Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

dtb

Egyáltalán nem baj, hogy belecsúsztál a lelkes segítési szándékba! [#eljen] Az ilyen korrekt, átgondolt, (és érdekes módon nyelvtanilag is hibátlan) írást mindig szívesen olvas az ember. Nem, ne tartózkodj a továbbiakban, ennek a fórumnak pont az ilyen írások adják a lelkét, az értékét, és az értelmét. Részemről (és még remélem, sokak részéről) pedig az írásjelek a mérvadóak a mondat végén, nem a sortörés, és erre kár lenne több szót pazarolni.

kart emg

Szia!

A leírásodból úgy tűnik, hogy már készítettél optikai síkot ezzel a módszerrel. Így, kézi erővel milyen pontos felületet sikerült elérned ? Hogyan ellenőrizted ?

Üdv.

2si5rj3b

Igen, készítettem már néhányat, egyes műszerek egyik legfontosabb alkatrésze a jó optikai sík. Kisebbeknél a már leírt összecsiszolás elhagyható, ha a felület eleve mikronnál pontosabb, mert az utolsó felületfinomítás alakalmával ez még ledolgozható. Néhány nanométer érdesség érhető el, és körülbelül egyhuszad (fény)hullám felületi hiba, ami kb. 20 nm. Ellenőrzése a fény interferenciájával történik, a jól ismert Newton-színgyűrűkkel. (Színes szappanbuborék hártyát már biztos mindenki látott, ott is interferencia jelenség zajlik le.) A felületet ekkor már speciálisan előkészített bitumen ("szurok") felületen polírozzuk, amit jobbára üveg hordozóra öntünk fel melegen. Nagyon finom, vizes, vas, cérium vagy titán oxiddal lehet polírozni, de megfelel még pár másik fémoxid is. A legjobb és egyben legnehezebben kezelhető referenciafelület a Föld görbületét (kb. 6300 km sugár) követő nyugvó folyadékok felszíne, amik több méteren tökéletes síknak tekinthetők.

Amennyiben az üvegek nagyok, vagy nagyon hullámos a felület, akkor előbb össze kell csiszolni őket ahogy lentebb már leírtam.

kart emg

Köszönöm. Évtizedekkel ezelőtt próbálkoztam távcsőtükör készítéssel: előcsiszolt üveg korongpárt az Urábia Bemutató Csillagvizsgálóból vettem. Ezt tovább csiszoltam SiC-vel, majd cipésszurkon cérium ocxiddal políroztam. Sajnos itt bukott el a dolog, mindig nagyon hamar felráncosodott a felület, és akkor már nem dolgozott rendesen.

szabad paraszt

Ez nagyon szuper volt, köszönöm.
Én epoxy-beton (pontosabban epoxy-homok) keverékéből tervezek referencia platnit önteni, ahol ebben a 3-as osszecsiszolásban gondolkodtam. Elméletileg az epoxy miatt már a gravitáció is eléggé síkba viszi a felületet, ha mindent jól csinálok.
Ebből öntök 3-at és összecsiszolom őket. Gondolom nekem a szilikát miatt már valamilyen gyémántport kellene használnom.

Mégegyszer köszönöm ezt az írást. Sajnálom, hogy az első komment az enterekre figyelt csak fel, de ez ne szegje kedved. Még több ilyet, ha lehet :)

2si5rj3b

Ez az optika is kimeríthetetlen témakör, és irtó sok küzdelem várja azt, aki belevág. De a gépfejújításhoz szükséges pontosság nem olyan nehezen elérhető. Persze némi elszántság azért ehhez is kell. Ez egy alternatíva azoknak, akiknek nincs tetszőleges anyagi forrásuk, ám nem félnek a munkától, aminek végezével minden gépi munkálású felületnél sokkal jobbat nyerhetnek, gyorsabban, és tartósabb eredménnyel, mint mondjuk három egymáshoz hántolt öntvény lappal. Az is szempont, hogy van aki abban is örömét leli, ha maga készíthet szerszámot. Ettől a végeredmény méginkább a sajátja lesz.

