Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

699 ezeket írtad:
 "A hátsó csapágy körmösanyája is agyrém, ha annak meghúzom a rögzítő hernyóját elfeszíti az anyát elég durván, emiatt a beállított axiális játék eltűnik és megszorul az orsó. Gyakorlatilag kísérletezéssel lazára kellett hagynom az anyát és a hernyó nyomta neki a csapágynak"

A 101 koronás anya nem fekszik fel a 259 csapágy belső gyürüre hanem a fernyo csavar kersztbe feszíti ezért körbeforgatásnál hol megfeszűl hol megszorul a 259 támcsapágy.

Kérdéses a 259 csapágy jósága a nagy mértékű előre hátra mozgás miatt az idők során mi érhette ?
József

Virbo

Nagyonjó. Még az is lehet amit írsz.
Fú de nem akarózik kiszedni azt az orsót, de félek hogy nem fogom megúszni.

Oké a féloldalas befeszülést megmagyarázza. De mi az oka hogy előrevándorol az orsó másfél tizedet a forgatás hatására? [#conf]

Virbo

Jelen hiba esetén a hátsó körmös anya nincs ráhúzva és lebiztosítva sem.
A befeszüléskor is simán letekerhető a videó szerint.

Azt se tudom elképzelni hogy ez így üzemszerűen tudott tizedeket mozogni tengelyirányban. Valamit nagyon elbaltázhattam vagy valamit nagyon benézek.

6agnn8pu0

Ha ferdén lett összerakva, és beállítva a hézag, akkor esélyes, hogy a 841 en felfekvő csapágy ferdére kopott az egyenetlen terhelés miatt. Amíg a csapágy nem fordul el a lemezen addig csak a hosszirányú játéka nő meg, de ahogy megpiszkáltad, lehet hogy elfordult, és most duplázza a hibát.
Pont ezt a jelenséget kéne okoznia mint amit leírtál.

jani300

Az ominózus 714 es alkatrész szerintem rugalmas alakváltozással tudja tárolni az előfeszítő erőt  .
Egy esetleges túlhúzással maradandó alakváltozást szenvedhet .
Ilyen esetben a mélyhornyú csapágy külső gyűrűjét pöcögetheti forgatáskor ,mígnem a maradandó alakváltozás méretét (ami nem futáspontos) visszatolja ha tudja .
Nem tudom érthetően írtam e ,de ere gondolok esetleges hibaként . Csak egy ötlet .
A körmös anya hernyócsavarja alatt van valamiféle betét ?

jani300

Jó a 714 nem forog ,nem jó amit írtam .
Megnéztem a videót és a rajzot is jobban .
Hát erre a hibára kíváncsi vagyok .

2si5rj3b

Ilyen helyzetben szerintem a legjobb tanács az lehet, hogy igenis szedd szét, tisztítsd meg, ellenőrizd az alkatrészeket egyenként, majd rakd össze helyesen. Ha valaki valamit anno esetleg elbaltázott, arra nem fogsz rájönni másként, mivel ugye nem egy szembeszökő hibáról van szó. Csak talágatni lehet, az idő meg közben megy.
Egyébként a nyomcsapágy tájékán is lehet keresekdeni, lehet az is, hogy fordítva szerelték be. Ezeknek az egyik gyűrűje belül nagyobb átmérőjű, fordított helyzetben szorulhat ott is, ahol nem kéne.

svejk

Azt is el tudom képzelni, hogy majd nullásra  beállítottad az első csapágyat ki tudja milyen helyzetben, aztán hátrahúztad a főorsót, most pedig amikor elkezded forgatni szépen keresik az eredeti helyüket a görgők.
Ezért is írtam hogy először a hátsót kellene szerintem beállítani.

Új csapágynál ez valószínű nem fordulna elő.

svejk

No meg ugye tökéletes egytengelyűség sem létezik, főleg nem egy ilyen gépnél.

Amikor utólag beállítod az axiális hézagot akkor lehet kissé eltéríti szögben a főorsót és ezért húzza előre a hengergörgős.

Ha visszafelé forgatod nem indul el a tengely a másik irányba?

mdani2

Sziasztok!
Nekem is volt kalandom a mérőórával. Az is ragadós nyúlós lett. Hidegben, kb 10 fok alatt benyomtam és úgy maradt. Egy régi Somet óra volt. Elvittem egy hobbi órás ismerősömhöz, aki szétszedte, kipucolta és újra olajozta. Olyan lett, mint az új. Szóval, ha valakinek ilyen gondja van, akkor érdemes ezt megtenni vele. Nem hiszem, hogy egy órás mester olyan sokat kérne érte. Persze házilag is meg lehetne csinálni, de engem lebeszéltek róla. Nincs hozzá szerszámom, de gyakorlatom.

Itt egy példa a műveletre:

Egy szögtapintósat is vittem neki, azzal jó nagy szívás volt az összerakásnál. A csapágyhézagot is be kell még állítani a tapintónál. Még kicsit holtjátékos, de szerszámot kell majd hozzá csinálnom.

Virbo

Íme az összes órám összehasonlítása:

Nem is gondolná az ember hogy mennyi hibát bele lehet vinni a mérési rendszerbe. A hagyományos órákat visrosszakva a szánra a 30mm-es és az ezredes órákon kívül a másik kettő ugyanúgy fele értéket mutat mint a videón, de legalább mutat.
Úgy fest az első két óra ilyenre nem alkalmas. [#rolleyes]

Ez is érdekes tapasztalat volt...

Virbo

Igen van egy bronz/réz dugószerű. De az anya brutál módon lötyög /billeg a meneten. Ez így biztos nem alkalmas precíz beállításra.

Virbo

Ráaludtam a dologra, úgy döntöttem elvégzem a műtétet. [#rolleyes]
Jó lesz, gyárthatok valami kihúzószerűséget. Úgy fest megint elleszek hetekig...
(Csak hogy értsétek, jelenleg három helyen ügyködöm, a műhelyem költözés alatt, tegnap este épp 3db M8-as csavarért kellett elutazgatnom 3/4-ed órát a régi helyre....)

A lényeg hogy elöl lelazítom a 115-ös kupakot, 337-es anyát lelazítom - ennek gondolom át kellene férnie a csapágygyűrű rögzítő zégeren (de ha igen akkor miért kell lelazítani?), 103 lbirint le, 102 anya le. Ezután lehet tolni/húzni az orsót előrefelé. Szépen vigyázni hogy ami potyog ne essen be.
A főorsó csapágyat meg letakarni ne is lássam az állapotát. [#vigyor]

svejk

Mielőtt nekiesel azért a visszafelé forgatást próbáld meg.

svejk

Egyébként ezerszer leírták itt már komoly szakik is, hogy ha megveszel egy ilyen régi gépet, használd és ne ezen akarj megtanulni egy különleges mesterséget.

Ha 60-70 évig tudtak rajta mások így dolgozni akkor te is tudsz...
Sőt ha ezen megtanulsz akkor egy jobb gép csak felüdülés lesz később.

No persze tudom én hogy nagy a kísértés. :(
Én is mindig belesek ebbe, hogy csak még ezt megnézem aztán azon kapom magam hogy már szét van szedve ripityára az adott berendezés. :)