Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Virbo

Igen jó lenne.
Csak az a baj hogy ugye passzítani kéne a menethez.  Na és azt hogy?

Jó a hónom alá lehet csapni majd a kiszerelt főorsót, de ehhez kell valaki aki megcsinálja megvárósban...

Virbo

Igen értem a miértet. De valami miatt nem tudtam így beforgatni. De meg fogom így is né
zni majd.

Virbo

Nem-nem. Nem lehet kopott hisz csak 50 éves. Tuti újszerű. [#vigyor]

Az zavar, hogy ha axiálisan kocogtatom befelé a főorsó elejét akkor tizedekkel kerül beljebb az egész orsó. Ezt utána visszamozogja forgatás közben.
Oké, ne kocogtassam...

Még kicsit gondolkozom a hogyanon, de szét fogom húzni. Valószínűleg Ferenc módszerével egy menetesszárral kihúzatom. Keresnem kell alkalmas fa stafnikat, egy vastagabb lemezt, s előről feltámasztva ezeket támadok. És ugye a menetesszár boltok is bezárnak háromkor...  (gondolom hatos szárral ne akarjam [#vigyor])

Csuhás

Nem szedtem még szét, de a rajz alapján szerintem kézzel is ki kellene hogy jöjjön a főorsó. Esetleg kell egy darab seprűnyél ha kocogtatni kell.

svejk

Ahogy írod, nem kell oda komoly kihúzószerszám, ésszel szépen ki lehet kocogtatni hátulról.
Szerintem negyedórás művelet az előkészületekkel együtt.

De szerintem csak akkor van értelme kihúzni ha már ott van kéznél az új csapágy, különben jön a dilemma, visrosszakja-e a régit. Valószínű nem tizedes barázdák lesznek benne, hogy egyértelmű lenne a dolog.

Én a helyében összeraknám így, kicsit dolgoznék vele megtanulnám kezelni a gépet, megismerném a nyűgjeit.

Aztán be lehet szerezni a csapágyat és egy jókedvű délután ki lehet cserélni.

Virbo

Igen én is erre gondoltam.
De csak motoszkál a bal vállamon a kisördög hogy mivan ha:
- az axiális játék miatt szépen használat közben befelé vándorol a főorsó
- valmi gebasz van belül
- a valami gebasz miatt mégnagyobb gebasz lesz, lsd csapágyak
- legközelebb újkínaitveszekaliról... [#rolleyes]

Feszültséglevezetőként etalont hántolok, van idő agyalni. :[#nyes]

svejk

- nem tud mert majd kihézagolod, beállítod.
- minden gördülő cucc megkeresi a neki kényelmes pozíciót
- még egyszer mondom :) 50 évig így használták, nem nálad fog beállni, de legalább akkor biztos ki fogod cserélni
- azt is szét kell szedni és újra összerakni, ráadásul abban sokkal kevesebb az anyag is

csak azért hántolsz mert nincs 3D nyomtatód :)

kart emg

Szia!

(Virbo és szabad paraszt részére is)

Összeírtam a gépezős könyvek listáját. Beraktam a gépleírásokat, szabványgyűjteményeket, méréssel foglalkozó  és műhelyfogás könyveket, mivel ezek mind kapcsolódnak  a gépfelújításhoz, legalábbis az én fejemben.
A cnctar.... címen a könyvtáramban van.

Üdv.

mdani2

Én a benzines pucolást nem ajánlom, mert a benzingőz eléggé mérgező. A gázolaj talán kevésbé párolog, de az meg nagyon nem tesz jót a bőrnek. Igazából egyik se. Én petróleumot használok a mosogatáshoz. Az nem annyira büdös. Onnan jött a dolog, hogy rengeteg régi gépkönyvben olvastam, hogy kerozinnal kell az alkatrészeket elmosni. Kerozint nem nagyon sikerült szerezni, de kiderült, hogy ez kb megfelel a közönséges petróleumnak. Szóval nálam alkatrész mosásra ez vált be.
 Vettem egy frankó gumikesztyűt, ami könyékig ér. Korábban nitril kis eldobható gumikesztyűt használtam, amit ugyan nem esz meg a petróleum, de könnyen elszakadt ahogy dolgoztam vele és akkor onnantól nem ért semmit az egész.
 Javaslom egy gázálarc beszerzését is. Én ezt az ABEK1 es betétet használom most már elég régóta és még mindig nem tört át rajta se a petróleum, se a nitró.

mdani2

Nálam a köszörűgép még csak a félig szétszedve állapotban van. Lassan nekiállok pucolni. Szerintem elleszek vele egy darabig. Gondolkoztam az újrafestésen is, de lemondtam róla. Annyira nincs rossz állapotban és az most exponenciálisan meghosszabbítaná a folyamatot. Nem a felújítás a cél, hanem egy alapos takarítás és minél hamarabbi beüzemelés. :) Egyébként így ránézésre nincs rossz állapotban szerintem. Sehol egy rozsdafolt eddig. Csak minden rettentően vastagon be van vonva ezzel a fekete trutymóval.
 Érdekesség volt számomra, hogy az asztal nem csúszóvezeték, hanem tűgörgőkön nyugszik. Még soha nem szedtem szét köszörű gépet.

kart emg

Szia!

Én benzint használok alkatrészek mosására jól szellőző helységben vagy nyílt helyen. Ha a kesztyűt és gázálarcot is felveszed, az nem szűri ki és védi meg a kezedet benzinnel vagy kerozinnal szemben egyaránt ? Van egy vastag, erős munkavédelmi kesztyűm, ezt szoktam felvenni a kezem védelme érdekében. És alkatrészek mosására nagyon jól bevál a hideg zsíroldó is tömény állapotban: ez mindent visz, még a festéket is. Marja a fémet, tehát csúszófelületekre vagy fémtiszta felületekre nem szabad felkenni.

Üdv.

mdani2

Szia!

Teljesen igazad van, a benzin ellen is véd, de ahogy mondod kellene hozzá egy jól szellőző helyiség. Én csak ablakot tudok nyitni és az a tapasztalatom, hogy igen sokáig benzin szag van még szellőztetés után is, szóval én inkább a petróleumot preferálom. Egyébként van, amire a benzin jobb.
 Milyen zsíroldót használsz? Én brigéciollal próbálkoztam már korábban, de nem vált be. Régen mintha kicsit jobb lett volna a cucc. Lehet valamit változtattak a recepten...

pistikeid

Sziasztok én zsiroldásra trisót szoktam használni meleg vizzel.
Üdv

kart emg

Ha jól emlékazem Mr. Muscle.

nagysam

Emulziós folyadék remekül tisztítja a retket a gépről.
Bekeverés nélkül beecsetelve, kicsit áll, vízzel leöblít.
Max hűtőfolyadék lesz belőle.
Ha meg összerohadt valami, a szikraforgácsoló dielektrikum remekül dolgozik. Régen petróleummal is jó eredményeket lehetett elérni.