Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

2si5rj3b

Nem hasábok kellenek, hanem korongok! Ennek jelentősége van. Kör alak kell, mert különben nem fog egyenletesen kopni, és három kell, mert kettőből nem lesz sík, csak ha van egy biztosan sík referencia is.

2si5rj3b

Végül is bármekkorában megoldható, de kör alak kell, mert nagyon változnak a kopásviszonyok, ha más alakkal próbálkozol. Erre a hántolási célre nincsenek extrém pontossági igények, ilyenkor egy körülbelül sík asztallapra billiárdszövetre, vagy szőnyegre fektetve használható egy nagyobb üvegfelület is. 20 mm vastagságból 400 mm még talán kohozató erre a célra.

2si5rj3b

A kéz hője ellen szurokkal, illete gyanta-méhviasz keverékkel felragasztott pl. fa borítással lehet védekezni, de van eset, hogy pont kell a kéz hője. Ám jelen céljaink szempontjából nincs jelentősége az üveg hőtágulásának.

kart emg

Már pedig saját tapasztalatom is az, hogy a hántolt felület "tapad" az etalonhoz. De jutúb videó is van erről bőven. Először úszik, majd ahogy lassan kipréselődik a levegő "rátapad", de ez nem igazi tapadás, hanem a légnyomás hatása.

2si5rj3b

Ha úszik az oljban, akkor tapadhat. Akkor nem leemelni kell, hanem letolni a felületről. De olajjal -vagy vízzel- két sima üvegcserép is összetapad. De amikor tényleg tapad, akkor az egyik oldalon hősugárzóval kell melengetni az egyik anyagot, hogy elváljon a másiktól. Na, az tényleg tapadás.

kart emg

Nem, nem uszik az olajban. Az egyik oldal száraz, ez a frissen hántolt. A másik oldalon van egy nagyon vékony réteg ún. tusír festék, ami igen sűrű. A festék olyan vékony, hogy a hántolt felületnek csak a magas pontjait képes megfesteni, a mélyeket már nem éri el. Tehát igazából nagyon kis felületű a kontaktus, a felület nagy része között levegő van. Ennek ellenére az etalonhoz jól illeszkedő, nagy (pl. 630x400) sík felületet nagyon nehéz levenni.

Virbo

Igen, belegondolva miért lesz a hosszanti oldal homorú valóban nem túl ideális a hasáb forma.... [#rolleyes]

2si5rj3b

Nagyon nem mindegy az olaj mennyisége. Boldog békeidők! Majdnem 30 éve mikor először illesztettem így felületeket, még berlini kékből kellett kikavarni a jelölőfestéket. Ma már persze mindenféle kapható. Legutóbb akkor foglakoztam vele, mikor pár éve szerszámköszörűt (marókhoz) építettem valami régi szánszerkezetből. Nosztalgia... az öregedés jele.

svejk

Ha akarsz még hántolni, akkor a Uniturn nagyon keres hántoláshoz értő szaki(ka)t.

2si5rj3b

Hallottam én is valami ilyesmit, de nekem megvan a magam tevékenységi köre, és csak két kezem van, az is hozzámnőve. Többnyire amúgy is idegen tőlem a multi gondolkodásmód, én a saját műhelyemben vagyok otthon.

farkasl

A 19 mm vastag üveg brutálisan sokat elbír, ha nem rideg anyaggal ütik. Elvileg a gránitban is van ráció, a 00-ás síketalonok is abból készülnek, de egy 400x400 mm-es darab 60 mm vastag és kb 30 kiló. Ha kör alakú, akkor is 19 kiló, szóval nem igazán kézi böngyörgetésre való. Ugyanekkora korong 19 mm-es üvegből bő 6 kiló. Bár a fene tudja meddig bírja az ember csuklója. Kölökkoromban (egyetemen) együtt laktam egy amatőr csillagász sráccal, aki maga gyártotta a távcsöveihez a lencséket, tükröket. Ő is kézzel csiszolta lencséit. Egy kb. 150-160 mm átmérőjű lencsével hetekig elbíbelődött, igaz nem csinálta folyamatosan.

kart emg

Szia!

