de az UC mozgásvezérlők bőven kategória ugrást jelentenek sebességben az lpt-hez képest

frob

CNCdrive, na nem is papírt akarok róla kapni, csak mivel ti csináljátok gondoltam csak jobban el tudtok magyarázni mindent róla! :)

Ha véletlen ma nem jönne meg a levél, akkor írok másik e-mail címről, hátha arra megjön majd amit küldesz, addig is várok :)

frob

Svejk, biosban videó memória meddig húzható fel, általában min 64 ig de inkább tovább szokták engedni a rendszermemóriából lecsippantani...

svejk

Futná, futja, de eddig nem volt rá szükség.
Egyébként 20-asért elég vacak gépet lehet kapni.

XP?  Stabil, nem hardverzabáló rendszer.

A Win7 kiröhög ha nincs legalább 512 Mb-os videókártya a gépben.  
CNC vezérléshez meg valójában éppen a grafikára alig van szükség.  

svejk

Nem foglalkoztam vele, csupán egy próba volt.
Ezek a gépek általában 128-at vesznek el.