Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

szabad paraszt

Jaj de szép kis csomag az a Biax :)
Persze előre sejtettem a válaszokat, de azért reménykedik az ember.
Valaki azt mondta nekem, hogy az Evig, - mivel a lökethossz nem állítható, mint pl. a Biaxon - csak nagyolásra való szerinte. Osztjátok ezt a véleményét?

designr

Nem.Mivel az Evigen is állitható a lökethossz..

szabad paraszt

Hm, gondolom a fordulatszám is állítható. (Ha esetleg félreértettem volna ...)
Nos, ez a személy nagyon határozottan állította ezt. Valószínűleg a többi mondását is ennyire kell komolyan venni.

mdani2

Szia!

Régen mindent kézzel hántoltak. Amikor megjelentek az első hántoló gépek, azok valóban fix fordulatszámmal és lökettel rendelkeztek és valóban csak nagyolásra használták őket. A modern gépek, amiknek állítható a lökete és a fordulatszáma, tökéletesen használhatóak akár 40PPI felület minőségig. Csak ügye ez a régi mende-monda megmaradt a fejekben. Meg ügye az is, hogy valaki lehet, hogy rohadt jól tud kézzel hántolni, de nem tudta kezelni a gépet, akkor szerinte az csak nagyolásra való... A BIAX-nál is 3 különböző méretű gép van, pont azért mert a kis géppel lehet finom hántolni, de a naggyal meg rendesen haladni.

Virbo

Tudtommal egy típusú Evig van, azon állítható a löket 3-12mm-ig. A fordulatuk fix.

szabad paraszt

Szóval, ha váletlenül szert tudna tenni az ember egy Evigre, akkor már simán örülhet (ha csak nem akar kézzel mindent)?

svejk

Kisipari eszkozokkel lekoppintani lehetetlen?
(Megjegyzem halovány gözöm sincs a müködéséröl, kritikus pontjairol)

svager

Az egész lelke ez a valami.
Ezzel lehet a lökethosszon állítani.

Virbo

Korábban tettem fel képeket a beléről.
Szerintem ötletesen egyszerű, bár azért kell dolgozni.
Az látszik hogy a Biax bonyolultabb belül. Igazából nem tudok nyilatkozni annyival jobb is-e.[#kacsint]

ii5d35wcx

Nekem volt Bosch , de a BIAX a Mercedes!A legjobb! Az ember szeret vele dolgozni.
Az EVIG-et nem ismerem!Lehet , hogy az is jó.

ii5d35wcx

Ennél is állítható a löket!

Virbo

Ezt a nagy izét forgatja a motor, ebben van egy furat "sréhan" befelé. Abba megy a gömbvége a többi izének. A gömb másik oldala csuklós, az arról leágazó pálca alul felül dettó. A pálca tologatja az alsó tengelyt. Csavarral ezt a gömbös tengelyt tolod ki-be a harangba, ezáltal a középponttól mért távolságot.

Sajnos 3D modellem nincs, mert még felülnézetet se tudok normálisan rajzolni. De  gondolom a fenti leiratból látszik mennyire vagyok géptervező... [#vigyor]

szabad paraszt

Gondolom ez a Bosch már nem elérhető. ;)
Eh, majd nyitottab szemmel járok, vagy neki állok kisilabizálni azt a sok izét Virbo fórumtárs posztjában és már jöhet is a DIY hántológép.
Elvben orrfűrészből is lehet készíteni :)

Virbo

Ha adott egy keresztszán, azon egy 80 osztású nóniusz, az orsó emelkedése 2mm és a gépkönyv szerint is 0,025mm a nóniusz osztás, akkor hogy van az hogy:
Mérőórával az alábbi elmozdulások mérhetőek:
1osztás-0,02
2osztás-0,04
3osztás-0,06
4osztás-0,09
5osztás-0,12
6osztás-0,14
10osztás-0,24
80osztás azaz egy teljes körülfordulás-2mm...
[#zavart2]

Az orsó 3 szakaszán néztem, sőt a nóniuszt 3 különböző szöghelyzetben is nulláztam. Minden esetben végigjárattam a bejárható úton a szánt, a nulla ugyanoda esett visszatekerve szóval talán nem a nóniusz fordul el.

Most akkor hogy van ez kopva vagy ilyenkor mivan? [#wilting][#conf]

Csuhás

Tud deformálódni a géped. Kis tekerésnél a mozgás egy részét a deformáció veszi fel. Csak próbaként mérj úgy hogy fél fordulatot visszatekersz majd elmész egy osztásik, mérsz, majd fél fordulat vissza és előre a következő osztásig. Így reálisabb eredményt kaphatsz.