Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Én veled vagyok! Ugy számolok, hogy az esztergafelújításom cirka 1,5-2 évet fog igénybe venni. Most fogok ilyet szétszedni éeletemben először. A szabadidőm is nagyon kevés, de hát ez ezért hobbi. Jó lenne már használni az igaz, de felújítani is tök jó lesz, rengeteget fogok tanulni és rengeteget költeni. Biztos, hogy jobban jártam volna, ha veszek egy kínai nemolyanrosszt, de akkor abból ilyesmit nem tanultam volna :)
Marógéppel már így vagyok, ha kipipálom az eszterga felújítom projektet, akkor utána beszerzek egy hbm 45 féle gépet. Nem izélek el még két évet egy marógéppel is...

Virbo

Szerintem tökéletes.

5 azaz 5 perc volt az egész. Igaz az asztalon pont volt három alkalmas csavar és alátét a csavarok végei alá. [#taps]

Mostmár csak a külső gyűrűt kellene kiimádkozzam. Oda azért lehet csinálok egy raklap kihúzót mintsem kikocogtassam.

Virbo

Köszi.

Nekem is van egy letakart Kisrákosim, ezek után el fogok gondolkozni kell-e ez újra nekem. Bár ott számítok bőven meglepire, inkább a takarítás/szétszedés végeláthatatlan folyamata aggaszt nagyon... [#rolleyes]

svejk

Ne aggódj nem áll az abban olyan szorosan...

6agnn8pu0

Nekem is a Kisrákosi, E2N páros töltötte ki az elmúlt fél év összes szabadidejét, de szerintem megérte. Mindkét gép a kohó felé tartott, amikor egy ismerősöm úgy gondolta, talán még megmenthetők. Tíz évet pihentek nála, de nem érezte magában az erőt, így elég olcsón sikerült megvennem a két gépet.A képeken a fellelt állapot és a mostani látszik, Az E2-höz E3 késszánt, és ean szegnyerget kaptam, volt benne kihívás, de sikerült egy jó gépet összerakni belőle. Szerintem elmennek még pár évet.

hostya

Jól látom hogy az E2-höz hozzá "faragtad" az EAN szegnyerget, vagy sikerült szerezni hozzávalót..?
Gondolom azzal is kellett mókolni egy kicsit hogy -ha nem is tökéletes,de legalább használható legyen-[#taps]

Szép munka.

ywathzay

Az esztergán mire szolgál a digit kijelző? Nagyon patent!

ii5d35wcx

Nagyon spéci és igényes munka! Gratulálok!
Ilyennek kell lenni egy gépnek!

Üdv: Sándor

6agnn8pu0

A digit kijelző fordulatszámot jelez, amit a potenciométerrel tudsz állítani, van rajta inverter is. Az előző gépemen foghíjas volt a váltó, ezért került rá a frekvenciaváltó. Megkedveltem ezért átraktam erre.Cserekerekek sem voltak hozzá, ezért oda fogas szíj hajtás került, egy cserekerékkel tudja az összes metrikus menetet, és sokkal halkabb.

PSoft

Laikusként, vagy "műkedvelőként" kérdezem...

Az E2 lakatszekrényének miért hántolt a homlokoldala?
Gyakorlati haszna is van ott a hántolt felületnek, vagy csak "díszítés" a funkciója? [#nemtudom]

6agnn8pu0

Az EAN szegnyerget faragtam rá, csak a talp részét kellett átalakítani, kb. 20 millivel volt magasabb, és ugyanennyivel oldalirányban is kilógott, de sikerült úgy beállítani, hogy nekem megfelel. Párhuzamban oldalról, és felülről órázva is 1 századon belül van a teljes lökethosszon, magasságban még 2 századdal magasabb mint kéne, de 5 nap állítgatás után elfogyott a türelmem és hagytam, majd bekopik. Ezzel most csak 650 es a gépem, de örülök a 3-as morse-nak, és a nagyobb löketnek, mert az eredetin sokszor kevés volt mindkettő. És a rögzítése is szimpatikusabb ennek.

6agnn8pu0

svejk

Aúú... már az előző képen is nagyon osztályidegen volt nekem az a kijelző. :)
Ez a kép meg végképp elhessintette az illúziót hogy szépen restauráltad. :(

No persze ez nem baj, manapság sok mindent egyszerűbben praktikusabbn meg lehet oldani ezeken a gépeken.
A frekiváltó használata óta szerintem én az eredeti váltót még nem is használtam elég az 1:8.
(sajnos a tekerőjét is le kellett szerelni mert nem tudnék beállni az autóval a garázsba :()

És nem hiányzik a coll-os előtéttengely behajtását?
Egy eszterga egyik fő lényege, hogy az angolszász menetek is könnyen megoldhatók vele.

svejk

3-as Morse az eredeti E2N szegnyereghüvely is.

Csuhás

Ilyen bordás szíjas lehajtást tervezek régóta magam is. Megadnád a kerék és szíj méreteket?