Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

2si5rj3b

A wiki kevéssé alkalmas gépipari áttekintésre. Az öntöttvasak (és egyéb öntvények) nagy része nem homogén szerkezetű, nem iztotróp, és nagyon nehéz elérni, hogy az legyen. Ennek oka, hogy szinte kikerülhetetlenül belső hibákat tartalmaz, és az ötvözők sem egyenletes eloszlásúak benne, valamint feszültségek maradnak vissza. Ezen valamennyit lehet segíteni pihentetéssel, hőkezeléssel, de teljesen nem szüntethetők meg. Ez elég fejtörést okoz pl. ágyaknlál is, és ez a legfőbb oka, hogy évtizedek alatt, valamint hőmérsékleti változásokra alakváltozást mutat. Ezért közelíti az ötven kilót egy kisebb tusírlap is, mert bordákat öntenek alá, ezzel mérsékelve a föntebbi jelenségeket. A gránit szintén változó mértékben, de nem homogén anyag. Persze figyelmebe vesszük, hogy a felhasználás szempontjából ez nem sokat nyom a latban, úgyszólván lényegelen, és rendszerint az is nagyon vastag szokott lenni.
(Na jó messze kerültünk az témától. Még a végén off leszek. A lényeg, hogy mindenki azt használ amit tud. [#smile])

7cim5mm0

Szervusz!
Létezik tusírlap üvegből. Kevésbé kopik mint az öntvény, nem törik, de csorbulásra hajlamos, ezért nem terjedt el olyan széles körben.

7cim5mm0

És még egy fontos dolog, mivel csak csiszolni tudod, kevésbé jó a festéskor, ez a másik indok ami miatt kevéssé használatos.

Messer

"Márványból nem szoktak tusírlapot csinálni"
Amikor márványként azonosítják a gránittlapomat, meg szoktam említeni,
hogy a márvány úgy aránylik kopásállóságban a gránithoz, mint a kréta a márványhoz. [#nyes]

mdani2

Korábban volt szó a BIAX hántóló lapkákról. Forrasztva van a keményfém. Az enyémek két féle befoglalással. Az egyik ékes, a másik hornyos. Itt vannak a képek róla.

mdani2

Valóban létezik üveg "surface plate". Nekem van egy. Nem nagyon használom, mert ott a gránit. Amúgy nem tudom, hogy ez milyen pontos lehet. Nem sikerült megtalálnom azt a BS szabványt, ami megmondaná, hogy milyen pontosságra készült. Ez nem kör alakú, nem tudom, hogyan készülhetett. Valóban van súlya. Nem is cipelgetem sokat. :)
 Amúgy az üveget a másodig világháború idején kezdték el használni, mert öntöttvasból hiány volt. Az az előnye az üvegnek, hogy sérülés elején kipattan belőle egy pici szilánk, de ezzel nem romlik el a felület minősége. Ugyan úgy sík marad.

mdani2

Itt van egy videó erről a három tárcsás módszerről:

Ő öntött vasból csinálja. Ezek szerint ez üveggel is működik. Nekem van egy üveg optikai síkom. Az adatlapja szerint elég sík. Nem tudom, hogy ez vajon hogyan készül. Nem találtam semmi információt róla.

[#7119@sidius] Mivel polírozod fel az üveget, hogy teljesen karcmentesen átlátszó legyen? Lehet házilag is ilyet készíteni? Esetleg lehet optikai lencsét is készíteni? Amiről képet tettél fel, az 300 as szemcséig volt csiszolva csak? Ezt meg lehetne teljesen átlátszóra is csinálni?

Rengeteg kínai távcső műanyag lencsével készül. Plexit is fel lehet teljesen átlátszó karcmentesre csiszolni?

kart emg

A wikipedia védelmében írom, hogy kezdetben elég szkeptikus voltam vele, aztán azon kaptam magam, hogy szakmámban is elég gyakran ott nézek utána alap azonosságoknak, összefüggéseknek. Ordító hibát eddig nem találtam. Másrészt ha szakértői munkáta kérnek fel, akkkor egyik vesszőparipám a források korrekt hivatkozása. A gépfekújításban is jónéhány alapművet begyüjtöttem már antikváriumokból és a netről, de ezeket hiába írnám ide, mert gyakran évekig tart, amig lesz elérhető példány.

kart emg

Gyönyörű darab! Nem merném használni, de műhelydisznek csodálatos.

2si5rj3b

Talán két napja címszavakban leírtam hogyan lehet fényezni, keresd vissza. De részletesebben szerintem nem ide való, nem a témába vág. Ha megróna az admin, igaza is lenne.
Vagy kell neki saját topik, ami mondjuk polírozás címszóval elfér itt a Hobbi CNC oldalon, vagy ha nem fér, akkor ajánlom a Távcső Világa c. könyvet. Elég sok információra vagy kíváncsi, ott mindet megtalálod viszonylag részletesen. A hozzákötődő ismeretenyag pedig több kötetre rúg.

mdani2

Milyen könyveid vannak? Van magyar is gépfelújítással kapcsolatban? Nekem van könyv szkennerem, szívesen beszkennelném, hogy elérhetővé legyen digitális formában is.

mdani2

Rendben, meg fogom nézni a könyvet. Szoktam járni a tatai csillagvizsgálóba, hátha valakinek meg van ez a könyv, majd kölcsön kérem. Egyelőre csak álmodozom. Projekt overload van, de nem tettem le róla, hogy ezt az optikai lencse készítést is kipróbálom. :)

2si5rj3b

Rendszerint nagyobbak készülnek, és utólag szeletelik el tetszőleges alakra. Olyan is előfordul, hogy nagy kör tárcsára ragasztva készül több, amik közelítőleg kör alakra vannak összerekva, mint a mozaik.
Ezek szerint jó volt megérzésem, tényleg van üvegből is erre a célra. Én még nem láttam csak magamnak amit csináltam. Sosem lesz jobb anyag erre, csak egyes tulajdonságokat lehet felhozni esetleg pro, vagy kontra.

kart emg

Szervusz!

Mintha az egyik klasszikust idézted volna: belenéztem a Conelly: Machine Toll Reconditioning c. könyvbe (PDF-ben letölthető, talán Csuhás fórumtárs gyűjteménében is megvan). Ugyan ezt írták, és még pár egyebet is a 8.8 fejezetben. A max méret 18"x18" volt.

frob

sikerült az előbb rossz topikba berakni :(