Egy hétköznapi öntött üveg tele van légbuborék zárványokkal és feszültséggel, nem esik át olyan hőkezelésen, mint egy optikai üveg. Emiatt már kisebb ütésre is reped, törik. Nem hozza azokat a rugalmassági és szilársági paramétereket, mint egy jól kezelt optikai üveg. Kiváncsi lennék, hogy milyen forrásból szerezte be az amatőrcsillagász szobatársad a lencse anyagot ? Ugyanis legalább kétfajta törésmutatójú üveg kell, ha nem szivárványos csillagokat akart látni. Valamint zárványmentesnek is kellett lennie. Én még a múlt rendszerben foglalkoztam kicsit távcsőtükör készítéssel. Akkor csak ismeretséggel lehetett vastagabb üveghez jutni. Szódásüveg talpat is ajánlottak. Valamint az Uránia Bemutató Csillagvizsgálót, ahol végül vettem.

A lencse átmérőjére 160mm-t írtál. Ezt én sem kétlem, hogy egy kisebb fémdarabot elbír. De valaki 800x400 méretű etalonban gondolkozott, na oda biztosan kevés a 20mm vastagság.

Hat éve foglalkozom hobbi szinten hántolással. Sokat olvastam és több száz órát gyakoroltam. Még sehol nem találkoztam nagyméretű üveg etalonnal tusírózás kapcsán. Biztosan megvan ennek az oka, még ha hirtelen ezt nem is látja át itt senki.

2si5rj3b

Ma a tábalüveg a leginkább megfizethető és jó alapanyag. Sokan ezt hasznájuk, már kevésbé a hagyományos önöttet, de még előfordul az is. (ha optikáról beszélünk, és csak a felület fog dolgozni)
Fémiprai célra is létezik üveg etalon. Jobbára nagyon finom mérőkészülékek polírozott felületeit, fém tükreit viszgálják vele ugynúgy, interferenciával. Tusírlap lehet, hogy nincs üvegből. Olcsóbb, és teljesen elég a gránit, de valószínűleg a márvány is, az üveg meg "pazarló" megoldás, ahogym mondjuk a kerámia is az lenne, de mérőhasáb azért készül belőle. Az viszont nem sokra viszi a diskurzust, ha elméleti úton minden áron bebizonyítjuk, hogy miért nem jó valami. Talán érdemes lenne kipróbálni, aztán tapasztaltokról beszámolni. (Már akinek van keze, és munkakedve is hozzá.)

2si5rj3b

Érdekességnek felteszem ezt a képet:
A legnagyobb, 150-es korong a legérdekesebb nekünk. Kb. így néz ki felcsiszolva az üveg bársonyos felülete, -vagy bármilyen kőzeté a hasonló finomságú (300-as) szemcsék után. (A fadobozban két optikai referencia van. A nyolcszög alakúra pedig három napja már felgőzöltem a visszverő réteget, éppen a függöny egy része látszik benne.)

kart emg

Én nem állítottam olyat, hogy az üveg egyáltalán nem jó tusírlapnak. A méretet vitatom, hogy akár nagy felülettel is el lehet készíteni és kiváltja a gránit vagy öntöttvas tusírlapot.
Interferometrikus mérésekröl természetesen hallottam, a mért felület bármilyen anyagú lehet, csak jól tökröző legyen, de ez egy másfajta alkalmazás.
Márványból nem szoktak tusírlapot csinálni: leginkább a vegyi ellenállóképességét szokták említeni hátrány képpen.

Becsatolom a wikipedia cikkét tusírlap témáról:
surface plate

Az üveg ellen szólhat a felület kopása, ami otthoni felhasználásnál kisebb probléma.