Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

jani300

Könnyen lehet hogy a gépkönyv utáni gyári javítás ami a gépedben volt .
Valószínűleg gyengének bizonyult a mélyhornyú .
Orosz gépben a mélyhornyú helyett láttam kúpgörgős csapágyat az eredetileg is képes hosszirányú terhelés  felvételére .

svejk

Mi akadályoz meg abban, hogy visszaállítsd a rajz szerinti állapotot?

Csuhás

Ha neked a 714 helyett egy talpcsapágy van akkor ajánlott egy kis hézagoló gyűrűt tenni a talpcsapágy és a 258 csapágy belső gyűrűje közé. Működés: Főorsó befelé ható erők esetén 260 fogaskerék, 259 csapágy, 841 fedél fogja az orsót. Főorsó kifelé ható erő estén: 102 anya, a laza 258 csapágy belső gyűrűje, az emlegetett plusz távtartó, végül a 714 helyett levő csapágy adja át az erőt a 841 fedélre.

jani300

Miért szükséges a távtartó ?
Annak illene edzett párhuzamosra köszörült oldalúnak lennie .

Csuhás

Igazából azért mert így biztosítható hogy a 258 csapágy álló külső gyűrűje ne érjen össze a talpcsapágy forgó gyűrűjével. ( Ha a talpcsapágy kisebb átmérőjű mint a 258 külső gyűrű furata akkor nem kell távtartó. )

jani300

Így rendben van .
De gondolom két egyforma talpcsapágy van benne , az szemre elfér .
Már csak arra kell figyelni hogy jól , és szembefordítva legyenek szerelve .

TBS-TEAM

Akkor nincs meg a 714 alkatrész ?
József

Virbo

Hmm nézzükcsak... Ja megvan, nincs üzemképes eszterga? [#vigyor]

Virbo

Van helyette utólagos csapágy... [#nemtudom]

TBS-TEAM

+ csapágy a 258-as melett ?
József

szabad paraszt

Hát ez nagyon tetszik. Főleg, hogy nagyot esik a zajszint, annak nagyon tudnék örülni.
Egyébként, amikor az ember frekiváltóval vezérli a főorsó forgást, akkor az eredeti váltóműt érdemes kiiktatni, vagy kikapcsolhatóvá tenni (ha lehetséges) és direktbe hajtani a főorsót? Vagy egész egyszerűen benne áll egy fokozatban és ott pörög?
Nekem az van a kis buksimban, hogy valahogyan kikerülöm a váltóműt és direktbe hajtok és ha szükség lenne még nagyobb nyomatékra valamiért, akkor bekapcsolom a régi váltóműt is és hajrá. Hülyeség ez így?

svejk

Majd csak valaki elvállalja ott a környékeden a fórumtársaink közül, csak méretezd le.

De mitől olyan gyagya a tengelyen a mélyhornyú csapágy helye?

Virbo

Ott bizony csapágy van nekem. Sőt a fedél mindkét oldala esztergált (Hülye kérdés, de gondolom az egész orsó hátrébb kerülhetett akár több tizedet is emiatt, gondolom az első csapágynál ez nem gond) ráadásul mivel laza volt szépen be is rágott a csapágy felé. Nem tudom mit kezdjek vele, kővel nem tudom szépre lehúzni (olyan érzés mintha elcsúszna rajta a kő, gomdolom edzett lehet), meg ahogy néztem élvonalzóval domború is mindkét oldal. Megpróbálom behántolni hátha sikerül.

Értem, akkor ezek szerint az eredeti megoldás , hogy a 102 anyával "érzésre" beállítjuk csapágyhézagot (azt látom hogy a 714 támasztja a 258 külső gyűrűjét) itt egyértelműsödik. Vagyis a nyomcsapágy határozza meg a 258 pozícióját (nyilván össze lehet szorítani a nomcsapágyat is az anyával... .

jani300

Szerinted problémát okozhat ez az átalakítás ?
Egy héten belül ez a második így szerelt gép , nem biztos hogy gányolás az .

svejk

Hmmm... XIV. kerület...
Lenne ötletem, de rég járt már itt a fórumon.