Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

drehás

Szevasztok!
Tudja valaki,hogy milyen műanyagragasztót használnak a szánok felújításánál köszörüléskor?
Beszerzési forrás,és egyéb infók is érdekelnek ezzel kapcsolatban.
Köszönöm!

Virbo

Érdekes amit írsz.

Vajon hol szórakoztathat? Az anya fixen a helyén ez egész biztos, két csavar fogja a fém házában, a háza meg szorosan ment a helyére, csavarral és tájolóval rögzítve. Az orsó vége meg szerintem jól van összerakva, nem lötyög, meg ha egy irányba tekerem kiszedi a holtjátékot is.
Megmérem majd úgy ahogy mondtad, kíváncsi leszek.

Istvan0728

SZVSz mérési pontatlanság lesz ez!  Ha ezreded pontossággal kellene mérni, akkor a százados óra nem igazán lesz jó hozzá.

Csuhás

Életemben nem hallottam hogy köszörüléshez ragasztót használnának. Ügyes ravasz leszorítókkal fogják fel a darabot :- )) ( Egyébként google moglice)

ywathzay

Készremunkáláskor épp ezért nem 1-2 század az utolsó fogás, hanem 5-6tized is akár.Ez nem golyósorsó, vannak ilyen egyszerű fogások amiket el kell fogadni, megérteni nem feltétlen szükséges.

drehás

Azt hittem érthetőbb.
A prizmát köszörülik sík köszörűn,de a szán alján nem tudják pótolni a keletkezett hézagot,ezért egy kétkomponensű ragasztóval bekenik,persze előbb pozicionáló csavarok készítése a szán megfelelő részére,hogy a magasságvesztést pótolják.Ezután egy fóliát tesznek a prizmára,hogy a ragasztó ne kössön hozzá. ezt alkalmazzák durván kb fél miliméterig,utána tefont ragasztanak kb 3mm hézagíg,efelett réz,vagy bronz lemezt csavaroznak,de persze ezeket az anyagokat kivéve a ragasztót már kézi hántolással illeszteni kell.

Virbo

Azért ha egy eszterga szántól nem várható el hogy a nóniusz osztásnak megfelelően mozduljon akkor ott baj van.
Az hogy fogásban mennyit visz a kés az megint más dolog szerintem. :)

Úgy néz ki hogy kopási probléma van, az orsó leges legvégére kitekerve a szánt a nóniusznak megfelelően mozog. Mindenesetre elég kretén elmozdulásokat produkál a gyakran használt helyeken... [#rolleyes]

Van valakinek beszerzési forrása Tr14x2-es balos trapézorsóra? [#vigyor]

Vetesi75

Én megpróbálnám terhelve is mérni - pl. egy rugót szorítva. A sugárirányban is kotyogó trapéz anya-orsó páros, ami nem teljesen központos egymáshoz képest, tud érdekesen viselkedni terheletlenül.

Virbo

Igen erre én is gondoltam.
De a logika nálam ott buki meg, hogy a fogást sem terhelés alatt állitom, csak utána megyek neki a vazsnak. :)
Mindenesetre jó lenne már kipróbálni a gépet mert még egy centi forgácsot nem csináltam vele és még mindig nincs készre összerakva mert ilyen hülyeségeken akadok meg mindig... [#vigyor]

ywathzay

Majd ha odaérsz próbáld ki nyugodtan amit írtam. Lehetsz bármilyen makacs, majd a gyakrolat megváltoztat, vagy majd olyan leszel mint a jutuberek többsége, elcirógatod az anyagot, aztán csak az idő tellik. Ne ringasd magad abban a tudatban, hogy majd az én gépem külömb lesz bárkiétől, ilyen nincs ezeknél. Jó lehet, de pl egy orsó/anya páros csere után 2 hét és érezhető holtjátékod lesz.

Virbo

Én elhiszem amit mondasz, de szerintem két külön dologról beszélünk.
Ha a szán/szegnyereg nem annyit mozdul el amennyit a nóniusz szerint kellene, az probléma. Hogy az kopás vagy bármi más az már mind1.

Amikor a kés az anyaghoz ér ott megint más a helyzet, nyilván nem minden esetben annyi az annyi. :) Azt hogy százados fogásokat nem veszünk azt már rég megtanultam a saját káromon. ;)

ywathzay

Nem biztos hogy elbeszélünk egymás mellett... mindegy. Az egyetemes esztergagép nem a precíziós megmunkálás gépe.
2 mm az 2mm minden fordulatnál, ha felezed akkor 1mm.... Ez kopott anyánál is így van. Sőt láttam már hogy nem mindig kap új orsót egy felújított gép. Végigszabályozzák az orsót hogy a még nem kopott részeket hozzászabályozzák a kopotthoz, mert tizedekről van szó, ehhez készítenek megfelelő anyát. Rengeteg időt meg lehet így takarítani. Mondjuk én meg inkább törném a buksim egy 100-as osztású nóniuszon, 0.02-al könnyebb számolni esztergáláskor, vagy a másik véglet a TOS SV-n 0.05- ra jön ki egy osztás, eleinte tartottam tőle, de meglepően jól lehet vele méretre állni.

Virbo

Jelentem végülis Csuhásnak volt igaza.

Ismét szétkaptam a keresztszánt. Az anya minimálisan ferdén ált, úgy tájolta az illesztőszeg: mikor az orsó benne volt az anyába, elöl az öntvény furatnál látni lehetett hogy a furat bal oldala felé simán el tud billenni, míg jobbra csak a középállástól minimálisan tud kitérni. Ergo az egész orsóvég picit balra állt. Ezt javítottam.

Összerakáskor lepucoltam a felületeket az olajtól és úgy csúsztattam össze a szánt. Meglepetésemre a betétléc nem volt jól beállítva, szárazon érezni lehetett némi oldalirányú kotyogást, amit az olajos felületeken nem tapasztaltam. Ezt is korrigáltam.

Végeredményben sikerrel jártam, a szán elmozdulása fedi a nóniusz által mutatott értéket. Az orsó több pontján visszamérve jelenleg ami eltérések vannak azok kb mutató szélességűek. Ezt betudom az orsó kopásának.
[#kacsint]

Virbo

Szerintem egy ilyen jellegű műszerész esztergán tudni kellene századra dolgozni. Mármint nyilván nem ezredes fogásokkal...
(Az megint más kérdés hogy egy 70-es években gyártott gépről beszélgetünk, de nézzük elméleti alapokon a dolgot [#vigyor].)

De ha már belekezdtünk érdekelne hogy a szakmában dolgozóként mikor fogást veszel a nóniusszal akkor fogásmélységgel számolsz vagy a kívánt átmérő csökkenéssel egyből?
Értem ezalatt a saját példám: a nóniusz 0,025mm osztással ad elmozdulást. Az átmérő csökkenésben ugye 5 század. Ezt így fejben átszámolgatjátok vagy azt mondod hogy az 5 század méretcsökkenés lesz (a régi gépemen egy osztás 5 század átmérőcsökkenést jelentett, tök jól megszoktam). Remélem nem írtam nagy f.. hülyeséget.[#vigyor]

ywathzay

Esztergáláskor átmérőcsökkenéssel, menetvágáskor fogásmélységgel.