Csuhás

Nagyon érdekes tapasztalatokról írsz. Egy kérdésem volna: Használsz valami hőszigetelést hogy az éppen kézbe fogott korong ne deformálódjon a kezed melegétől?

farkasl

Az üveg már nekem is eszembe jutott, de nemigen értek hozzá. Amit leírsz az szerinted megoldható nagyobb felületekkel is? Mondjuk 800x400x20 mm-es lapokkal? Igaz, egy ekkora lap kb 15-16 kiló, szóval a kitartó mozgatása kézi erővel kiváltja a konditermet. [#nyes]

kart emg

Én mostanában optikával foglalkozom, de nem mint készítő, hanem mint felhasználó. A munkahelyemen van két optikus, spciális megmunkálásokat tőlük szoktam rendelni, de többnyire kész elemeket veszek.

kart emg

A tükröket régebben egy tömbből öntötték. De ez nem járható út nagy felület esetén, mert túl nehéz lesz. Ezért kitalálták, hogy a viszonylag vékony tükörfelület mögé egy bordás szerkezetet öntöttek (persze egy lépésben a tükörrel), így a merevség megmaradt, ugyanakkor a súly nagyon sokat csökkent. Ma már az összes nagyméretű (méter feletti) távcsőtükör ezzel a technikával készül. A nagyméretű üveg tusírlapnál problémásnak tartom, hogy rendkívül törékeny. A 20mm vastagság 800x400 méretben nem elég erős, mert az üveg is tud hajolni és törni is. Ezt elvileg három ponton kell alátámasztani. Ha ráteszel egy 50kg-os vasdarabot, akkor ez a súly a három alátámasztási pont között fog eloszlani, és ezt az üveg nem igazán tolerálja. Másrészt ha már nagyon sík a hántolt felületed, akkor odaszorítja a légnyomás az üvegre, és miközben igyekszel valahogy lehúzni, feszegetés közben könnyen eltörhet. Szerintem olyan 250-300mm átmérőjű tusírlap az, amit még házi körülmények között el lehet és érdemes készíteni. Egyébként találtam már angol nyelvű forumokat, ahol ilyen könnyített szerkezetű tükrök öntéséről, és akár méter nagyságú tükrök otthoni-gépesített polírozásáról írnak. Ezek homorú gömb vagy parabola tükrök.

ebalint

Virbo

Én egyforma csiszoló kő hasábokat próbáltam egymáshoz csiszóni, hogy ne legyenek görbék.

Az a tapasztalatom, hogyha saját magukkal csiszolom őket egy idő után kimegy az "éle" a kőnek és nagyon romlik a hatékonyság. Igaz egyre jobban közelít a síkhoz is.
Ha külső csiszolószemcsét használok, akkor az szépen összegyűlik középen és homorú lesz minden. Egyértelmű számomra hogy nagyok a szemcsék, illetve a mozgatás se biztos hogy jó (próbáltam több módszert is), de nem tudok ebben előre lépni.

6agnn8pu0

Ez egy remek módja lehet annak, hogy hobby etalon sík felületeket készítsünk, de ha már ennyi munkát belefektetnék, nem hiszem, hogy az üveget választanám alapanyagnak. Mint azt írtad is nehezen hozzáférhető, de ami inkább probléma, hogy tudomásom szerint az üveget folyékony halmazállapotúnak tekintjük szilárd tulajdonságokkal, vagyis nem igazán stabil anyag. Csak feltételezem, hogy ez a folyamat gránittal is működne ami stabil, és konyhapultos, vagy sírköves mindenhol található aki leszabná a kiinduló táblákat. Az viszont biztos, hogy gránitból nem lesz optikai sík felület.

2si5rj3b

Nos, ez a "tűlhűtött folyadék és annak következményei" elmélet már idejátmúlt, de valóban még ma is találkozni vele. Az üveg stabilabb, mint a legtöbb szilárd anyag. Ha nem így lenne, akkor egy többszáz éves optika már nem működne, de nagyon is működnek. A mai élvonalbeli kutatások már másként írják le az üveget, akit érdekel kis kutatómunkával rátalálhat.

2si5rj3b

A hántolt felület sosem fog rátapadni a sima felületre,mert sosem fognak elég nagy felületen összefeküdni. Nagyon finom két csiszolt felület inkább hajlamos tapadni, de ahhoz már finom csiszolóporok kellenek. (Ekkor akár reménytelen módon is összetapadhatnak.)