Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

6agnn8pu0

Elméletileg 0,005 re kell beállítani a csapágyhézagot, 120 fokonként mérve és átlagolva, ez szerintem egynek nagyjából jó.

Virbo

Nincs hitetlenség, láttam a két szép szememmel. :)
Csak nemértem van, hisz elméletileg egyenes vonalú mozgást indikál... Sőt ha kitartom a feszítést se állnak be. Érdekes jelenség az biztos.

svejk

Megjegyzem még mindig van a mágnestalp alatt egy darab vas, valami műanyag lap, orsóházfedél és csak utána jön a főorsóház, amiben helyet foglal a csapágy. [#ejnye1]

Szőrszálhasogatás, de tessék megadni a módját!
Arról nem is beszélve, hogy egy szőrszál  vastagsága elérheti a 3-4 századot. :)

Virbo

Jó, majd ha eljutok a gránitlapomhoz, leellenőrzöm az óráimat (ehhez el kell mennem a másik órámért is a régi műhelybe), utána leszedem az orsóház tetejét és felcsattintom a másik már behántolt talpas állványomat. Még szerencse hogy a szögtapintósét is behántoltam már... [#kacsint]

Egyébként figyeltem hogy így ebben a felállásban az a vaslap 2 század billegést tud belevinni a mérésbe, de többszöri ütögetéssel kiderült hogy ez a nyugalmi állapota volt.

svejk

Oké most már feküdj le, elég volt az izgalomból! :)

Virbo

Mondhatni azzal főztem ami volt itthon. [#vigyor]

Kipróbáltam a vattanyú orosz órácskámat. Az is mutat, szemben a hagyományos órákkal.

Itt rajta van három óra, látható hogy hiába mozog a nagy órák mutatója, nem indikálnak semmit amikor a szögtapintós meg igen.

Ezért megnéztem három hasábot. 1mm a bázisnak, 1,01mm és 1,03mm.
A papíron a sorrend: orosz szögtapintós, Mitutoyo szögtapintós, százados óra, ezredes óra.
Valószínűleg az állványom nem alkalmas az ezredes használatára, túl sokat rugózhat. Vagy hidegvan és ennyire elmászik a mérése.
A hasábokat egymás mellé rakva tologattam a tapintók alatt, többször oda-vissza, a mérési eredmények pontosan ismételhetőek. A léc felületét áthúztam kővel, a hasábok a lehetőségekhez képest jól letapadtak (használt piacos készlet).
A szögtapintósok és a százados óra ugyanazt méri (a századosnál egy mutatónyi eltérés van ha épp úgy alakul), nincs egy századnyi eltérés.
A jelenséget látom és elfogadom, de nemértem továbbra se. [#rolleyes]

Végül megmértem levett kalapnál a hézagot és ugyanúgy 1 század. :)
Nyugtassatok meg, hogy nincs túlhúzva a csapágy és nem fog berágódni. [#vigyor]
(Tudom hogy 5 ezred a megengedett max.)

A mai #rugózzunkasemmim adásunkat látták. [#taps]

Virbo

Ühü, majdnem sikerült...

Csuhás

Gondban voltam hogy a marógépem egy méteres berágódott csúszófelületét hogyan hozzam rendbe. Végül találtam egy öreg marógépet aminek felfért az asztalára a darabom. [#nyes]

PSoft

No meg egy jó "szakit" hozzá.(ott a háttérben)

Csuhás

A szaki csak segédkezett, megmutatta a gépet, azután a munka felénél ott is hagyott. A csúszó felületnek a képen látható részét gyorsan tisztára martuk. Készítettem négy csavaros talpat amivel nagyon szépen be lehetett állítani a felületet. Szerencsére mindkét végén volt érintetlen gyári megmunkálás, így ahhoz lehetett órázni. A másik alkatrésszel viszont bénáztam. A fecskefark miatt csak kiesztergáló fejjel tudtam elérni a takart részeket, de pont a marás elkezdése előtt kézzel hajtva nekikoppantottam a kést az anyagnak és kitört a vídia. Végül hogy mentsem a dolgot egy hss hasábnak köszörültem le a sarkait és azt fogtam be a késszárba. Ezen az öreg gépen nem volt olyan fordulatszám ami jó lett volna így csak gyötörtem a gyorsacélt. Végül lemartam, de csúnya lett a felület. Szerencsére arra fogom majd ragasztani a bronz lemezt. A ragasztás alatt is behántolom egy kicsit, ezért rámegy pár órám mire elsimítom a mart felületet. Szerencsére az elsőnek mart asztalon hibátlan a sík, azt csak egyszer kell áthántolni hogy jó legyen csúszófelületnek.

TBS-TEAM

Az órák azért mérnek különbözőt (vagy semmit)  mert a felfogatás egy egykaru emelő, és a forgáspont különböző távolságokban vannak.
A szürke erőkarja olyan hosszú, hogy az
F erő melyet a műszer rugó ereje fejt ki a rudat elhajlítja és nincs mért adat.

A rögzítés és a műszer közötti erőkarnak a legrövidebbnek kell lenni az elfogadható méréshez.

Ha lehet a vas hőmérséklete min, 20C körűl legyen.
József

svejk

Ez is igaz!
Főleg ha az óra mechanikája már le van taknyosodva.

7cim5mm0

Az öreg gép szép darab. Első ránézésre a Csepel ős Reineckernek tűnik?

Virbo

Valaki legyen szíves segítsen pár tanáccsal, mert lassan ott tartok hogy felgyújtom ezt a sz.. ép öreg gépet.[#falbav]

Beállítottam az első főorsó csapágyat ahogy kell, 5 ezred alatt van a hézag a szögtapintós szerint. Ígymarad, jobb mint a két század kíndulás (bár szerintem az se egy
Világvége, de ezt hagyjuk.)
Szépen forgott, semi szorulás.
Nosza állítsuk be a hátsó csapágyhézagot.

Kitaláltam hogy szépen óvatosan kocogtatva (jelzem nem volt durva ütlegelés a kltkilóssal.. ) a főorsót tengely ilrányban, egyszer kell lennie egy olyan pontnak hogy nem tud tovább menni. Ez a hátsó csapágy felé meg is történt, kb másfél tizedet mozdult az orsó (amit mondjuk nem annyira értek... [#nemtudom]) Mikor elkezdtem forgatni az orsót szépen jár, de aztán egyszercsak megszorul, és folyamatosan áll vissza az eredeti tengelyirányú pozícióba. [#conf]
(És itt feladtam, összehegesztettem, leöntöttem zöldfestékkel és elvittem a méhbe... [#rinya])

Szóval mi a tosz lehet már megint? Mi feszíti vissza az eredeti helyzetbe és miért szorul meg?
Hátrafelé a 841-es fedél atomstabil, a nyomcsapágy hézaga tűnhet el. De hogy a pékbe?

6agnn8pu0

A 841-es egy köszörült alkatrész, nagyon pontosnak kell lennie, és merőegesnek a tengelyre, ha valaki kivette és koszosan rakta vissza az okozhat olyan ferdeséget nála, ami miatt bizonyos pontokon befeszül a nyomcsapágy, főleg ha már összekopott a futófelülete ehhez a ferde helyzethez.