Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kart emg

Szia!

Összeszedem és privátban elküldöm a címeket.

Üdv.

Virbo

Ha nem vagyok túl pofátlan én is elkérhetném őket?

farkasl

A lencsét nem ablaküvegből csiszlikolta a srác. Akkoriban volt valahol Pesten egy bolt, ahol az amatőr távcsőépítők  be tudtak szerezni minden olyasmit, ami a lencsék csiszolásához kellett. Csiszolóanyagot, öntött alaplencsét. Az alaplencsék, ha jól emlékszem tán az NDK-ból jöttek.
Én készséggel elhiszem, hogy sehol nem találkoztál üveg etalonnal, de ez azért is lehet, mert a profiknak eszébe sem jut, bevált megoldásaik vannak öntvényre, gránitra, minek tökölnének egy új technológiával. Attól az ötlet hobbi szinten még működhet.

farkasl

Az 1938-as A pontosság a mai 0-ás pontosságnak felel meg. A BS 817 ma is a felületi pontosság szabványa. Aki nem hiszi, járjon utána 130 £-ért. https://shop.bsigroup.com/ProductDetail/?pid=000000000000179723

mdani2

Na igen, ezért nem tudom a mai napig, hogy az mit jelent. :D

Amúgy ugyan ez a helyzet az MSZ szabványokkal. Pl ott van az E3N gépkönyvben, hogy milyen szabvány szerint van a pontosság és annak az ellenőrzése. Ezt is jó lenne beszerezni... :)

kart emg

Ha valakit érdekel a 130 GPB ár töredékéért elküldöm a BS 817:2008 "Specification for surface plate" szabványt PDF formátumban :)

kart emg

Az MSZ xxx egy része megtalálható a Műszaki Könyvtárban (BME OMIKK) mikrofilm formátumban, melyről lehet kérni A4 másolatot.

ywathzay

A szabványügyi hivatal honlapján megnézhető, és ha kell online megvásárolható a szabvány. Én a minap vettem valamihez 5000FT volt egy 5 oldalas.

kart emg

> Attól az ötlet hobbi szinten még működhet.

Ezt egy percig sem vitattam, a méretet és tartósságot gondoltam korlátozottnak. Mindkét kérdés ki lett tárgyalva pár poszttal lejjebb.

kart emg

Ha megvan a Műszaki Könyvtárban, akkor az sokkal olcsobb. Igaz, cserébe oda kell menni és megcsináltatni. A katalógus web-címe:
ALEPH BME OMIKK

ywathzay

Budapesti lakosoknak ez lehet megoldás,- habár amennyi idő elmegy vele, nem biztos hogy 1-2 ezer forintért érdemes akár 2 órát is dugóban ücsörögni- én kb 300km-el errébb tologatom a kerékpárt....

kart emg

Én Bp környéki vagyok és tönegközlekedve jutok be nap mint nap dolgozni. De értelek, 300km nagy távolság, a "Leves többe kerülne, mint a hús". Ha valaki munka miatt Bp felé jár, akkor külkerületben lehet hagyni az autót és tömegközlekedésseel el lehet jutni a könyvtárig. Erre azért elmenne pár óra. Avagy ismerős is meg tudja csinálni.

Csuhás

mdani2

Engem érdekelne a dolog. Most már kíváncsivá tettél. :)

mdani2

Szuper ötlet, köszi. Ez eszembe se jutott, pedig rengeteg dolgot szoktam keresgélni az OMIKK ban. Meg is találtam, amit kerestem.